Vijesti

13.06.2011. 15:42:16 (Libela/Index.hr)

Sramotno mlake reakcije hrvatskog državnog vrha povodom napada na Split Pride

Premijerka Jadranka Kosor nije u stanju osuditi homofobno nasilje i pozive na linč!

Rasizam, fašizam, ksenofobija, homofobija i pozivi na ubojstvo očito nisu doprli do premijerke Kosor. Umjesto da eksplicite osudi i imenuje počinitelje, ona se poslužila općenitim frazama. Valjda da se ne zamjeri biračkom tijelu. Ipak se nije radilo o malom broju, skoro njih 10 000 na splitskoj Rivi.

-Nasilje ne možemo tolerirati, to su vrlo jasne poruke i iznimno je važno posebno upozoriti na Zakon o suzbijanju diskriminacije što ga je donijela ova vlada. Osuđujem svako nasilje, bilo koga prema bilo kome i  po bilo kojoj osnovi.

Predsjednik Ivo Josipović također je iznenađujuće mlako osudio nasilje, kao da je jedino što ga zabrinjava to što je Split pokazao "neeuropsko" lice?!

-Žalosno je to što se jučer dogodilo  u Splitu u kojem je dio pokazao neeuropsko lice. Tužno je da jedna skupina napada drugu zato što je različita, ali siguran sam da to što se dogodilo u Splitu nije pravo lice Hrvatske. Pravo lice Hrvatske je ono koje je osudilo napade na sudionike Gay Pridea.

Dok iz  inozemstva stižu oštrije kritike

Veleposlanica Nizozemske Stella Ronner Grubačić:

-Kraljevina Nizozemska svakako će tražiti nadzor i nakon zatvaranja pregovora, tijekom cijelog postupka ratifikacije, sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da događaji poput subotnjeg u Splitu pokazuju da je taj nadzor potreban.

Oštro je osudila napad na sudionike splitskog Pridea, a događaje oko njega ocijenila je zastrašujućim. Istaknula je da su ljudska prava itekako važan dio Poglavlja 23, čije zatvaranje tek treba uslijediti.

Hrvatska policija sa dva dana zakašnjenja počela raditi svoj posao

Stranica s uvredama i pozivima na linč homoseksualnih osoba  nestala je s Facebooka nešto prije podneva danas. Iz policije nisu mogli potvrditi je li stranica uklonjena njihovim radom ili su je obrisali osnivači zbog straha od sankcija.

Za danas je u Splitu je sazvana izvanredna press konferencija, na koju će doći ljudi iz zagrebačkog vrha MUP-a. Na pitanja o eventualnim propustima odgovarat će i glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.  Splitska policija formirala je poseban tim istražitelja koji se bave huliganima s Rive, a već danas bi mogla privesti na informativni razgovor i osnivače FB-grupe

 

Tagovi: homofobija, ivo josipović, jadranka kosor, nasilje, split pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM