Vijesti

14.02.2011. 13:43:46

ZORA slavi Valentinovo

Ako nije fizičko, ne znači da nije nasilje

Logo kampanje

Logo kampanje

Ove godine i udruga Zora slavi Valentinovo, međutim na malo drugačiji način od ostalih.

Posljednjih nekoliko dana Zora je započela s emitiranjem TV spota "Ako nije fizičko, ne znači da nije nasilje" na lokalnim televizijama diljem Hrvatske - Čakovečka televizija, Varaždinska televizija, Kanal RI, TV Šibenik i TV Plus. Time su se lokalne televizije uključile u borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja na jedan od najboljih načina - educiranjem odnosno širenjem informacija.

TV spot nastao je u sklopu projekta "365 dana borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja". U aktivnostima projekta osim udruge Zora sudjeluju i Sigurna kuća Čakovec, Centar za socijalnu skrb Međimurske županije, Udruga žena Vukovar i Policijska uprava Međimurska, a financira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

U sklopu ovog projekta provode se različite edukativne aktivnosti koje se bave rodnom ne/ravnopravnosti i rodno uvjetovanom nasilju među mladima. Nasilje u vezama ozbiljan je problem, međutim većina mladih nema dovoljno iskustva da bi ga znala prepoznati, pa često nasilna ponašanja brkaju s velikom ljubavlju. U TV spotu je prikazan jedan od tipičnih načina nasilnog ponašanja među mladima, a odnosi se na izolaciju, manipulaciju i prijetnje koji su često samo prva od stepenica ka ozbiljnijem nasilju.

"Smatramo da je važno da mladi znaju kako zdrava veza treba izgledati i da je često daleko od bajkovitih prikaza kroz povijest u kojima su mladići mačo osvajači nakon čijih poljubaca djevojke padaju u nesvijest, a zatim žive sretno do kraja života." poručuje izvršna direktorica udruge Zora Marina Kolar. "Najveći problem je što se često samo fizičko nasilje priznaje i prepoznaje, međutim psihičko nasilje kao što su prijetnje, izolacija, emocionalne ucjene, posesivnost i manipulacije su oni oblici koji se često dešavaju mladima, a jednako su destruktivni."

TV spot možete pogledati OVDJE.

Tagovi: mladi, nasilje, rodno uvjetovano nasilje, zora

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM