Vijesti

05.03.2009. 14:22:46 (Business.hr)

"Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava"

(Foto: FaceMePLS)

Koordinacija žena Hrvatske udruge sindikata (HUS) s današnje je konferencije za novinare, u povodu Međunarodnog dana žena, poručila kako žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava. U posebno su lošem položaju žene u trgovini, jer ih se maksimalno iskorištava, a minimalno plaća ustvrdila je predsjednica Sindikata radnika Name Dragica Petrinjak dodajući kako većina njih, ne poznajući svoja prava, trpi 'torturu' poslodavca kako bi sačuvala radno mjesto.

Po njezinim tvrdnjama, u većini trgovina žene su zaposlene na maksimalno šest mjeseci, pa su u stalnom strahu za radno mjesto. Žalosno je da je čak i u onim tvrtkama gdje su radnice imale ugovor na neodređeno vrijeme, poslodavcima dopušteno da ga raskinu i preinače na određeno vrijeme, rekla je Petrinjak navodeći za primjer "Pitarello".

Među nezaposlenima više od 30 posto su mladi, a među njima je čak 60 posto žena istaknula je koordinatorica mladih HUS-a Gordana Ilakovac. Prilikom zapošljavanja mlade su žene izložene pritiscima i pitanjima o planiranju trudnoće i obitelji, a u praksi smo imali čak i slučajeva da je žena prekidala trudnoću samo kako bi sačuvala radno mjesto, rekla je Ilakovac. Kao poseban problem istaknute su žene koje rade u kladionicama. One, kako je rečeno, jednom tjedno same nose novce u banke i trezore, bez ikakve zaštite.

U povodu 8. ožujka Međunarodnog dana žena, ženske sindikalne udruge HUS-a, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) potpisale su danas prosvjedno pismo protiv Prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika. Osudile su taj zakonski prijedlog, jer se njime ukida institut dodatka na minuli rad, a uvodi se novi model promicanja u plaći temeljem ocjene rada i učinkovitosti.

Također su uputile i pismo potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor tražeći ratifikaciju 183. Konvencije Međunarodne organizacije rada o zaštiti majčinstva na radnom mjestu. Time bi se i formalno u Hrvatskoj prihvatili međunarodni standardi koji su najvećim dijelom već uključeni u hrvatsko zakonodavstvo i praksu.

Sindikalistice se ove godine neće pridružiti povorci Ženske mreže u povodu 8. ožujka jer, kako su kazale, ovogodišnja tema "Žene i religija" nije sindikalna, a njezini zahtjevi vrijeđaju osobna uvjerenja drugih žena.

Tagovi: sindikati, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM