Vijesti

16.12.2010. 11:25:50 (h-alter.org)

Radnice Kamenskog predale kaznenu prijavu DORH-u

Radnice koje su u rujnu ove godine štrajkale glađu, a zatim i stupile u generalni štrajk prije nego li je tvornica otišla u stečaj, jučer, točno u podne ušetale su u zgradu Državnog odvjetništva s prijavom u vidu bijele plahte na kojoj su ručno izvezle imena osoba koje terete za propast tvornice. Iako je riječ o popisu članova Uprave, Nadzornog odbora i nekoliko dioničara Kamenskog d.d., simptomatično je da se popis istih tih ljudi nalazi i na listi suradnika jednog od velikana privatizacijske pljačke - Miroslava Kutle.

Do 2004. godine, dok je Kamensko bilo pod upravom radnica, tvornica je uspješno poslovala, no ulaskom novih vlasnika, tvornica je naglo krenula prema dnu. Tada je grupa Kutlinih operativaca polako počela preuzimati dioničarsko društvo, a u trenutku kad su zaposjeli više od 25 posto dionica s pravom glasa, unatoč nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), odbili su dati javnu ponudu za preuzimanje istih. No složna grupica "poduzetnika" nije stala samo na tome već se zahvaljujući Antunu Crlenjaku, direktoru Kamenskog koji je već nepravomoćno osuđen za gospodarski kriminal, nakon što su radnice pokrenule stečajni postupak uspjela preko sedam poduzeća protuzakonito uknjižiti na nekretninu tvornice.

Crlenjaku je ovaj čin znatno olakšao predsjednik Nadzornog odbora Kamenskog Davor Vlajčević, koji je, kakve li slučajnosti - vlasnik dvaju od spomenutih sedam tvrtki koje su dobile uknjižbu na nekretninu.

Njegova prva tvrtka za poslovno savjetovanje Gravis atrium registrirana je tek 2009. godine kada je imala prihod od samo 60 000 kuna. Zanimljivo je da ista tvrtka od Kamenskog ima potraživanja od čak deset milijuna kuna. Njegova druga, i u ovom slučaju još osebujnija tvrtka, Vilinske poljane, koja od Kamenskog potražuje oko osam milijuna kuna, registrirana je ni više ni manje nego za uzgoj konja i magaraca. Svoje prste u ovoj spletki ima i Lidija Matasić, direktorica uprave tvrtke Lokacija doo koja od Kamenskog potražuje oko milijun kuna.

Da isprepletenosti ove složne grupice nema kraj potvrđuje i podatak da su Vlajčević i Matasić zajedno s Crlenjakom jedini članovi nadzornog odbora Kutline Globus grupe, a ujedno ih se povezuje i sa građevinskim tvrtkama poput Orion grupe.

Sumnje da će izvučeni novac fiktivnih tvrtke biti uložen u izgradnju shopping centra sa luksuznim stanovima na zemljištu tvornice koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji u centru grada, potvrdio je danas i predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević. "Tvrtka koja je profitabilno poslovala sve do prije pet godina gurnuta je u stečaj samo kako bi se srušila tvornica i 'oslobodilo' zemljište. Tome u prilog ide i činjenica da je Grad Zagreb 2006. godine izmijenio Generalni urbanistički plan (GUP) prema kojem je parcela Kamenskog iz komercijalne prebačena u mješovitu namjenu", upozorio je Tomašević.

Predsjednik Zelene akcije rekao je kako ima informaciju da ovih dana predsjednici pojedinih građevinskih tvrtki obilaze stanove u zgradama koje su naslonjene uz kompleks tvornice i nude im zamjenu za stanove na Laništu čime žele okrupniti parcelu. Zanimljivo je da je već spomenuta Orion grupa prema napisima Jutarnjeg lista na zagrebačkom Laništu izgradila više od 400 stambenih zgrada, a kako je ta tvrtka tamošnje parcele kupila neposredno prije odluke da će se tik uz njih graditi rukometna arena, postavilo se pitanje da li su građevinski poduzetnici imali povlaštenu informaciju i na taj način podignuli cijenu svojih nekretnina.

Teodor Celakoski iz Prava na grad istaknuo je kako se prvom privatizacijskom pljačkom, koja je u Hrvatskoj dominirala devedesetih, i drugom, koja traje još od 2000. godine onemogućuje budućnost građanima i radnicima ove zemlje. "Zbog uništavanja proizvodnje nalazimo se u situaciji u kojoj je naša budućnost jedino shopping, tržište nekretninama i građevinski biznis. To je ono protiv čega svi zajedno trebamo graditi koalicije s radnicima, studentima i drugim nevladinim organizacijama jer političke elite nemaju niti volje niti kapaciteta za razumijevanje ove problematike", naglasio je Celakoski. Ovim putem prozvao je Vladu i Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) zbog toga što se ne oglašavaju o ovom apsurdnom uništenju tvornice kao tipičnom primjeru anti poduzetničke klime.

Zadnjem vapaju radnica Kamenskog, koje su danas istaknule kako ne žele da se njihov slučaj ikome ponovi, pridružili su se i studenti koji ih podupiru od samo početka njihove borbe. "Ove žene nam svojim primjerom ulijevaju nadu da će i drugi radnici smoći snage da se odupru onima koji nekažnjeno gaze radnike i uništavaju poduzeća ravnajući se isključivo vlastitim interesima i interesima kapitala, ne mareći pritom ni za kakvu društvenu korist", zaključili su studenti.

Tagovi: antun crlenjak, dorh, kamensko, miroslav kutle, pravo na grad, privatizacija, stečaj, studenti, zelena akcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM