Vijesti

29.07.2010. 12:04:28 (tportal.hr/Hina.hr)

Odluka UN-ove Skupštine

Pravo na vodu postalo temeljno ljudsko pravo

Opća skupština Ujedinjenih naroda je u rezoluciji od srijede objavila globalno pravo na vodu i sustav kanalizacije, ali se 40 zemalja suzdržalo rekavši da takvo pravo još nije postojalo u međunarodnom pravu.

Oko 884 milijuna ljudi nema pristup zdravoj pitkoj vodi, više od 2,6 milijardi nema osnovni kanalizacijski sustav a oko 1,5 milijun djece mlađe od pet godina svake godine umire od bolesti uzrokovanih neodgovarajućim sustavom opskrbe vodom ili kanalizacije, rekli su zagovaratelji rezolucije.

Neobvezujuća odredba, koju je skupštini predložila Bolivija, kaže da je pravo na sigurnu i čistu pitku vodu i kanalizaciju "ljudsko pravo koje je temeljno za potpuni život i sva ljudska prava" i pozvala je države i međunarodne organizacije da "pojačaju napore" na osiguravanju vode i kanalizacije za sve.

Rezolucija je prihvaćena sa 122 glasova za, niti jednim protiv i 40 suzdržanih. Suzdržane su uglavnom bile razvijene zemlje, no članice EU-a Njemačka i Španjolska su glasovale za rezoluciju.

Suzdržane zemlje su tvrdile da neovisni stručnjak, portugalska odvjetnica Catarina de Albuquerque, treba iduće godine UN-ovo Vijeće za ljudska prava izvijestiti o obvezama zemalja glede vode i kanalizacije. One su zagovaratelje rezolucije optužile da nastoje preduhitriti njene zaključke.

Tagovi: ljudska prava, un, voda

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM