Vijesti

21.02.2009. 11:23:47 (Slobodna Dalmacija)

Neplatiše alimentacije ostaju - bez vozačke?!

(Foto: digicla)

Svima onima koji uopće ne plaćaju ili duguju za alimentaciju za djecu, u Slovačkoj će se uskoro zaprijetiti - oduzimanjem vozačke dozvole. Ta je mjera predviđena zakonskim promjenama koje je jučer usvojio slovački parlament, a kojima se izrazito ubrzava i olakšava posao sudskim izvršiteljima kada je u pitanju naplata dugova za alimentacije.

Ukratko, sudski izvršitelji mogu izdati nalog za oduzimanje vozačke dozvole dužniku, što će nakon toga učiniti policija. Prema prvobitnom prijedlogu, od toga su bili izuzeti profesionalni vozači, ali je naknadno uoči glasovanja podnesen prijedlog da ne bude iznimaka, koji je bio i usvojen. Vozač će dobiti natrag svoju dozvolu tek kada plati dug za alimentaciju i troškove izvršenja.

Dosad su mjere u ovim slučajevima bile ograničene na zahvaćanje u plaću i dosta rjeđe na prodaju pokretne i nepokretne imovine. Ti postupci su, međutim, dosta složeni i dugo traju, tako da se zbog sve raširenijeg neplaćanja alimentacije potražilo drukčije rješenje. Svake godine policija u Slovačkoj istražuje oko osam tisuća slučajeva neplaćanja alimentacije.

- Ako roditelj ima dovoljno novca da "hrani" svoga limenog ljubimca, a kaže da nema sredstava da hrani svoje dijete, onda mu društvo treba oduzeti vozačku dozvolu kako bi svoje troškove preraspodijelio i usmjerio za alimentaciju - duhovito je rezimirao obrazlaženje za promjenu propisa bivši dugogodišnji premijer, šef Pokreta za demokratsku Slovačku (HZDS), Vladimir Mečijar.

No, Mečijar i njegova stranka nisu prvi kojima je ovakva ideja pala na pamet. Oduzimanje vozačkih dozvola neplatišama alimentacija već je izmišljeno i s uspjehom se provodi već tri godine u Poljskoj. Tijekom te prve godine, bez vozačke dozvole ostalo je više od sedam tisuća dužnika za alimentacije. Nakon što su platili dugove, oko 2,5 tisuće je dobilo natrag dozvole i moglo ponovno sjesti za upravljač automobila.

Za tim će receptom za utjerivanje dugova roditelja za dječju alimentaciju, čini se, posegnuti i Češka. Takav prijedlog je već iznesen u parlamentu, ali se traži najbolje i najjednostavnije rješenje u zakonodavstvu.

 


I Češka na istom tragu

Za ovim zanimljivim receptom za utjerivanje dugova roditelja koji ne plaćaju alimentaciju, po svemu sudeći posegnut će i i Češka. Takav prijedlog je već podnesen njihovu parlamentu, i sada traže najednostavnije rješenje za njegovu primjenu u zakonodavstvu.

Tagovi: alimentacija, eu, obitelj

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM