Vijesti

07.02.2020. 11:48:38 - N1/Libela

Potvrđen stav Upravnog suda iz prosinca 2019.

Ustavni sud: Istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji

(Foto: Dugine obitelji)

Ustavni sud donio je odluku prema kojoj su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja.

Takav zaključak donesen je nakon razmatranja prijedloga za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere/ice.

Iako nije prihvatio prijedloge za ukidanjem osporavanih zakonskih članaka, Ustavni sud je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena ("prešućena") određena društvena skupina "proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo", prenosi N1.

U odluci je istaknuto da Zakon u cjelini ima legitiman cilj, a to je zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba te da u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom.

Ustavni sud ocijenio je da diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona. "Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu".

Međutim, Ustavni sud je istaknuo da su "sudovi odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana/ki dužni tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke donositi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava". "U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj/ica u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu", zaključio je Ustavni sud.

Odluka je donesena s devet glasova za i četiri protiv, a ustavni suci koji je nisu podržali objavit će izdvojena mišljenja.

Ukidanje spornih članaka, uz niz drugih aktera, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom siječnja ponovo odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019.

Odluku možete pročitati ovdje. 

Tagovi: diskriminacija, istospolna obitelj, istospolne zajednice, presuda, udomiteljstvo, ustavni sud, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM