Vijesti

07.12.2018. 06:22:25 - Libela

inspirirano zatvorenicama Ženske kaznionice u Požegi

Newsletter kampanja udruge Skribonauti: Nastavi priču

(Foto: Skribonauti)

Nastavi priču je newsletter kampanja Skribonauta kroz koju će u inbox svih onih koji se pretplate na newsletter u naredna tri tjedna u nastavcima stići do sada neobjavljene priče hrvatskih spisateljica, i to: Marije Andrijašević, Marije Rakić Mimica i Jasne Jasne Žmak. Sve tri priče inspirirane su fragmentima koje su napisale zatvorenice Ženske kaznionice u Požegi. Svaka priča će imati pet nastavaka, tako da ćete kroz tri tjedna svaki dan od ponedeljka do petka primati jedan nastavak.

Priče zatvorenica odabrale su Luiza Bouharaoua i Paula Zore. Newsletter uređuje Luiza Bouharaoua.

Kampanja kreće od ponedjeljka 10. prosinca 2018., a sve što trebate učiniti da biste se prijavili/e na newsletter jest unijeti OVDJE svoju e-mail adresu.

O autoricama priča:

Marija Andrijašević (1984., Split) hrvatska je pjesnikinja. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju (2015.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis "davide, svašta su mi radili" iz 2007. iste godine nagrađena je Goranom za mlade pjesnike. Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Njena je poezija uvrštena u suvremene pjesničke antologije ("I u nebo i u niks", "Hrvatska mlada lirika"…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana "Voci di donne della ex Jugoslavia". Povremeno je prevodila poeziju za Treći program hrvatskoga radija te intervjuirala spisateljice s Balkana za Voxfeminae.net. Poezija joj je prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2018. primila je godišnju stipendiju Ministarstva kulture za još neobjavljeni prvi roman (radnoga naslova) "Grad na vodi".

Jasna Jasna Žmak radi kao dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Objavila je dva teksta za izvedbu, jednu proznu knjigu (Moja ti, 2015, Profil) i niz kratkih priča. Radovi su joj prevođeni na engleski, talijanski, njemački, makedonski i slovenski jezik. Od 2012. godine radi kao umjetnička asistentica na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je prethodno i diplomirala. Surađuje s feminističkim portalima VoxFeminae, MUF i Libela. Neke njene priče nalaze se na: mojati.tumblr.com i cudnamjesta.tumblr.com.

Marija Rakić Mimica rođena je 1982. godine u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. Dobitnica je dvije književne nagrade za svoje kratke priče; Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina za 2015. i Brod knjižara Brod kulture 2016. Prozu je dosad objavljivala u svim važnijim književnim časopisima. Kratke priče objavljene su i u zbirkama 20+1 najljepša priča za ljeto u izdanju Brod kulture, u finalu Lapis Histriae 2014., finalu nagrade Zlatko Tomičić 2018., zbirci Bedekovčina 2015.  Objavila je zbirku kratkih priča Ples u dvorištu (Jesenski i Turk, 2018.). Zaposlena je u Splitu kao profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi.

Tagovi: nastavi priču, newsletter, skribonauti, spisateljice, zatvorenice

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM