Članci s tagom: zenski-sud

 • 'Zaustave postupanja kojima se žrtve teških ratnih zločina viktimiziraju i u doba mira'

  'Zaustave postupanja kojima se žrtve teških ratnih zločina viktimiziraju i u doba mira'

  Ministarstva hrvatskih branitelja kojim je odbijen zahtjev žrtvi silovanja za stjecanjem statusa i ostvarivanjem prava temeljem "Zakona o pravima žrtvama (...)

 • Ženski sud - preliminarne odluke i preporuke

  Ženski sud - preliminarne odluke i preporuke

  Prvi ženski sud na teritoriju Europe održan je u Sarajevu, od 7. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa s prostora bivše Jugoslavije (Pokret (...)

 • Ženski sudovi su dio procesa ostvarivanja poslijeratne pravde

  Ženski sudovi su dio procesa ostvarivanja poslijeratne pravde

  Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića u gradu Zagrebu ovoga je četvrtka, 28. lipnja, bila domaćin predstavljanja Inicijative za organiziranje Ženskog suda za bivšu (...)

 • Predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju

  Predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju

  U vukovarskoj gradskoj vijećnici 3. ožujka je predstavljena inicijativa za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju. U Hrvatskoj je ovoj inicijativi pristupila 21 organizacija, a na području bivše Jugoslavije preko sto. Koncept Ženskih sudova kakvih je do sada u svijetu organizirano 40, označava prostor za svjedočenje žena o svakodnevnom iskustvu nepravdi pretrpljenih tijekom rata.

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

Iz drugih medija

AEM