Članci s tagom: zene-u-umjetnosti

 • Odlazak genijalno bezobrazne pjesnikinje

  Odlazak genijalno bezobrazne pjesnikinje

  Njezin je pjesnički izraz bio raznolik i bogat, ponekad nepredvidljiv, a ponekad šokantan, ali najvažnije od svega je što je bio jedinstven i originalan te je bilo nemoguće zamijeniti je ili nadomjestiti bilo kim drugim. 'Zore i vihori', prva zbirka pjesama Vesne Parun, objavljena 1947. godine, jedan je od međaša suvremene hrvatske poezije, nakon kojeg mnogo toga nije moglo biti isto kao prije. Ipak, među superlativima koji idu uz Parun nalazi se i nekoliko koji pripadaju isključivo njoj jer ona je bila i najopasnija hrvatska pjesnikinja, vječito bez dlake na jeziku, što joj je u životu donijelo brojne nedaće. Parun je bila antiprotivna, vulgarna, neprilagodljiva...

 • Sezona žena u &TD-u

  Sezona žena u &TD-u

  Za novu kazališnu sezonu Teatra &TD priprema bogat repertoar te unatoč kontinuiranim smanjivanjima proračuna ostaje otvoren brojnim mladim autorima i suvremenim trendovima. U tom kontekstu nastavljaju se suradnje s istaknutim kazališnim umjetnicima, angažmani i promocija kazališnih autora nove generacije. Nadolazeća sezona u fokus postavlja ulogu i položaj žena na kazališnoj sceni Hrvatske te će u skladu s tim nastojati učiniti prepoznatljivom grupu mladih redateljica i kazališnih autorica, takozvanih ITEDEOVKI. Namjera je time dugoročno osvježiti gradsku i hrvatsku kazališnu scenu te ohrabriti i druge producente na rad s autoricama i redateljicama.

 • Objavljena antologija "Ženski strip na Balkanu"

  Objavljena antologija "Ženski strip na Balkanu"

  Početkom rujna u izdanju Fibre iz tiska je izašla antologija "Ženski strip na Balkanu". Po prvi puta u ovom tipu izdanja predstavlja se rad dvadesetčetiri najbolje strip-autorice koje djeluju na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske. Po riječima Irene Jukić Pranjić, urednice antologije: "Ovo izdanje pokušat će pokazati koliko je prisutan i postojan rad autorica koje djeluju na prostoru koji i žanrovski i teritorijalno pripada muškarcima.  Njegova namjera nije osvojiti ovaj prostor i nametnuti mu se. Ono bi trebalo konstatirati kako su i koliko u tom prostoru žene stvarale i kroz stvaralaštvo iznosile svoj stav o svijetu koji ih okružuje.

 • Vox Feminae u Zagrebu i PitchWise u Sarajevu

  Vox Feminae u Zagrebu i PitchWise u Sarajevu

  Od 16. do 19. rujna Grad Zagreb četvrtu godinu za redom postaje središte umjetnički odvažnih glasova žena kada se Vox Feminae festival sa pregrštom filmova, glazbe, diskusija i radionica odvija u AKC Medika. Festival po prvi puta ima međunarodni natjecateljski filmski program. U isto vrijeme u Sarajevu se održava peti PitchWise Festival, festival ženske umjetnosti BiH 2010, čiji je program ove godine usmjeren na trenutne feminističke pokrete u zemlji i susjednim državama, a istovremeno i na globalne feminističke pokrete.

Iz drugih medija

AEM