Članci s tagom: zagorka

 • 'Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti'

  'Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti'

  Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavlja elektronički (...)

 • Ciklus predavanja o Zagorki

  Ciklus predavanja o Zagorki

  Centar za ženske studije svakog trećeg četvrtka u mjesecu održava Ciklus predavanja o Zagorki. Predavanja se održavaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na (...)

 • Kratka priča je ženskog roda

  Kratka priča je ženskog roda

  Centar za ženske studije obilježio je Dan žena slavivši umjetnost riječi, točnije, žensko stvaralaštvo, žensku produkciju. Festival Kratka priča je ženskog roda održao se drugu godinu za redom u ležernoj atmosferi memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u dva susreta. Uz osmi mart povod je bio i rođendan Marije Jurić Zagorke te Nele Milijić, 2. ožujka, kada je prva grupa kratkopričašica čitala svoje radove.

 • Zagorka i crveni ocean

  Zagorka i crveni ocean

  U prostorima Centra za ženske studije u bivšem Zagorkinom stanu na Dolcu 8, održano je predavanje o do sada nikada objavljenom romanu Marije Jurić Zagorke (...)

 • Znanstveni skup Marija Jurić Zagorka

  Znanstveni skup Marija Jurić Zagorka

  Znanstveni skup posvećen Zagorki, ali i suvremenoj skrivenoj povijesti žena, feminizmu, i samoj slici žene na ovim prostorima, odvijao se 27. i 28. 11. u Zagorkinom stanu. Radi se o "trećim Zagorkinim danima" koji se, međutim, po prvi puta održavaja u njenome stanu. U organizaciji skupa uz Centar za ženske studije sudjelovao je i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

 • Otvoren Zagorkin stan

  Otvoren Zagorkin stan

  Stan na adresi Dolac 8, u kojem je Marija Jurić Zagorka provela posljednjih 20 godina svog života, službeno je otvoren kao Memorijalni prostor "Zagorka". Prema riječima direktorice Centra za ženske studije Rade Borić, prostor je zamišljen kao informacijsko-dokumentacijski centar za proučavanje Zagorkina života i stvaralaštva te prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

 • Branislava Kliba i Zdenka Vratović za Pulu

  Branislava Kliba i Zdenka Vratović za Pulu

  Branislava Kliba i Zdenka Vratović kandidatkinje su Ladonje za zamjenice gradonačelničkog kandidata Bruna Nefata na predstojećim izborima u Puli, (...)

Iz drugih medija

AEM