Članci s tagom: uzor

 • Feministička akcija u Splitu: Sjećamo se zaboravljenih i namjerno prešućenih

  Feministička akcija u Splitu: Sjećamo se zaboravljenih i namjerno prešućenih

  U srijedu navečer ulice u centru Splita dobile su prijedloge za nova imena. Skupina feministkinja predložila je preimenovanja nekih od najpoznatijih i najposjećenijih (...)

 • Europska nagrada za inovatorice

  Europska nagrada za inovatorice

  Iako su žene sve aktivnije u istraživanju i znanosti, malo ih pokreće inovativna poduzeća. Europska je komisija stoga odlučila kreirati posebnu nagradu kojom bi (...)

 • Osnovana direktno demokratska udruga 'Uzor'

  Osnovana direktno demokratska udruga 'Uzor'

  Na sastanku dvadesetak bivših radnica tvrtke Uzor i pripadnika neformalne inicijative Mreža solidarnosti u utorak navečer u Splitu je osnovana (...)

 • Kapitalizam nije uspio uništiti našu solidarnost

  Kapitalizam nije uspio uništiti našu solidarnost

  Praznik je rada, 1. maja, a u Hrvatskoj kao da je rad potpuno podcijenjen. Nikad veća stopa nezaposlenosti, nikad više štrajkova, sindikati se beskrvno zalažu za ono (...)

 • Vrag nosi Pradu, mi nosimo Uzor

  Vrag nosi Pradu, mi nosimo Uzor

  Inicijativi "Žena ženi UZOR" koju je pokrenula skupina novinarki "Slobodne Dalmacije" zajedno s kolegicama iz drugih splitskih medija pridružilo se više od pedeset ljudi, a broj onih koji se žele baš ovom akcijom solidarizirati s radnicama "Uzora" raste svaki dan. Kao što se i očekivalo, akciji se pridružuju uglavnom žene - do sada je samo jedno muško ime i prezime na popisu "prijatelja Uzora". Svi oni su prihvatili ideju da svoju solidarnost s radnicama "Uzora" pokažu konkretno.

 • AKCIJA ŽENSKE SOLIDARNOSTI Novinarke nose 'Uzor'

  AKCIJA ŽENSKE SOLIDARNOSTI Novinarke nose 'Uzor'

  Novinarka Slobodne Dalmacije Eda Vujević pokrenula je kampnaju 'Žena ženi UZOR' kojom će radnicama Uzora pomoći da nastave raditi. Naime, novinarke će dati sašiti haljine, kostime, košulje, suknje, odijela...i to će platiti iz svoga džepa. Stotinu žena 'Uzora' mjesecima nisu primile plaće; tek im je neki dan na račune sjelo po 200- tinjak kuna za par radnih dana u veljači, nakon što im je firma i formalno otišla u stečaj. Sve što radnice 'Uzora' sada u ovom periodu stečaja zarade, ide za njihove plaće.

 • Radnice Uzora poslale poruku s Rive

  Radnice Uzora poslale poruku s Rive

  "Dođi Bruno da ti vidim tijelo, ušit ću ti prugasto odijelo", najslikovitiji je transparent kojem su radnice splitskog Uzora poručile u nedjelju još jednom što misle o većinskom vlasniku posrnule tvrtke Brunu Orešaru. Na braniteljski prosvjed na Rivu uputile su se ispred hotela "Goli i bosi", bivše upravne zgrade Uzora, inače prve zgrade koju je Orešar prodao. "Sada je ista priča, kao i na početku rata. Dok su oni ratovali, mi smo šile uniforme i nosile pakete, a sada ponovno moramo biti svi zajedno i boriti se za pravdu", kazala je Ljiljana Šućur, predstavnica sindikata u Uzoru.

 • Žene Brodosplita uz žene Uzora

  Žene Brodosplita uz žene Uzora

  Radnice splitskog Uzora već mjesecima nisu primile plaću. Unatoč tomu i dalje rade i nadaju se da će pokretanjem stečaja dobiti barem dio zarađenog novca. Danas su im potporu pružile članice Nazavisnog sindikata Brodosplita. Na žalost, bojimo se da i nas čeka ovaka sudbina i apeliram na sve instutucije da pomognu, neka ne dopuste da se više radi ovo što se radilo, izjavila je Blaženka Ercegović iz Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Iz drugih medija

AEM