Članci s tagom: undp

 • Sada i 24-satna podrška za žrtve kaznenih djela

  Sada i 24-satna podrška za žrtve kaznenih djela

  U srijedu 25. studenog 2020. godine , Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 otvorio je 24-satnu telefonsku liniju (...)

 • Žene i LGBT osobe nevidljive su žrtve katastrofa

  Žene i LGBT osobe nevidljive su žrtve katastrofa

  Nedostatak podataka o utjecaju prirodnih katastrofa i konflikata na žene, djevojčice i pripadnike/ice LGBT zajednice onemogućuje osiguravanje pomoći i oporavak od (...)

 • Zašto su žene važne za mir?

  Zašto su žene važne za mir?

  "Danas je opasnije biti žena nego vojnik u suvremenim sukobima". Ovo nisu riječi žene koja je suočena s nasiljem i žestinom sukoba, nego riječi general-bojnika (...)

 • 'Slabija participacija žena u politici znači i nižu stopu razvoja!'

  'Slabija participacija žena u politici znači i nižu stopu razvoja!'

  Za vrijeme njenog posjeta Zagrebu, Winnie Byanyima, aktivistkinja za ravnopravnost spolova iz Ugande, porazgovarala je s nama o ključnim političkim problemima današnjice i potrebi da se žene više uključe u rješavanje istih.

 • U Vukovaru održan okrugli stol o seksualnom nasilju u ratu

  U Vukovaru održan okrugli stol o seksualnom nasilju u ratu

  Posebna gošća skupa bila je Eve Ensler, autorica Vagininih monologa i kreatorica V-day – globalnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojkama koja je između ostalog rekla: "Dirnuta sam današnjim pričama žena. Zahvaljujem pričama žena iz rata s područja ex Jugoslavije koje su promijenile moj život. Nisam mogla zamisliti da se tako nešto događa na kraju 20. stoljeća."

 • Status žena nije proporcionalan njihovim zaslugama

  Status žena nije proporcionalan njihovim zaslugama

  Žene daju veliki doprinos dobrobiti i stabilnosti ruralnih zajednica u Hrvatskoj, ali jednako tako suočene su sa značajnim preprekama u pokretanju malog poduzetništva. Oko toga se složilo 60-tak žena poduzetnica iz ruralnih zajednica u jadranskoj regiji Hrvatske, koje su sudjelovale na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji koja se održava u Zadru.

 • Nezaposleni muškarac je problem, a nezaposlena žena je domaćica

  Nezaposleni muškarac je problem, a nezaposlena žena je domaćica

  8. marta je. Probudih se, protrljah oči i krenuh se spremati za okrugli stol pod nazivom "Žene na poslu u Hrvatskoj: Izazovi i prilike".

 • Cvijeće i bombonjere jednom godišnje su dobri, no jednake plaće svaki dan su bolje

  Cvijeće i bombonjere jednom godišnje su dobri, no jednake plaće svaki dan su bolje

  Okrugli stol "Žene na poslu u Hrvatskoj: Izazovi i prilike" održan je 8. ožujka u zagrebačkom hotelu Sheraton povodom obilježavanja stogodišnjice Međunarodnog dana žena. Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a, naglasila da borba žena za ravnopravnost traje i dalje. Konstatirala je da su cvijeće i bombonjere jednom godišnje dobri, no jednake plaće svaki dan su bolje, aludirajući pritom kako žene i muškarci još uvijek nisu jednako plaćeni za isto radno mjesto.

 • Kriza najžešće pogađa starije žene u ruralnim područjima

  UNDP-ovo istraživanje pokazalo je kako se jaz između muškaraca i žena u strukturi nezaposlenih smanjuje, no ne zbog toga što se zapošljava više žena, već zbog toga što sve više muškaraca ostaje bez posla. "Prema nekim pokazateljima, žene su 10 posto slabije plaćene od muškaraca, a kriza najteže pogađa one koje su starije od 60 godina u ruralnim područjima", rekao je predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.

Iz drugih medija

AEM