Članci s tagom: spol

 • 'Termini homoseksualnost i heteroseksualnost u budućnosti neće postojati! '

  'Termini homoseksualnost i heteroseksualnost u budućnosti neće postojati! '

  Hanne Blank , stručnjakinja za povijest seksualnosti, spisateljica i popularna javna govornica rodom iz Massachusettsa, napisala je djela o nastanku pojma (...)

 • Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Prevela Nada Kujundžić Žao mi je. Tako mi je žao. Zbilja mi je jako žao. Užasno mi je žao. Oprosti što sam te pogledala dok si gledao televiziju.

 • Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Francuska feministkinja i filozofkinja Elizabeth Badinter smatra da današnja statistika, kao i osobna iskustva, pokazuju da se kod muškaraca (...)

 • Dobila otkaz zbog sijede kose

  Dobila otkaz zbog sijede kose

  Kosa Sandre Rawline (52) posijedjela je još u mladosti, kada joj je bilo tek nešto više od 20 godina. Prihvatila je to, te ni nakon tri desetljeća ne želi bojati svoje srebrene vlasti, koje joj sežu do ramena. 'To sam jednostavno ja', kaže. Takvo njezino 'ja' ne odgovara, međutim, njezinom teksaškom poslodavcu. Rečeno joj je da 'modernizira imidž', kako bi on bio usklađen s imidžem tvrtke za nekretnine.

 • "Važno je biti konj"- analiza rodnih/spolnih obrazaca u udžbenicima

  "Važno je biti konj"- analiza rodnih/spolnih obrazaca u udžbenicima

  U Poreču je u Gradskoj knjižnici održana je prezentacija knjige "Važno je biti konj" autorice prof. Rajke Polić.  Autorica već niz godina istražuje i analizira školske udžbenike i rodne/spolne obrasce. Knjiga "Važno je biti konj" rezultat je tih istraživanja. Njeno istraživanje udžbenika rezultiralo je zaključkom da su patrijarhalni spolni/rodni obrasci u udžbenicima i nadalje snažno prisutni, te da se od dječaka očekuje da postanu "vojnici" i javne osobe u političkom i kulturnom životu, a da se djevojčicama nudi mjesto njihovih tihih I povijesno nevidljivih pratilja zaduženih za djecu i kućanstvo.

 • Slučaj Caster Semenya

  Slučaj Caster Semenya

  Je li Caster Semenya žensko ili muško? Ili je možda i jedno i drugo? Otkad je ta 18- godišnja južnoafrička trkačica osvojila svjetsko zlato u utrci na 800 (...)

 • Udruga Zora objavila Priručnik za vršnjačke edukatore/ice

  Udruga Zora objavila Priručnik za vršnjačke edukatore/ice

  Glavni cilj projekta "Moj izbor je prevencija" u sklopu kojeg je i objavljen Priručnik, je unaprjeđenje seksualno reproduktivnog zdravlja te prevencija nasilja u mladenačkim vezama.

<< < 1 2 3 4 5

Iz drugih medija

AEM