Članci s tagom: sindikati

 • Prazne učionice diljem Hrvatske

  Prazne učionice diljem Hrvatske

  JUTROS u osam sati u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima počeo je štrajk! Prema posljednjim podacima u štrajku je 88,1 posto zaposlenika u prosvjeti. No, tu brojku opovrgavaju iz Vlade. Ministarstvo Dragana Primorca je pak objavilo oko 14 sati kako je samo četvrtina škola u štrajku.

 • Žene bolje rješavaju krizna pitanja, ali im uspjeh poberu muškarci

  Žene bolje rješavaju krizna pitanja, ali im uspjeh poberu muškarci

  Gotovo da ne postoji država u kojoj žene na tržištu rada nisu diskriminirane u odnosu na muškarce. Manje zarađuju na istim poslovima i do trideset posto u odnosu na svoje muške kolege, češće dobivaju otkaze, poslodavci ih manje kao radnike vole jer ih vežu uz trudničko izbivanje s posla, bolovanja zbog djece, više su podložne stresu.

 • U stečaju još jedna tekstilna tvornica...

  U stečaju još jedna tekstilna tvornica...

  U Modnoj kući Emka u Pregradi uprava je preko vikenda donijela udluku da tvrtka ide u stečaj. To je radnicima u pogonu nakon sastanka s Radničkim vijećem i sindikalnom povjerenicom priopćila direktorica Marija Šutina Kujundžić, koja se, kako doznajemo, nakon pet mjeseci prvi put pojavila u 7 sati u tvrtki.

 • U utorak u štrajku 100.000 učitelja/ica i službenika/ca

  U utorak u štrajku 100.000 učitelja/ica i službenika/ca

  Čak 100 000 radnika javnih službi koje mahom čine žene 12. svibnja započinje štrajk u ustanovama. Naime, na referendumsko pitanje "Hoćete li sudjelovati u štrajku za dostojanstvenu i pravednu cijenu našeg rada, osam sindikata javnih službi, čak 86% članova koji su izašli na referendum, potvrdno je odgovorilo.

 • Sindikalnu akciju proglasila prijetnjom

  Sindikalnu akciju proglasila prijetnjom

  Bivše radnice pulske tvrtke ORIANA d.o.o., Nives Š., Jasna B. i Sabina K., od kojih su dvije bile zaposlene kao šivačice na određeno vrijeme, a jedna na neodređeno vrijeme, trebale su primiti zadnju plaću u studenome, ali ni četiri mjeseca kasnije novca nema. Još čekaju plaće za kolovoz, rujan i listopad te prijevoz za srpanj prošle godine.

 • Bossing - novi oblik zlostavljanja radnika i radnica

  Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) za Zadarsku županiju rekorder je u Hrvatskoj po dobivenim radnim sporovima i sudskim presedanima koji su otpuštenim radnicima donijeli milijunske iznose za neisplaćene plaće i druge povrede radnog prava, no u posljednje se vrijeme stručnjaci SSSH ne mogu 'obraniti' od prijava za radno ili seksualno uznemiravanje na poslu - samo u ovoj godini mobing je prijavilo 70 osoba, a lani više od 400.

 • Prisutan seksizam i seksističko ponašanje

  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je danas potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor izmjene Kolektivnog ugovora koje se odnose na zaštitu dostojanstva službenika i namještenika, točnije na obvezu objave popisa svih povjerljivih savjetnika na razini državne uprave, kao i isticanja podataka o imenovanim povjerljivim savjetnicima na razini svakog državnog tijela.

 • U Hrvatskoj 23 posto slabije plaćene

  Iako se do prije samo godinu dana smatralo da su plaće žena na globalnoj razini 16,5 posto manje od plaća muškaraca, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) je upozorila da bi razlika u plaćama muškaraca i žena mogla bi biti i veća nego što to inače pokazuju službeni podaci.

 • 42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova

  42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova

  Gotovo 40 posto žena smatra da su u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena "Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi" Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena.

 • "Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava"

  "Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava"

  Koordinacija žena Hrvatske udruge sindikata (HUS) s današnje je konferencije za novinare, u povodu Međunarodnog dana žena, poručila kako žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava. U posebno su lošem položaju žene u trgovini, jer ih se maksimalno iskorištava, a minimalno plaća ustvrdila je predsjednica Sindikata radnika Name Dragica Petrinjak dodajući kako većina njih, ne poznajući svoja prava, trpi 'torturu' poslodavca kako bi sačuvala radno mjesto.

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Iz drugih medija

AEM