Članci s tagom: sindikati

 • Raste socijalna nejednakost u EU

  Raste socijalna nejednakost u EU

  Rezultati nove, sveobuhvatne studije objavljenje 5. ožujka potvrđuju rastuće oblike socijalne nejednakosti u svim državama članicama Europske unije. Ovaj zabrinjavajući trend posljedica je dugoročnih političkih izbora za tržišni liberalizam – prestanak uplitanja države u gospodarstvo, te prioritizacije surovih programa štednje koji se provode od 2008. godine kao rezultat financijske i fiskalne krize. Izvješće su objavili Europski sindikalni institut (ETUI) i Europska konfederacija sindikata (ETUC).

 • Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Približavanje Međunarodnog Dana žena 8. ožujka, bio je povod za susret triju ženskih sindikalnih grupa u Radničkom domu: Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacije Žene Hrvatske udruge sindikata. Svi su oni, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ujedinjeni u istom cilju – zaštititi žene od neželjenog ponašanja na radnom mjestu.

 • Zagrebačka interpretacija globalnih antikapitalističkih prosvjeda

  Zagrebačka interpretacija globalnih antikapitalističkih prosvjeda

  Okupacija, prakticiranje direktne demokracije ili cirkus – teško je razabrati što se od te tri stvari doista dogodilo u subotu na centralnom zagrebačkom trgu.

 • Konvencija znači konačno priznavanje ženskog posla u kući kao rada

  Konvencija znači konačno priznavanje ženskog posla u kući kao rada

  Prevela Veronika Matijačić Konvencija o dostojanstvu rada zaposlenih u kućanstvima na 100. konferenciji Međunarodne organizacije rada (...)

 • Dominique Strauss-Kahn i sindikalna sobarica

  Dominique Strauss-Kahn i sindikalna sobarica

  Prevela: Nada Kujundžić Dominique Strauss-Kahn , bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda i do nedavno najizgledniji pretendent na (...)

 • Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

  Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

  Ženske sindikalne grupe zgroženo saznaju da je Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Pučkim pravobraniteljem, pripremilo zakonske izmjene kojima se ukida institut posebne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te se zaštita žena i invalidnih osoba stavlja u zbirni paket pučkog pravobranitelja.

 • Dan žena u Zagrebu

  Dan žena u Zagrebu

  Uz sada već uobičajen folklor – cvijeće i bombonjere – te uobičajenu frazeologiju kojom se damama, ljepšem, nježnijem i slabijem spolu čestita njihov dan, desila se povodom dana žena i pokoja ozbiljna i značajna manifestacija lišena seksizma, ali i pokoja politička manipulacija. U ponedjeljak je održan performans "Neraskidive niti: Radnice u kulturi za radnice  u tekstilnoj industriji".

 • Dosta nam je zahtijevanja, tražimo ostvarenje!

  Dosta nam je zahtijevanja, tražimo ostvarenje!

  100 godina nakon prvog obilježavanja Dana žena, razlozi njegova utemeljenja i više su nego opravdani. Dan žena zamišljen je kao dan u kojem će žene cijeloga svijeta izaći na ulice i zahtijevati svoja prava u svijetu rada, politike i društva. Iako su tijekom tih 100 godina neki od ženskih zahtjeva pronašli svoj put u zakone, konvencije i strategije, stvarni ženski život svakoga dana pokazuje da smo daleko od ravnopravnosti.

 • Krovopokrivačica? Zidarica? Soboslikarica? Zašto ne!

  Krovopokrivačica? Zidarica? Soboslikarica? Zašto ne!

  Tom se devizom vode u New Yorku, gdje već tridesetak godina postoji program koji potiče zapošljavanje žena u tradicionalno muškim zanimanjima - u građevinarstvu, (...)

 • Nema slobode za medije

  Nema slobode za medije

  Posljednji događaji pokazuju alarmantno stanje u hrvatskim medijima. Novinar/ka koji stvara pod pritiskom otkaza i kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru. Neslobodan novinar/ka ne može stvarati slobodne novine, a u konačnici to predstavlja prepreku razvoju demokratskog društva

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Iz drugih medija

AEM