Članci s tagom: romkinje

 • ISTE kreću u javnu kampanju za prihvaćanje različitosti

  ISTE kreću u javnu kampanju za prihvaćanje različitosti

  Kolektiv ISTE od četvrtka kreće u javnu kampanju za prihvaćanje različitosti. Rad kolektiva ISTE sastoji se od serije plakata, billboard-a i animacije kojima se (...)

 • EU: 52 milijuna žena živi u riziku od siromaštva

  EU: 52 milijuna žena živi u riziku od siromaštva

  Najnoviji izvještaj Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) pod nazivom "Siromaštvo, spol i intersekcijska diskriminacija u EU" donosi analizu kako (...)

 • Amnesty: U Hrvatskoj i dalje diskriminacija srpske i romske zajednice

  Amnesty: U Hrvatskoj i dalje diskriminacija srpske i romske zajednice

  U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Srba/kinja i Roma/kinja, navodi se u godišnjem izvješću Amnesty Internationala u kojem se napominje da se prošle godine zemlja (...)

 • Uklonjeni grafiti mržnje prema ženama, Romima/kinjama i LGBT osobama

  Uklonjeni grafiti mržnje prema ženama, Romima/kinjama i LGBT osobama

  Antigrafitna jedinica Gradskog zelenila uklonila je poruke mržnje i netrpeljivosti sa sedam lokacija u Novom Sadu. Lokacije koje su ovom prilikom prekrečene (...)

 • Nasilni prosvjedi protiv romskog stanovništva u Češkoj

  Nasilni prosvjedi protiv romskog stanovništva u Češkoj

  Češka se ovih dana suočava s nasilnim prosvjedima ekstremne desnice protiv Roma i Romkinja. Prema izvještajima češke policije, uhićeno je oko 100-ak desničarskih (...)

 • Osobe. Žene. Prijateljice.

  Osobe. Žene. Prijateljice.

  Prošlog tjedna završile su edukativne radionice u sklopu projekta "Osobe.Žene.Prijateljice." koji provodi udruga ZORA , a podržala je Švicarska Ambasada u (...)

 • Lidija i Željka izvojevale pobjedu protiv diskriminacije i predrasuda

  Lidija i Željka izvojevale pobjedu protiv diskriminacije i predrasuda

  Jučer je u Kući ljudskih prava predstavljena jedna mala, ali značajna pobjeda protiv predrasuda koje još uvijek vladaju našim društvom. Predstavljena je prva (doduše nepravomoćna) presuda hrvatskog suda zbog diskriminacije na temelju etničke pripadnosti. Na varaždinskom Općinskom sudu još je 2010. godine pokrenut postupak protiv vlasnice lokalne trgovine koja je odbila zahtjev za odrađivanjem prakse dviju srednjoškolki "jer su Ciganke". Nepravomoćna presuda utvrdila je da se radilo o diskriminaciji temeljem etničke pripadnosti.

 • Ne želimo 'žicati' novac na cesti, samo želimo obrazovanje i posao

  Ne želimo 'žicati' novac na cesti, samo želimo obrazovanje i posao

  Centar za savjetovanje, podršku i informiranje CASI "Romani" službeno je otvoren na Peščenici, a namijenjen je ženama Romkinjama koje žele postati konkurentne na tržištu rada, a koje su najčešće najteže zapošljiva skupina. Osim što se u centru mogu savjetovati, tamo će se redovito održavati i besplatni tečajevi za osposobljavanje za, primjerice, hotelijerke, čistačice, rad na računalima i sl.

 • Povodom Međunarodnog dana Roma

  Povodom Međunarodnog dana Roma

  PORIJEKLO Kroz svoju povijest, Romi su migrirali na različite kontinente što je rezultiralo stvaranjem različitih grupa, odnosno plemena koja su potom dobila (...)

 • Diskriminacija Romkinja u čitavoj regiji

  Diskriminacija Romkinja u čitavoj regiji

  Dekada Roma, koja se sprovodi od 2005. godine u 13 europskih zemalja, još nije dala zadovoljavajuće rezultate, zaključak je učesnica i učesnika regionalne konferencije "Romkinje u Dekadi" održane 14. svibnja u Beogradu. Diskriminatorno ponašanje prema romskoj manjini i dalje jedan od osnovnih zajedničkih problema sjeverozapadnog Balkana. Posebno su osjetljive romske žene i djeca koji su ne samo izloženi siromaštvu, diskriminaciji i predrasudama, nego su žene uglavnom "nevidljive" i ekonomski ovisne od romskih muškaraca.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM