Članci s tagom: rodno-osvijestena-politika

 • Posebnu pažnju treba posvetiti pitanju uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u procesima političkog odlučivanja

  Posebnu pažnju treba posvetiti pitanju uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u procesima političkog odlučivanja

  U okviru latvijskog predsjedanja Vijećem EU u Rigi 22. i 23. siječnja 2015. održan je sastanak Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske (...)

 • Rodno osviještena politika - što je to? 2. dio

  Rodno osviještena politika - što je to? 2. dio

  HDZ je danas predstavio svoj program Za Hrvatsku do 2015. I ako niste žena žrtva nasilja ili rodilja, već ste samo eto, žena kao takva, nema unutra za vas ništa posebno. Iako, u odnosu na Sanaderov program iz 2007. godine u kojem se riječ žena na 112 stranica spominjala točno jednom, u Kosoričinom programu spominje se nešto više puta. Uz ženu žrtvu nasilja, spominju se još i rodilje i majke, pa čak i ravnopravnost spolova.

 • Rodno osviještena politika - što je to?

  Rodno osviještena politika - što je to?

  Danas u 11 sati u zagrebačkoj je Tvornici predstavljen predizborni program Kukuriku koalicije nazvan Plan 21. Cijeli program možete pogledati na njihovom web-u, a ovdje donosimo samo kratki rodni osvrt na program. Osvrt je uistinu kratak jer roda i žena u njihovom programu ima u tragovima. Za utjehu, dok se imenica žena još i spomene cca 10 puta, LGBTIQ osobe su se sakrile iza sintagme "sloboda izbora životnog stila".

 • Rodno osviještena politika na primjeru grada Beča

  Rodno osviještena politika na primjeru grada Beča

  Projekt rodno osviještene politike bečka je gradska administracija pokrenula 2005. Njezin je uspjeh vidljiv na mnogim područjima: u politikama tržišta rada, oblikovanju i planiranju javnih prostora, igrališta i vrtića. Poseban je naglasak stavljen na područja urbanog planiranja, stanovanja, javnog zdravstva, parkova i vrtova. Ciljevi ovakve strategije su imati na umu različitost životnih situacija za muškarce i žene i voditi o tome računa pri donošenju svih odluka.

 • Ravnopravnost spolova i obrazovanje

  Ravnopravnost spolova i obrazovanje

  Povodom obilježavanja  Međunarodnog dana žena, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH preveo je i tiskao Preporuku Odbora ministara/ministrica Vijeća Europe državama članicama o rodno osviještenoj politici u obrazovanju. Preporuka služi kao sveobuhvatan instrument za uvođenje rodno osviještene politike na sve razine odgojno obrazovnog sustava.

Iz drugih medija

AEM