Članci s tagom: rodni-studiji

 • Okrugli stol 'Promicanje rodnih studija i studija seksualnosti u doba neprijateljstva'

  Okrugli stol 'Promicanje rodnih studija i studija seksualnosti u doba neprijateljstva'

  Posljednjih mjeseci svjedočili smo sve učestalijim napadima na rodne studije i studije seksualnosti diljem Europe. Od pritisaka na znanstvenice_ke da prestanu (...)

 • Rodni studiji na Sveučilištu u Kabulu

  Rodni studiji na Sveučilištu u Kabulu

  Skupina afganistanskih studentica i studenata okupila se na kampusu na kabulskom sveučilištu ovog tjedna kako bi započela neočekivani studij – prvi diplomski (...)

 • Što su rekli srednjoškolci nakon feminističkog predmeta u srednjoj školi?

  Što su rekli srednjoškolci nakon feminističkog predmeta u srednjoj školi?

  Dok se u na ovim prostorima borimo s kurikulumom zdravstvenog odgoja i iz njega izbacujemo svećenicima nepoćudne riječi , na drugom kraju svijeta srednja škola u (...)

 • Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Prevela Dea Ajduković Raewyn Conell (ranije Robert William Connell ili Bob Connell) je poznata australska sociologinja koja se kritički bavi (...)

 • JE LI REPRESIJA PROBLEM?

  Tekst Jasenke Kodrnje koji je upucen Renatu Maticu a nije objavljen u listu Globus. To je odgovor na pismo Renata Matica objavljeno u listu Globus 25. rujna (...)

 • MUŠKO PRIPETAVANJE

  MUŠKO PRIPETAVANJE

  Libela objavljuje integralni tekst Jasenke Kodrnje čiji su kolegiji iz područja rodnih studija "Uvod u rodne studije" i "Feminističke teorije" isključeni iz nastavnog programa Hrvatskih studija, Odsjeka za sociologiju za narednu 2009/10. akademsku godinu. Zašto su predmeti iz područja rodnih studija isključeni?

 • Pravobraniteljica o Izvješću o radu za 2008. Nacionalnog vijeća za znanost

  Pravobraniteljica o Izvješću o radu za 2008. Nacionalnog vijeća za znanost

  Vezano za Izvješće o radu za 2008. Nacionalnog vijeća za znanost (NVZ), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je dostavila svoje mišljenje Odboru za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora u kojem predlaže da Odbor uputi preporuku NVZ da do kraja 2009. donese nadopunu Pravilnika o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama kojom bi rodne studije uvrstio u interdisciplinarna područja znanosti.

Iz drugih medija

AEM