Članci s tagom: ravnopravnost-spolova

 • Nazivi ulica bez ženskih imena

  Nazivi ulica bez ženskih imena

  U Rimu, svega šačica ulica nosi imena poznatih žena. Na sličnu situaciju nailazimo i u ostalim svjetskim metropolama. Je li riječ o nečuvenom seksizmu, povijesnoj činjenici, ili možda kombinaciji i jednog i drugog?

 • Ivanki Luetić Boban nagrada za promicanje ravnopravnosti spolova

  Ivanki Luetić Boban nagrada za promicanje ravnopravnosti spolova

  Povodom Dana Splitsko-dalmatinske županije, 14. travnja, između ostalih dodjeljena je i nagrada za promicanje ravnopravnosti spolova na području županije. Dobitnica je Ivanka Luetić Boban, predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.

 • 'To što si lijepa neće ti pomoći u poslu!'

  'To što si lijepa neće ti pomoći u poslu!'

  Prije nekoliko godina, dok sam još bila studentica na polovici svog studija i nisam se pretjerano zamarala problemom zapošljavanja, do mene je došlo iskustvo koju (...)

 • Dječaci i muškarci moraju biti uključeni u razgovor o jednakosti

  Dječaci i muškarci moraju biti uključeni u razgovor o jednakosti

  Djevojke su cool. Djevojke mogu spasiti svijet. Djevojke mogu - prema šarenim naljepnicama Nike Fondacije - izvoditi čuda: podizati ekonomije, okončati širenje HIV-a, voditi revolucije. Ulaganje u djevojke, tvrdi Odjel za međunarodni razvoj Velike Britanije, je pouzdan način da se "zaustavi siromaštvo prije nego što počne". Malo današnjih međunarodnih razvojnih agencija će pokloniti istu pažnju dječacima. Njih ne vide kao dio rješenja za probleme razvoja. Kada se dječaci danas spominju u diskursu o razvoju, obično su okarakterizirani kao opasna prijetnja ili beznadni gubitnik.

 • Mit o "ženskom mozgu"

  Mit o "ženskom mozgu"

  Ideja da su mozgovi djevojčica i dječaka toliko različiti da bi trebali biti odgajani i obrazovani na različite načine i usmjeravani k različitim karijerama predstavlja jednu od najuspješnijih medijskih priča desetljeća. Mala skupina zagovornika promovirala je ovo gledište s takvim intenzitetom da je postalo uobičajenom mudrošću. Pišu najprodavanije knjige, drže govore pred velikim skupinama učitelja, roditelja i školskih administratora, i citirani su—beskonačno i uglavnom nekritički— od novinskih medija. Oni tvrde da će zbog velike razlike između dječaka i djevojčica jednospolni razred poboljšati školski uspjeh djece

 • Siromaštvo žena u Makedoniji

  Siromaštvo žena u Makedoniji

  Danas u Makedoniji moć odlučivanja pripada muškarcima što ima veze sa njihovom dominantnom pozicijom u obitelji. Naime, istraživanje dr. sc. Vesne Dimitrievske pokazalo je da su u Makedoniji žene, u odnosu na muškarce, u većem riziku od siromaštva. Faktori koji utječu na siromaštvo žene su obrazovanje, njen ekonomski položaj, životna dob, bračno stanje, etnička pripadnost te vrsta siromašne obitelji kojoj pripada.

 • 40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  Statistike potvrđuju ono što smo odavno (nažalost) znali: udane žene i dalje obavljaju mnogo više kućanskih poslova od svojih supruga. Britanski Institut za istraživanje javnih politika (Institute for Public Policy Research, skrać. IPPR) nedavno je obznanio da 8 od 10 žena obavlja više kućanskih poslova u braku; svega jedan od 10 oženjenih muškaraca u podjednakoj mjeri čisti i pere kao i njegova ´bolja polovica´.

 • Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Približavanje Međunarodnog Dana žena 8. ožujka, bio je povod za susret triju ženskih sindikalnih grupa u Radničkom domu: Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacije Žene Hrvatske udruge sindikata. Svi su oni, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ujedinjeni u istom cilju – zaštititi žene od neželjenog ponašanja na radnom mjestu.

 • Godišnjica egipatske revolucije

  Godišnjica egipatske revolucije

  Prije godinu dana, točnije 25. siječnja 2011. započela je egipatska revolucija kada se na tisuće Egipćana okupilo na kairskom trgu Tahrir zahtijevajući ostavku (...)

 • Poslodavcima dodijeljene nagrade Ključna razlika

  Poslodavcima dodijeljene nagrade Ključna razlika

  Bitan doprinos ka ravnopravnoj i raznolikoj Hrvatskoj označila je prva svečana dodjela Nagrada "ključnarazlika", održana  jučer, u Matis Absolut lounge baru u Zagrebu. Nagrada je dio projekta "Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada" koji je usmjeren na poticanje ravnopravnosti spolova, dobne ravnopravnosti, ravnopravnosti osoba s invaliditetom i ravnopravnosti nacionalnih manjina.

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Iz drugih medija

AEM