Članci s tagom: pobacaj

 • Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Svi koji su se ikada bavili ispitivanjima javnog mišljenja ili sličnim empirijskim istraživanjima, prije ili kasnije naišli su na knjigu "Kako lagati pomoću (...)

 • Ženska mreža Hrvatske: Žene, ne glasajte za Bandića

  Nakon sučeljavanja predsjedničkih kandidata danas, 8. siječnja 2009. u 20 sati na HRT-u, promptnom reakcijom na izjavu predsjedničkog kandidata Milana Bandića oglasila se Ženska mreža Hrvatske. Na pitanje novinara: "Podržavate li pravo na pobačaj?" Bandić je odgovorio: "Protiv sam abortusa ako to nije iz zdravstvenih razloga".

 • Mexico City ozakonio brakove istospolnih parova

  Mexico City ozakonio brakove istospolnih parova

  Gradska skupština Mexico Cityja u ponedjeljak je ozakonila brakove istospolnih parova i njihovo pravo na usvajanje djece. Gradski su vijećnici prihvatili zakon o legalizaciji brakova istospolnih parova i dali im i pravo na usvajanje djece. Prema gradskom zakonu, brak je dosad bio definiran kao zajednica muškarca i žene što je sada promijenjeno u zajednicu dvoje ljudi.

 • Španjolska legalizira pobačaj

  Španjolska legalizira pobačaj

  U španjolskom parlamentu usvojen je novi zakon koji omogućuje ženama legalan i siguran pobačaj do 14. tjedna trudnoće. Pravo na abortus imaju žene s navršenih 16 godina. Zakon će stupiti na snagu nakon što ga usvoji i drugi dom španjolskog parlamenta. Novim zakonom uređuje se također obvezan školski program seksualne edukacije djece od 11. godine, koji u cijelosti financira država.

 • Protiv zabrane pobačaja najviše Kajinovih birača/ica

  Prema aktualnim višestruko stratificiranim ispitivanjima javnog mnijenja, gotovo 85 posto građana pripada Katoličkoj crkvi, a ukupno oko 90 posto stanovništva se (...)

 • Važnost bioetičkih promišljanja?

  "Ali imaš li obitelj? Muškarca kojem se vraćaš?" "Ženu, ako baš hoćeš znati", rekla je. "Znaš li išta o uzgajanju pasa?" "Ne", rekao je.

 • Nesigurni pobačaji ubiju oko 70 tisuća žena godišnje

  Nesigurni pobačaji ubiju oko 70 tisuća žena godišnje

  Nesigurni pobačaji ubiju oko 70 tisuća žena godišnje, kaže se u izvješću američkog Guttmacher Instituta. Još 5 milijuna žena godišnje potraži medicinsku pomoć zbog komplikacija nastalih nesigurnim pobačajima, dodaje se u izvješću temeljenom na globalnoj anketi. Istovremeno bilježi se pad broja pobačaja na globalnoj razini sa 45.5 milijuna 1995. godine, na 41. 6 milijuna u 2003.

 • Kada počinje život, a kada život postaje ljudsko biće?

  Iako službeno još nije u proceduri, zakon o abortusu već je postao vruća politička tema. Triger je bio zakon o potpomognutoj, ili umjetnoj oplodnji, čiji (...)

 • Liječnici Petrove ipak nisu za zabranu pobačaja?

  Liječnici Petrove ipak nisu za zabranu pobačaja?

  Liječnici najveće hrvatske klinike za ginekologiju i porode - Petrove bolnice u Zagrebu - izričito se protive zakonskoj zabrani pobačaja. - Nitko od nas liječnika nije za to da se u Hrvatskoj zabrani pobačaj jer bi to imalo jako loše posljedice za zdravlje žena, kazao je jučer za Novi list profesor Slavko Orešković, predstojnik Petrove bolnice.

 • Španjolska Vlada ublažava zakon o pobačaju

  Španjolska Vlada ublažava zakon o pobačaju

  Djevojke od 16 godina mogle bi prekinuti trudnoću bez pristanka roditelja, prema nacrtima Španjolske socijalističke vlade koji bi trebali liberalizirati pobačaj, kažu vlasti. Nacrt koji je odobrio kabinet učinio bi pobačaj dostupnim na zahtjev po prvi puta u španjolskoj povijesti, izvijestio je BBC u nedjelju. Parlament tek treba izglasati nacrt.

Iz drugih medija

AEM