Članci s tagom: osnovna-skola

 • GOOD Inicijativa: NE militarizaciji u hrvatskim školama

  GOOD Inicijativa: NE militarizaciji u hrvatskim školama

  Priopćenje GOOD Inicijative prenosimo u cijelosti. U jeku kritika na kurikularnu reformu, osobito na predloženi kurikulum povijesti, kao i s obzirom na (...)

 • Osnovna škola zabranila djevojčicama uske hlače jer se dječaci 'ne mogu kontrolirati'

  Osnovna škola zabranila djevojčicama uske hlače jer se dječaci 'ne mogu kontrolirati'

  Umjesto da podučava učenike i učenice međusobnom poštovanju, jedna je osnovna škola u sjevernoj Kaliforniji rekla djevojčicama da više ne smiju nositi "preuske (...)

 • Nakon ovakvih rezultata, građanski odgoj i obrazovanje itekako su nam potrebni!

  Nakon ovakvih rezultata, građanski odgoj i obrazovanje itekako su nam potrebni!

  Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja, usprkos nedostacima, počeo je mijenjati školu u smjeru demokratske zajednice odlučivanja i daljnje napore treba nastavkom (...)

 • Učiteljica tehnološki višak jer je neudana

  Učiteljica tehnološki višak jer je neudana

  Tjedan dana prije početka školske godine u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića u Makarskoj odvijala se  borba za radno mjesto. Učiteljica Maja Erceg proglašena je tehnološkim viškom, a o svojoj odluci obavijestio ju je sam ravnatelj Nikola Andačić. Naime, na listi kriterija za otkaz, najviše bodova nosio je onaj koji se odnosi na bračni status i broj djece, a kako je Maja Erceg neudana, usprkos više od 20 godina radnog staža i još pet godina na zamjenama, skočila je na prvo mjesto na listi otkaza. Kriterije propisuje  Ministarstvo, ali bodovanje svakog od navedenih kriterija ostavljeno je na volju i ovlasti ravnatelja škole.

 • Zbog Roma djecu upisuju u druge škole

  Zbog Roma djecu upisuju u druge škole

  Macinečka škola zbog obližnjeg naselja Parag pretežno je romska. Na jesen će je pohađati 320 Roma i 130 Hrvata. U nižim razredima omjer je još izraženiji, 220 je Roma, a 35 Hrvata. Ravnateljica Božena Dogša dosad je šačicu hrvatske djece grupirala u jedan miješani razred s Romima, koji su i u tom razredu često bili većina. Ostala dva ili tri odjeljenja bila bi čisto romska. No nakon ožujske presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je odlučio da su čisti romski razredi u Macincu, Podturnu i Orehovici diskriminacija, javio se problem.

 • Sutkinja zastrašivala i vrijeđala svjedokinju

  Sutkinja zastrašivala i vrijeđala svjedokinju

  Jučer je  na Županijskom sudu u Zagrebu održano treće ročište na postupku koji se vodi povodom tužbe koju je podnijela Lezbijska grupa Kontra jer je vjeroučiteljica Jelena Čorić Mudrovčić u osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu, učenike na satu vjeronauka poučavala da je homoseksualnost bolest. Sutkinja Vesna Kovačević-Ostoić je za vrijeme saslušanja vikala na jednu od svjedokinja, majku djeteta koje je pohađalo nastavu u školi Bartol Kašić, te ju zastrašivala i izrijekom vrijeđala govoreći "Kakva ste vi majka!".

Iz drugih medija

AEM