Članci s tagom: ocevi

 • Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Nisu samo majke podložne poslijeporođajnoj depresiji, jer je novom američkom studijom ustanovljeno da isti problem zahvaća i deset posto očeva. Istraživači medicinskog fakulteta Eastern Virginia u Norfolku prikupili su podatke iz 43 studije s 28 tisuća dokumentiranih slučajeva depresije kod očeva od prvog tromjesečja trudnoće pa do prvog rođendana djeteta. Ukupno, oko 10 posto očeva pati od depresije neposredno prije ili nakon rođenja djeteta. Za usporedbu, oko pet posto muškaraca u općoj populaciji pati od te bolesti u tijeku godine dana.

 • Zatvorsku kaznu odslužilo 15 očeva iz Dalmacije

  Zatvorsku kaznu odslužilo 15 očeva iz Dalmacije

  Trend utuživanja zbog neplaćanja alimentacije je u porastu, ne samo zbog recesije nego i zato što su samohranim roditeljima sve dostupnije informacije i načini na koji mogu ostvarivati prava za dijete. Roditelji se najčešće osuđuju na uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje i dodatnom mjerom kojom im se nalaže da isplate novac. Ako u roku kušnje ne isplate zaostatke i ne nastave podmirivati obvezu, uvjetna se kazna opoziva i zamjenjuje zatvorskom. Takvi su slučajevi rijetki, jer u konačnici nije u interesu djeteta da roditelj ostane bez prihoda.

 • Očevi koji su prisutni na porodu, kasnije se više brinu za djecu

  Očevi koji su prisutni na porodu, kasnije se više brinu za djecu

  Mladi očevi se više uključuju u odgoj nego oni stariji, a muškarci se općenito najviše vole brinuti o djetetovom slobodnom vremenu. Ako se očevi o djetetu brinu već od prvog dana, stvaraju s njim bolji odnos, a više sudjeluju i u kućanskim poslovima i u kasnijoj dobi. Istraživanje je pokazalo da je mlađa generacija očeva značajno modernija, dok očevi stariji od 45 godina prakticiraju tradicionalniji odgoj i briga o djetetu više ovisi o majci.

 • Ministri EU sporazumno odobrili dulji porodiljni dopust i poticaje za očeve

  Ministri EU sporazumno odobrili dulji porodiljni dopust i poticaje za očeve

  Sukladno novoj odredbi ministara EU roditelji će imati pravo na dulji porodiljni dopust. Izmijenjeni propis o porodiljnom dopustu jamči svakom zaposlenom roditelju pravo na minimalno četiri mjeseca dopusta nakon rođenja ili posvajanja djeteta (za razliku od dosadašnja tri mjeseca). Najmanje jedan od četiri mjeseca nije moguće prenijeti na drugog roditelja, čime se jedan mjesec gubi ako se ne iskoristi.

<< < 1 2

Iz drugih medija

AEM