Članci s tagom: muslimanke

 • Kako razgovarati o burkiniju i muslimankama?

  Kako razgovarati o burkiniju i muslimankama?

  Nedavno se pojavila fotografija na kojoj naoružana francuska policija prisiljava jednu muslimanku da skine odjeću na plaži. Također, više francuskih gradova (...)

 • Francuska ukinula zabranu: burkiniji, dobrodošli ste na plaže!

  Francuska ukinula zabranu: burkiniji, dobrodošli ste na plaže!

  Najviši francuski upravni sud u petak je povukao općinsku odluku o zabrani burkinija, upozoravajući gradonačelnike koji su donijeli takvu odluku da se svaka zabrana (...)

 • Indijske Muslimanke na putu prema sudskoj profesiji

  Indijske Muslimanke na putu prema sudskoj profesiji

  Organizacija za ženska prava indijskih muslimanki obučava žene kako bi postale qazis ili sutkinje , što je uloga tradicionalno rezervirana za muškarce, no sve (...)

 • 'Gledanje u kaldrmu' govori isključivo o dostojanstvu žene

  'Gledanje u kaldrmu' govori isključivo o dostojanstvu žene

  Članak 3. Zakona o zabrani nošenja zara i feredže : Kaznit će se do tri mjeseca zatvora ili novčanom kaznom do 20000 dinara ona ili onaj koji/a a) nosi zar ili (...)

 • Niste kršćani? E, ne može onda...

  Niste kršćani? E, ne može onda...

  Glasnogovornik slovačkog ministarstva unutarnjih poslova Ivan Metik najavio je u srijedu da njegova zemlja želi primiti samo kršćane/ke kad dođe do raspodjele (...)

 • 'Razbijmo šutnju' - film o seksualnom zlostavljanju muslimanki

  'Razbijmo šutnju' - film o seksualnom zlostavljanju muslimanki

  Platforma za financiranje kreativnih projekata Kickstarter, nedavno je objavila priču o seksualnom nasilju muslimanki. Breaking the silence dokumentarni je (...)

 • Trebaju li muslimanske žene spašavanje?

  Trebaju li muslimanske žene spašavanje?

  Svojevrsni moralni križarski rat pomeo je javnu sferu u nastojanju da spasi potlačene muslimanske žene iz njihovih kultura i religije, pritom rastapajući razlike (...)

 • Igra identiteta: 'Zašto marama?'

  Igra identiteta: 'Zašto marama?'

  Đermana Šeta prije dvije godine objavila je knjigu pod nazivom 'Zašto marama? Bosanskohercegovačke muslimanke o životu i radu pod maramom' u izdanju Centra za (...)

 • Ujedinjeno Kraljevstvo: muslimanke u unakrsnoj vatri zadrtih

  Ujedinjeno Kraljevstvo: muslimanke u unakrsnoj vatri zadrtih

  Muslimanke su uvijek bile više izložene antimuslimanskom nasilju nego muškarci. Potvrdila je to Tell Mama – državna agencija za pomoć žrtvama koja mjeri nasilje (...)

 • Francuska skupština zabranila burke

  Francuska skupština zabranila burke

  Francuska nacionalna skupština usvojila je zakon kojim se u javnom prostoru zabranjuje nošenje islamskih pokrivala lica i tijela - burke i nikaba, usprkos rezervama pravnih stručnjaka i nelagodi među muslimanskim stanovništvom u Francuskoj. Tekst je prihvaćen sa 335 glasova i jednim protiv. Cijela desnica je glasala za, a cijela lijeva oporba odbila je sudjelovati u glasovanju, iako se načelno protivi zabrani. Za stupanje zakona na snagu potrebna je potvrda i u gornjem domu, Senatu, što se očekuje u rujnu. Zakon će biti poslan na razmatranje i ustavnom vijeću - instituciji zaduženoj da bdije nad usklađenošću zakona s francuskim ustavom.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM