Članci s tagom: mediji

 • Kome trebaju veliki ideali

  Kome trebaju veliki ideali

  Druga polovica devedesetih bile su godine formiranja mog pogleda na svijet i život. Rat je završio, privatizacija uglavnom obavljena, zemljom upravlja Tuđmanova (...)

 • Izrazito diskriminatorna ponašanja još su društveno prihvatljiva

  Izrazito diskriminatorna ponašanja još su društveno prihvatljiva

  Ni nakon skoro 2 godine od početka primjene zakona o suzbijanju diskriminacije, po njemu još nema sudskih presuda, te je broj prijava diskriminacije Pučkom pravobranitelju, još uvijek relativno mali, konstatirano je na okruglom stolu održanom u petak, 26.11, u je Splitu na temu "Uloga medija u suzbijanju diskriminacije".

 • Sirovi seksizam vlada Berlusconijevom Italijom

  Sirovi seksizam vlada Berlusconijevom Italijom

  Puno prije nego je Berlusconi postao premijerom 1990-ih godina, kao medijski mogul u svom je vlasništvu imao 45 posto talijanskog televizijskog tržišta. Čim je postao premijer ugrabio je i ostalih 50 posto. Sa svojih 95 posto udjela na TV tržištu stvorio je gotovo jedinstveni medijski sustav, koji je najlakše definirati kao seksistički, šovinistički i diskriminacijski. Jednako se ponaša i u privatnom životu i politici.

 • Nema slobode za medije

  Nema slobode za medije

  Posljednji događaji pokazuju alarmantno stanje u hrvatskim medijima. Novinar/ka koji stvara pod pritiskom otkaza i kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru. Neslobodan novinar/ka ne može stvarati slobodne novine, a u konačnici to predstavlja prepreku razvoju demokratskog društva

 • Kršćanski portal "Križ života": Kaznimo svećenike širitelje mržnje!

  Kršćanski portal "Križ života": Kaznimo svećenike širitelje mržnje!

  U medijima je posljednjih mjeseci zabilježeno nekoliko nesankcioniranih katoličkih svećenika koji djeluju u Republici Hrvatskoj, a koji svojim neprimjerenim izjavama pozivaju na mržnju, diskriminaciju, nasilje ili, pak, hvale i veličaju ustaški pokret, Nezavisnu državu Hrvatsku i zločinca Antu Pavelića. Pritom navodimo dva posljednja slučaja − svećenika don Ivana Turića, koji je javno veličao ustaštvo, te kastavskog župnika i svećenika Franju Jurčevića, koji potiče na mržnju i diskriminaciju, fizičke obračune s homoseksualcima i koji diskriminira žene na način da ljudima smatra samo muškarce, dok su mu žene druga kategorija.

 • Žena koja cucla krastavac

  Žena koja cucla krastavac

  Žena leži na podu! Okružena je krastavcima? Jedan spaja njenu ruku i usta?! I to bi trebalo biti provokativno? Lascivno? Ili možda prodati odjeću koju ta žena nosi? (...)

 • Trebale bi nastupati samo u zaštitnim kapicama

  Trebale bi nastupati samo u zaštitnim kapicama

  Zagreb je nedavno bio domaćin Europskog prvenstva vateroplista i plutajućih sisa , barem ako je suditi prema napisima iz medija. I dok je javna televizija vješto (...)

 • Počinje s emitiranjem Kvaka 22-radijska emisija o nacionalnim manjinama

  Počinje s emitiranjem Kvaka 22-radijska emisija o nacionalnim manjinama

  Udruge B.a.B.e., GORD i Delfin  u suradnji sa 7 lokalnih radijskih postaja (Hrvatski Radio Vukovar, Radio Osijek, Slavonski radio, Radio Vallis Aurea, Županijski radio Požega, Radio Daruvar i Radio 101) pokreću emitiranje radijske emisije o nacionalnim manjinama pod nazivom KVAKA 22. Cilj je projekta povećati svijest o pravima manjina (posebice srpskoj nacionalnoj manjini), njihovim potrebama i specifičnoj ulozi u lokalnim zajednicama te potaknuti komunikaciju i suradnju između većine i manjinskih grupa u Slavoniji – regiji koja je najviše stradala u ratu.

 • Novinarstvo, rodna jednakost i Milenijski ciljevi razvoja

  Novinarstvo, rodna jednakost i Milenijski ciljevi razvoja

  Kako se mediji nose s izvještavanjem o pitanjima koja se tiču Milenijskih ciljeva razvoja iz rodne perspektive? Istraživanje Projekta globalnog praćenja medija (The Global Media Monitoring Project – GMMP) u glavnim tiskanim medijima, televizijskim i radio vijestima u 108 zemalja širom svijeta otkrilo je da je u samo 3% reportaža o siromaštvu, obrazovanju (2%), HIV-u i AIDS-u (25%), okolišu (3%) i 1% onih o globalnom partnerstvu istaknuto pitanje rodne (ne)jednakosti. Ove "teme" sadržane su u Milenijskim ciljevima razvoja 1 (Iskorijeniti ekstremno siromaštvo i glad), 2 (Postići univerzalno osnovno obrazovanje)...

 • Let preko kukavičluka ili Kako zakuhati malo zajedničke sreće

  Let preko kukavičluka ili Kako zakuhati malo zajedničke sreće

  Kažu da je Marco Polo iz naših krajeva. Znači da se da se na ovim zemljopisnim širinama i dužinama svakih cca. 800 godina pojavi netko s intenzivnim svrbežom u dupetu (...)

Iz drugih medija

AEM