Članci s tagom: izbori

 • O političkom marketingu u strogo kontroliranom Otvorenom

  O političkom marketingu u strogo kontroliranom Otvorenom

  Prenosimo komentar Vesne Kesić objavljen na gong.hr Uloga medija u posredovanju informacija, više je manje poznata i pripada temeljnim (...)

 • Rodno osviještena politika - što je to? 2. dio

  Rodno osviještena politika - što je to? 2. dio

  HDZ je danas predstavio svoj program Za Hrvatsku do 2015. I ako niste žena žrtva nasilja ili rodilja, već ste samo eto, žena kao takva, nema unutra za vas ništa posebno. Iako, u odnosu na Sanaderov program iz 2007. godine u kojem se riječ žena na 112 stranica spominjala točno jednom, u Kosoričinom programu spominje se nešto više puta. Uz ženu žrtvu nasilja, spominju se još i rodilje i majke, pa čak i ravnopravnost spolova.

 • Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  U svjetlu skorašnjih parlamentarnih izbora, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik  podsjetila je da obveza poštivanja načela uravnotežene zastupljenosti obvezuje sve sudionike političkih izbora od dana stupanja Zakona o ravnopravnosti spolova na snagu. Zakon je uravnoteženost definirao kao sudjelovanje osoba oba spola pri kojem zastupljenost jednog spola ne pada ispod 40%.

 • Iskorak i Kontra pozvali LGBT glasače na bojkot izbora

  Iskorak i Kontra pozvali LGBT glasače na bojkot izbora

  Udruge Iskorak i Kontra danas su medijima poslale dopis kojim LGBT glasače pozivaju na poništavanje glasačkih listića jer smatraju kako nijedna stranka nema namjeru podržati LGBT prava. Smatraju kako se političke stranke u posljednjih nekoliko tjedana "nadmeću koja će više zgaziti prava LGBT osoba" dodvoravajući se homofobičnim biračima.

 • Rodno osviještena politika - što je to?

  Rodno osviještena politika - što je to?

  Danas u 11 sati u zagrebačkoj je Tvornici predstavljen predizborni program Kukuriku koalicije nazvan Plan 21. Cijeli program možete pogledati na njihovom web-u, a ovdje donosimo samo kratki rodni osvrt na program. Osvrt je uistinu kratak jer roda i žena u njihovom programu ima u tragovima. Za utjehu, dok se imenica žena još i spomene cca 10 puta, LGBTIQ osobe su se sakrile iza sintagme "sloboda izbora životnog stila".

 • Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Iako je novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđeno ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova odnosno njezino pripajanje u vidu zamjenika/ce pučkog pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Vlada RH je raspisala natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

 • Ženska koalicija opozicijskih stranaka

  Ženska koalicija opozicijskih stranaka

  Na inicijativu Foruma žena SDP-a formirana je ženska koalicija "Saveza za promjene" sastavljena od predstavnica SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a. Osnovni ciljevi ženske koalicije su izrada politika usmjerenih na rješavanje specifičnih potreba žena koje će biti sastavni dio politika i programa stranaka koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima te političko osnaživanje žena s osobitim naglaskom na "ženska" mjesta na listama za parlamentarne izbore u smislu poštivanja paritetne zastupljenosti.

 • Bilješka pred parlamentarne izbore

  Bilješka pred parlamentarne izbore

  I dok se licitira datumom parlamentarnih izbora te prekrajaju izborne jedinice kako bi se ušićario pokoji glas, malo ćemo se pozabaviti nama na Libeli (...)

 • Prekrajanjem izbornih jedinica do boljeg rezultata?

  Prekrajanjem izbornih jedinica do boljeg rezultata?

  "Nije primjereno u izbornoj godini intervenirati u izborno zakonodavstvo. Ako se to treba napraviti, onda se to radi na početku legislativnog razdoblja, odnosno, na početku mandata, a ne na njegovom kraju", komentirao je za Index prof. dr. Anđelko Milardović, politolog. Ako se to čini na kraju mandata, kaže prof. Milardović, onda to stvara percepciju o prekrajanju izborne geografije.

 • Medijsko-politički cirkus ili putokaz biračima?

  Medijsko-politički cirkus ili putokaz biračima?

  Vađenje gebisa, izvođenje turbo-folk poskočica ili pak očenaša, neki su od načina na koje su kandidati predsjedničkih ili parlamentarnih izbora iskoristili dodjeljene (...)

Iz drugih medija

AEM