Članci s tagom: izbori

 • 112 zahtjeva novoj Vladi za drugačiju Hrvatsku

  112 zahtjeva novoj Vladi za drugačiju Hrvatsku

  Platforma organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, okupljena povodom praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u kontekstu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom zahtijeva drugačiju Hrvatsku – Hrvatsku u kojoj je vladavina prava stvarno uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite. Uoči parlamentarnih izbora, strankama, koalicijama i nezavisnim listama upućen je poziv da se, prije izlaska građana i građanki na birališta, javno očituju o 112 konkretnih zahtjeva.

 • SDP objavio svoje kandidate/kinje

  SDP objavio svoje kandidate/kinje

  Glavni odbor SDP-a usvojio je večeras liste za Sabor, odnosno svoja mjesta na tim listama. Ukupno na deset lista SDP je koalicijskom podjelom dobio 103 mjesta, a žene su zauzele njih 34 što je 33% čime SDP nije uspio postići uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca. Same liste što se tiče udjela žena variraju od katastrofalnih 9% u sedmoj i 10% u petoj izbornoj jedinici, pa do izvrsnih lista u drugoj (45%), četvrtoj (54%), osmoj (55%) i devetoj (40%) izbornoj jedinici.

 • Stranke počele predavati liste DIP-u

  Stranke počele predavati liste DIP-u

  Objavljena je informacija da u sedmoj izbornoj jedinici HSP-ovu listu nosi Bernarda Halapa Topolnjak te da je lista u cijelosti sastavljena od žena. Ostaje za vidjeti da li je ovo napravljeno po principu žene na jednu, a muškarci na preostalih devet lista. Prema aktualnim anketama Laburisti uglavnom osvajaju jedan mandat po izbornoj jedinici, te izgleda da će jedina laburistikinja u Saboru biti Nensi Tireli, labinska pjesnikinja.

 • Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  U organizaciji Centra za ženske studije održan je 25. listopada okrugli stol "Rodne politike u kontekstu (...)

 • Glavaš kao brand

  Glavaš kao brand

  Documenta i Građanski odbor za ljudska prava u svojoj izjavi u povodu najave imenovanja Branimira Glavaša nositeljem izbornih lista HDSSB-a oštro osuđuju takav potez te podsjećaju da prema Zakonu o Ustavnom sudu zahtjev za zabranu rada političke stranke čije djelovanje je protivno Ustavu i zakonima mogu podnijeti Predsjednik RH, Hrvatski sabor, Vlada RH Vrhovni sud RH i Državni odvjetnik RH.

 • Stand-up seksizam

  Stand-up seksizam

  Odgovorite iskreno. Nije li vam preko glave tog nasrtljivog feminizma, baba koje se svugdje guraju s tim svojim žestokim lezbo-gardom, s tim svojim metlastim (...)

 • Pobjednica Cristina

  Pobjednica Cristina

  Cristina Elisabet Fernandez de Kirchner  započela je svoju političku karijeru sedamdesetih godina u pokretu Mladi peronisti. Ona nije samo prva žena koja je izabrana za predsjednicu Argentine, nego je i prva kojoj je to pošlo za rukom dva puta za redom. Na jučerašnjim izborima ponovno je uvjerljivo pobijedila osvojivši 54 posto glasova.

 • Uravnotežimo se!

  Uravnotežimo se!

  Uoči predstojećih parlamentarnih izbora Vladin Ured za ravnopravnost spolova upriličio je u ponedjeljak okrugli stol "Kako do uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u Hrvatskom saboru?", da bi još jednom upozorili na važnost rodne ravnopravnosti u politici i u gospodarstvu, a TV spotom pozvao je -
  "Uravnotežimo se!". Predstojnica Vladinog Ureda Helena Štimac Radin izrazila je nadu da će se na ovim izborima probiti limit od 21 do 25 posto zastupljenosti žena u parlamentu.

 • Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Pokret Palikot, libertarijanska, anti-klerikalna stranka predvođena Januszom Palikotom, osvojio je 10% glasova na poljskim parlamentarnim izborima održanim prethodni vikend te je time postala treća stranka po jačini u Poljskoj. Zahvaljujući uspjehu stranke u poljski parlament Sejm ušla je Anna Grodzka, aktivistica za prava transeksualnih osoba, koja će biti prva transesksualna parlamentarna zastupnica.

 • USUSRET EGIPATSKIM IZBORIMA

  USUSRET EGIPATSKIM IZBORIMA

  Nakon egipatske revolucije i silaska s vlasti Hosni Mubaraka dolazi vrijeme za nove demokratske izbore. Tijekom revolucije tisuće žena se pridužilo muškarcima na (...)

Iz drugih medija

AEM