Članci s tagom: europska-komisija

 • Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Mirovinska reforma će imati nepovoljne posljedice na žene

  Europska komisija namjerava predložiti da se dobna granica za odlazak u mirovinu u zemljama članicama Europske unije polako podiže kako prosječno građani ne bi proveli više od trećine odraslog života u mirovini. To bi značilo da bi se radni vijek trebao produljiti do oko 70 godina. Anne-Sophie Parent, direktorica u platformi AGE koja okuplja oko 150 nevladinih organizacija za prava osoba starijih od 50 godina, istaknula je kako će sve predložene mjere imati znatno nepovoljnije posljedice na žene nego na muškarce, što će doprinijeti većem riziku od osiromašenja među starijim ženama.

 • Crtanje na temu rodne ravnopravnosti

  Crtanje na temu rodne ravnopravnosti

  Europska komisija provodi međunarodni natječaj u crtanju o rodnoj jednakosti od 2007.g. s velikim uspjehom. Prošle godine na natječaju je sudjelovalo 25.000 djece iz 59 različitih zemalja. Natječaj je uspio mobilizirati i podići svijest djece i odraslih po pitanju rodne jednakosti, a otvoren je u sedam regija diljem svijeta: u Africi, Aziji, Karibima, Pacifiku, Latinskoj Americi, Mediteranu, Bliskom istoku, te drugim europskim zemljama. Sudjelovanje je ove godine po prvi puta omogućeno i djeci iz Hrvatske.

 • Ženska povelja Europske komisije

  Ženska povelja Europske komisije

  U povodu Međunardnog dana žena Europska komisija predstavila je Žensku povelju čiji je cilj borba protiv rodne nejednakosti u privatnom životu i na poslu u Europi i šire.
  Povelja postavlja pet ključnih akcijskih područja: ravnopravnost na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost za žene i muškarce, jednake plaće za jednaki rad, ravnopravnost u donošenju odluka...

 • PODZASTUPLJENOST ŽENA U EUROPSKIM INSTITUCIJAMA

  PODZASTUPLJENOST ŽENA U EUROPSKIM INSTITUCIJAMA

  Barrosovo nastojanje da sastavi kolegij europskih povjerenika/ca s boljom rodnom ravnotežom od ovoga još uvijek antualnog otežavaju upravo zemlje članice koje za svoje kandidate u Komisiji kandidiraju uglavnom muškarce. Pokrenuta je i online peticija za poboljšanje rodne ravnoteže u sljedećem sastavu Europske komisije - Gender Balanced Commission.

 • Žene na čelne pozicije!

  Žene na čelne pozicije!

  Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je ovaj tjedan zemlje Europske unije da kandidiraju više žena za njegovu buduću Komisiju. U pismu europskim vođama, Barroso - koji je 2007. Rumunjsku i Bugarsku, nakon što su ušle u Europsku uniju, pozvao da imenuju žene za povjerenice - naglašava važnost ravnoteže spolova u novoj Komisiji.

<< < 1 2 3 4

Iz drugih medija

AEM