Članci s tagom: diskriminacija

 • U Hrvatskoj su svi HOMO...?

  U Hrvatskoj su svi HOMO...?

  "U Krapini su svi HOMO ... sapiensi", poručuju u svojoj najnovijoj akciji članovi Udruge Iskorak koja se bavi promicanjem prava seksualnih i rodnih manjina. To je, naime, natpis koji bi se tijekom današnjeg jutra trebao pojaviti na jumbo plakatima u Krapini, poznatoj po Krambergerovu nalazištu neandertalca ili najbližeg pretka današnjeg čovjeka - homo sapiensa, ali i u nekim drugim hrvatskim gradovima, pa tako i u Splitu.

 • Godinu dana poslije

  Godinu dana poslije

  Prošlo je više od godine dana otkako je priča Ane Dragičević izašla u javnost.

  Da podsjetimo, Ana je provela preko pet godina  u Psihijatrijskoj ustanovi Lopača, u koju su je kao šesnaestogodišnjakinju smjestili roditelji kako bi je "izliječili" od homoseksualnosti.

 • Human Rights Watch o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

  Human Rights Watch o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

  Američka nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u srijedu 20.1. objavila je godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, u kojem u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku ukazuje na probleme sa suđenjima za ratne zločine, slučajevima uskrate prava psihijatrijskih bolesnika, lošim tretmanom tražitelja azila, ugroženim slobodama medija i druge.

 • Irska na sudu zbog zabrane abortusa

  Irska na sudu zbog zabrane abortusa

  Prema izvještaju Udruženja za planiranje porodica (IFPA), najmanje 138 tisuća žena iz Irske je od 1980. godine otputovalo, uglavnom u Englesku, kako bi se podvrgle abortusu. U Irskoj je abortus nelegalan, sporni zakon je usvojen davne 1861. godine, a ponovo usvojen na referendumu prije 26 godina. "Pravo na život nerođenih" je inkorporirano u irski ustav.

 • Hrvatski zakoni diskriminiraju transseksualne osobe

  Hrvatski zakoni diskriminiraju transseksualne osobe

  U slučajevima promjene spola ili imena transseksualnih osoba zakoni su diskriminirajući i remete privatnost te ionako ranjive skupine ljudi, rečeno je na današnjem okruglom stolu Lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatske, koje su predstavile svoje zakonske prijedloge kako bi se to promijenilo.

 • U KNJIŽEVNOSTI I NOVINARSTVU, MUŠKO IME VRIJEDI VIŠE, TVRDI JAMES CHARTRAND

  U KNJIŽEVNOSTI I NOVINARSTVU, MUŠKO IME VRIJEDI VIŠE, TVRDI JAMES CHARTRAND

  Dok je pisala pod svojim pravim, ženskim imenom, 38-godišnja kanadska publicistica i slobodna novinarka bilježila je poraze i poniženja u profesionalnom životu. Kad je prije nekoliko godina bankrotirala i prijavila se za socijalnu pomoć kako bi prehranila dvije malodobne kćeri, odlučila je posegnuti za muškim pseudonimom - i otad su joj u poslu počele cvjetati ruže.

 • Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  U hrvatskom društvu muškarci i žene nisu ravnopravni, iako je spolna diskriminacija manja nego što je to bio slučaj prije desetak godina, pokazuju rezultati znanstvenog istraživanja "Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj".

 • Iskorak protiv Zakona o radu

  Udruga Iskorak poslala je javni apel svim zastupnicima/cama Hrvatskog sabora da se prilikom izglasavanja konačnog prijedloga Zakona o radu u petak 4. 12. 2009. izjasne s "protiv". "Vlada se ponaša kao da istospolne zajednice u hrvatskom društvu ne postoje, te ih ne spominje u dijelovima zakona koji se tiču određenih prava, ali ni u dijelovima koji imaju za svrhu sprečavanje sukoba interesa."

 • Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je priopćenje u kojem poziva medije da uklone seksizam i stereotipe iz svojih sadržaja. Kako naglašava, upravo stereotipi  o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se svakodnevno pojavljuju u medijima doprinose i nasilju nad ženama. Priopćenje donosimo u cjelosti.

 • Kamena s ramena

  Kamena s ramena

  Još jedan u nizu, blago rečeno nemilih događaja, koji govore kako se u Zagrebu ništa ne mijenja. U centru grada došlo je do dva uzastopna napada kamenjem na podstanarski stan u kojem žive dvije djevojke, a za napad je osumnjičen član neonacističke skupine skinheads. Organi vlasti kojima je zadaća očuvanje javnog reda i mira, ponovno su dokazali kako svoj posao rade površno i neučinkovito.

Iz drugih medija

AEM