Članci s tagom: cesi

 • Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Zadnjih dana naveliko se šuška da se novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđa stavljanje posebnih pravobraniteljstava u njegovu ingerenciju. U praksi bi to značilo da se ukidaju postojeća pravobraniteljstva (za ravnopravnost spolova, za osobe s invaliditetom, a moguće i za djecu) te da će njihova područja najvjerojatnije pokrivati zamjenici/e Pučkog pravobranitelja.

 • Nedostaju konkretne akcije za poboljšanje života slijepih osoba

  Nedostaju konkretne akcije za poboljšanje života slijepih osoba

  Prema podacima WHO-a na svijetu je u 2010. Godini bilo oko 285 milijuna slabovidnih i slijepih osoba, a u Europi oko 28,2 milijuna.

 • Dan žena u Zagrebu

  Dan žena u Zagrebu

  Uz sada već uobičajen folklor – cvijeće i bombonjere – te uobičajenu frazeologiju kojom se damama, ljepšem, nježnijem i slabijem spolu čestita njihov dan, desila se povodom dana žena i pokoja ozbiljna i značajna manifestacija lišena seksizma, ali i pokoja politička manipulacija. U ponedjeljak je održan performans "Neraskidive niti: Radnice u kulturi za radnice  u tekstilnoj industriji".

 • Dosta nam je zahtijevanja, tražimo ostvarenje!

  Dosta nam je zahtijevanja, tražimo ostvarenje!

  100 godina nakon prvog obilježavanja Dana žena, razlozi njegova utemeljenja i više su nego opravdani. Dan žena zamišljen je kao dan u kojem će žene cijeloga svijeta izaći na ulice i zahtijevati svoja prava u svijetu rada, politike i društva. Iako su tijekom tih 100 godina neki od ženskih zahtjeva pronašli svoj put u zakone, konvencije i strategije, stvarni ženski život svakoga dana pokazuje da smo daleko od ravnopravnosti.

 • Hrvatska još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23

  Hrvatska još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23

  "Smatramo da Republika Hrvatska u ovom trenutku još uvijek nije spremna zatvoriti Poglavlje 23, s obzirom na njegovu bit – osiguranje odgovarajuće razine vladavine prava putem djelotvornog pravosudnog sustava i mehanizama zaštite ljudskih prava. Naime, zatvaranje Poglavlja 23 pretpostavljalo bi da su pozitivne promjene u vladavini prava nepovratne, što još uvijek nije slučaj." poručilo je 14 organizacija na konferenciji za medije koja se održala 21. veljače na Markovom trgu.

 • Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Prevela Nada Kujundžić Izvještaj "Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama" (...)

 • Rodna ravnopravnost po Orwellu

  Rodna ravnopravnost po Orwellu

  "Bojim se da će nam se dogoditi slično kao na Zapadu, gdje stvari, što se tiče ravnopravnosti, stagniraju ili čak nazaduju, jer su djelovanje prebacili na zemlje u (...)

 • "EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena"

  "EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena"

  Europska komisija organizirala je konferenciju o nasilju protiv žena u Bruxellesu, 25. i 26. studenog 2010. u suradnji sa belgijskim predsjedništvom Vijeća Europe. Na konferenciji su iz Hrvatske sudjelovale Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova, Željka Ivandić Blažina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Nataša Bijelić, predstavnica CESI.

 • Školski udžbenici prepuni stereotipa i dezinformacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mladih

  Školski udžbenici prepuni stereotipa i dezinformacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mladih

  Kako bi ukazali na propuste u obrazovnom sustavu koji se tiču reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih te informirali javnost o zabrinjavajućoj količini dezinformacija koje mladi mogu pročitati u školskim udžbenicima, CESI i Inicijativa mladih  su organizirali uličnu akciju pod nazivom: Sex na ex! O meni brine MZOŠ-neprocjenjivo.

 • Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

  Europska sredstva za više šansi na tržištu rada

  U hotelu Dubrovnik u Zagrebu predstavljen je projekt "Žene na tržištu rada" koji se provodi u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, uz financijsku potporu Europske unije. Na natječaj za bespovratna sredstva stiglo je 55 ponuda, a odabrano je 18 najuspješnijih koje bi trebale pomoći pri zapošljavanju žena. Među tih 18 su i projekti udruga - CESI, Zagreb, Ženska grupa Karlovac "Korak"; Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja"; udruga "DEŠA" Dubrovnik i Domine, Split.

Iz drugih medija

AEM