Članci s tagom: afganistan

 • Novinari u ludilu rata

  Novinari u ludilu rata

  Dolazak kanadske novinarke, književnice i redateljice Nelofer Pazire potaknuo je Veleposlanstvo Kanade i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu da, 16. rujna, 2011., organiziraju tribinu i predavanje pod nazivom Reporting and journalist integrity in conflict zones: Afghanistan – A case study (Izvještavanje i integritet novinara u zonama sukoba: Afganistan-studija slučaja).

 • Afganistan najopasnija zemlja za žene

  Afganistan najopasnija zemlja za žene

  FONDACIJA Thomasa Reutersa okupila je preko 200 stručnjaka i stručnjakinja za rodna pitanja kojima je povjereno istraživanje o najopasnijim zemljama za žene, a oni su zaključili da listu predvodi Afganistan. Zemlje su rangirane prema šest rizika: seksualno nasilje, ne-seksualno nasilje, kulturološki i/ili religijski faktori, diskriminacija  i onemogućen pristup resursima te trgovanje ženama.

 • Devet od 10 prijetnji upućeno je ženama

  Devet od 10 prijetnji upućeno je ženama

  Brutalno ubojstvo pet članova stožera kandidatkinje za afganistanski parlament Fauzije Galani pokazuje s kakvim se problemima susreću žene koje u toj zemlji žele ući u politiku. Tijela ubijenih aktivista - muškaraca u dobi od 20 do 35 godina - pronađena su u nedjelju u pokrajini Herat izrešetana mecima, nakon što su talibani pustili još pet otetih volontera koji su radili za Galani. Kandidatkinja je rekla kako ne zna jesu li bili oteti zbog toga jer su radili za ženu, ali je za britanski Guardian objasnila kako u Afganistanu "društvo kontroliraju muškarci".

 • Zaštita prava žena bila je samo jedna od isprika za rat

  Zaštita prava žena bila je samo jedna od isprika za rat

   Posebnu je pozornost u prošlom tjednu privukla odluka američkog predsjednika Baracka Obame da poveća broj vojnika u Afganistanu za 30 000 i započne njihovo povlačenje za 18 mjeseci. Međutim, novo izvješće što ga je objavio Human Rights Watch (HRW) upozorava na neuspjeh afganistanske vlade i međunarodnih donatora da zaštite prava žena.

 • Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Prevela Ivana Ilić Svi putovi u Mazar-e- Sharif afganistanskom glavnom gradu sjevera zemlje, vode u svetište Hazrat Ali; zeta proroka (...)

 • "Ne možete zaustaviti proljeće"

  "Ne možete zaustaviti proljeće"

  Žene Afganistana, ograničene ne samo burkom već i raznim drugim problemima, od kojih su najopasniji stalni napadi od strane Talibana, nastoje uspostaviti svoju izbornu kampanju. "Ako pokušam otići na sastanak gdje ima muškaraca, moj muž mi ne dozvoljava," objašnjava Matin. "Pa kako onda da uspostavim kampanju?"

 • Pravo na silovanje

  Povuci-potegni oko novoga afganistanskog zakona o obitelji samo se na prvi pogled tiče 'tamo nekih', da ne reknemo: divljaka. Reklo bi se da se sve svodi na odnos (...)

<< < 1 2 3 4 5

Iz drugih medija

AEM