Sa stavom

30.01.2017. 09:30:26 - Grace Eire (littlethings.com)

Ili možda još uvijek vjeruju?

10 apsolutno suludih stvari koje su ljudi vjerovali o ženskom tijelu

Priručnik iz ginekologija i opstetricija

Priručnik iz ginekologija i opstetricija (Foto: Wikimedia Commons)

Ni krive ni dužne, žene su kroz povijest mnogo puta izvukle deblji kraj.

Nema pristojnijeg načina da se ovo kaže – opresija i neznanje koje su žene osjećale na vlastitoj koži naprosto su suludi.

Istini za volju, medicinski dosezi, recimo, antičke Grčke nisu štedjeli nijedan spol, no predrasude koje su se uvriježile kao takozvana znanstvena otkrića nemjerljivo su više naštetili ženama.

Iako ne možemo promijeniti prošlost, možemo se truditi ne ponoviti iste pogreške. A onda? U ponekoj tragičnoj zabludi možemo pronaći i mrvicu humora.

Ovih 10 zastarjelih uvjerenja o ženskim tijelima sasvim je sumanuto. Možda ne bi trebalo biti smiješno, no teško je barem se ne podsmjehnuti ludosti onih koji su smišljali ovakve nebuloze.

1. Maternica luta tijelom poput divlje zvijeri

Hipokrat, otac zapadne medicine, smatrao je da maternica luta ženskim tijelom, izazivajući pritom nered.

2. Kada su izložena ružnim prizorima, žene rađaju ružnu djecu

Nekada se vjerovalo ružni prizori pred očima trudnice rezultiraju ružnom djecom. Kakva genetika, kakvi bakrači!

3. Menstruacije ubija cvijeće i oduzima sjaj bjelokosti

Vjerovalo se da žena koja menstruira praktički može uništiti omanje selo. Plinije Stariji napisao je "kada se žena približava tom stanju, mošt se ukiseli, od njezina dodira sjeme postane neplodno, kalem odumre, vrtno se bilje sasuši, a sa stabla ispod kojeg ona sjedi opada plod. Dapače, od njezina će se izgleda zamutiti sjaj ogledala, otupjeti oštrica, a slonovača izgubii sjaj".

Ma jel' ti to mene zezaš?!

4. Žene su zapravo tek neuspjeli muškarci

Aristotel, jedan od najuglednijih mislilaca u povijesti, imao je blago rečeno pomaknuta stajališta o ženama. Vjerovao je da su žene jednostavno "deformirani muškarci" i da su u svakom pogledu inferiorne muškarcima. Prevladavajući stav tog vremena bio je da je žena tek pogreška, produkt deformacija u maternici.

No ako su žene pogreška, što su mislili - što će se dogoditi ispadnu li svi savršeno?

5. Učestalo čitanje u žena izaziva neplodnost

Edward Hammond Clarke, profesor s Harvarda, u svojoj je knjizi napisao da žene ne mogu podnijeti jednako obrazovanje kao muškarci, te da će više od četiri sata čitanja dnevno uzrokovati neplodnost i razdražljivost. Ne d'o bog da se žena prihvati knjige za vrijeme menstruacije - posljedice bi bile nezamislive!

6. Menopauza je rezultat tjelesne ili duševne bolesti

U pojedinim povijesnim periodima, ulazak u menopauzu smatrao se bolešću. Jedni su vjerovali da je ovo posve prirodno stanje zapravo tjelesna bolest, a drugi da se radi o psihičkom poremećaju koji valja liječiti ispiranjem vagine opasnim kemikalijama.

7. Žene imaju manje zuba od muškaraca

Aristotel je također vjerovao da žene imaju manje zuba od muškaraca. Teško je odgonetnuti kako je uopće došao na tu ideju. Zar je toliko teško prebrojiti zube?

8. Cice su tu da ugode oku i ugriju srce

U 14. stoljeću dvorski je liječnik Henri De Mondeville pisao francuskom kralju da su ženske grudi smještene ondje gdje jesu kako bi muškarci bez prevelikog napora mogli u njih piljiti. Također je tvrdio da su grudi u simbiozi sa srcem, grijući se i jačajući međusobno.

9. Tijela djevica vraćaju mladost i zdravlje

Sunamitizam je praksa koju obilježava dijeljenje postelje, ali ne i seks, između starijeg muškarca i mlade djevice. Potječe iz biblijske priče o kralju Davidu; on je, naime, bio prestar da bi se ugrijao sam, pa mu sluge pronašle mladu djevicu koja će mu povratiti mladost.

U 17. i 18. stoljeću ovu su praksu podržavali liječnici, a u nekim se kulturama provodila i kasnije.

10. Zubate vagine

Neka narodna vjerovanja govore da vaginama mogu rasti zubi te da su u stanju kastrirati muškarca. Taj se fenomen naziva vagina dentata. Auč!

Prevela i prilagodila: Silvija Jakovljević

Tagovi: medicina, žene, žensko tijelo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM