Sa stavom

30.09.2014. 15:22:02 - Ana Brakus

Amen

Kolinda Grabar Kitarović održala misu zadušnicu sekularizmu

Foto: HDZ

Foto: HDZ

Dvadeset i devetog rujna iz HDZ – ove središnjice dobili smo ne jedan, već dva poklona za prigodni oproštaj sa zdravim razumom povodom kampanja za predsjedničke, a i parlamentarne izbore. Za prvi je zaslužan Darinko Kosor, a za drugi Kolinda Grabar Kitarović.

Najprije je Index.hr sav jad HSLS –a i njegova predsjednika Darinka Kosora uspio sumirati u naslovu citatom "Srećom smo članica EU pa HDZ – ova vlast neće moći biti radikalna" . Rečenica je to kojom Darinko Kosor pokušava objasniti kako će svojim glasačima i glasačicama (ukoliko tih uopće više i ima, a da nisu rodbinski povezani s članstvom) opravdati činjenicu da koalira sa strankom za koju sam tvrdi da se "ne slažu ni sa jednim svjetonazorskim pitnjem koje zastupa".

 Nakon oporavka od prvotnog šoka koji uzrokuje toliko nebulozna izjava, otvara se niz pitanja poput: zna li Darinko Kosor što se, primjerice, događa u susjednoj nam, državi članici Europske unije, Mađarskoj?, zna li Darinko Kosor da je upravo izjavio, logikom stvari, da je jedino što, prema njegovom mišljenju, sputava HDZ u provedbi politika koje bi se opisale radikalnima Europska unija?, zna li Darinko Kosor što stoji u članku 9. Statuta Hrvatsko socijalno – liberalne stranke? i tako dalje.

Međutim, predsjednici tih stranaka, HSLS –a i Hrasta, slažu se ipak u barem jednom svjetonazorskom pitanju – najvažnije je dobiti mjesto u Saboru, a najmanje je važno kako. Uostalom, svrha postojanja političkih stranka je dolazak i ostanak na vlast, što drugo da onda oni kao predsjednici marginalnih stranaka učine? Pokušaju prikupiti potpise za referendum za smanjenje izbornog praga na tri posto? Darinku Kosoru ni to ne bi pomoglo.

A da nesreća (za demokraciju) nikad ne dolazi sama, potvrdila je potom Kolinda Grabar Kitarović inspirativnim "stupanjem u triljskoj procesiji" , a zatim i "čitanjem Starog zavjeta na misnom slavlju na dan svetog Mihovila", objavio je HDZ na svojim službenim stranicama. Uz dodatak, da je "buduća predsjednica" u Trilj "došla biti sa svojim narodom".

Sv. Mihovil je, zanimljivo, prema katoličkom vjerovanju zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila, tko bi onda prigodniji bio za čitanje Starog zavjeta na njegov dan od "buduće predsjednice", a  samim tim "buduće vrhovne vojne zapovjednice RH"?

O borbi protiv raznoraznih velikih sila govori i predvoditelj koncelebrirane mise nadbiskup vrhbosanski, Vinko Puljić. Nadbiskup Puljić imao je što reći i o održanom referendumu "o braku" pa je tako u intervju za Večernji list rezultate istog komentirao riječima:  "Tužan sam da je do toga moralo doći. Kakvu to antropologiju u ime slobode naučavamo? Tko je ta vlast koja je iznad Božjeg naravnog zakona? Božji zakon ne ovisi o broju ruku u Parlamentu. Da se nije digao glas savjesti građanskog društva, bili bismo izdajice Božjeg zakona.", dodavši uz to kako je razočaran malim odazivom glasača i glasačica za, ali i s utješnom mišlju kako se pokazalo da je ipak "u hrvatskom narodu još mnogo zdrave pameti, koja ne niječe Bibliju i Božji zakon."

Čini se da za razliku od Kolinde Grabar Kitarović, nadbiskup Puljić, "homoseksualce" ne bi opisao kao svoje "susjede i prijatelje", ali bi se možda složili da ih je, valjda, sram svojeg identiteta pa da ne bi "da ih se tako obilježava". Puno je veća vjerojatnost da bi se s podjelom ljudi na "čovjeka" i "ženu" složio. Pardon, na "hrvatskog čovjeka" i "hrvatsku ženu".

Dana dvadeset i devetog rujna, u godini 2014.(poslije Krista), Crkva u Hrvata i službeno je pretvorila oltar u političku pozornicu.  Za oltarom se sigurno nije pojavila nepozvana, a taj je poziv posljednji čavao u lijesu barem deklarativne odvojenosti propovijedi popova i države. Crkva je i službeno ušla u političku arenu kreirajući od oltara pozornicu za otvorenu političku kampanju i to bez posrednika. Kolinda Grabar Kitarović došla je biti sa svojim narodom, stala je za oltar i održala misu zadušnicu sekularizmu i zdravom razumu u Republici Hrvatskoj. 

Tagovi: darinko kosor, hdz, hrvatska, kolinda grabar kitarovic, ljudska prava, misa, predsjednicki izbori, regija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (12)

Stari komentari

muško:

Po slici nije stala za oltar niti je održala provjed, več čita čitanje ili motivu vjernika, a misu sigurno nije održala jer to može samo svečenik
01.10.2014. 14:59
ja:
Svećenik
01.10.2014. 16:27
ja:
Mene zanima zašto libela nije stavila vijest o njemačkom incestu?
01.10.2014. 16:33
ja:
U Hrvatskoj treba omogućiti sklapanje partnerstva izmeďu rodbinski povezanih osoba.
01.10.2014. 16:50
drago muško:
nije sve što pročitaš doslovno. zamisli da si umjesto naslova, čitao bibliju - ista stvar, interpretiraj.
01.10.2014. 17:24
bla:
muško, ti si toliko glup. sad ti ni ironija i preneseno značenje nisu poznati. glup, glup, glup. ograničen, ograničen, ograničen.
02.10.2014. 09:54
Bocko:
Ovaj članak je nemušt pokušaj da se sakrije sramota koja je obilježila skup mržnje prema katoličkoj crkvi na Cvjetnom placu, zamaskiran u brigu zbog silnog novca koji ide Crkvi.

Umjesto da libela, koja se tobože bori za prava žena, objavi članak o divljačkom napadu sekularističkog i gej aktivista na ženu od 78 godina, tu se palamudi o nekim bezvezarijama.

Mislite li da će javnost ikada zaboraviti taj incident?
Sekularistički aktivizam je mrtav u Hrvatskoj bar slijedećih 10 godina.
03.10.2014. 07:33
za:
Slažem se bocko da je napad na gospođu prije svega za svaku osudu jer se protivim svakom nasilju bez obzira s koje strane dolazi.
Kažeš skup mržnje prema katoličkoj crkvi, a ja bih rekla negodovanje ili neprihvaćanje prema istoj, jer znaš bocko nije svako neprihvaćanje mržnja.Ovom rečenicom dao si do znanja da zastupaš istu, pa kada već nekog zastupaš objasni nam što to zastupaš.Kakvo dobro?Je li to nešto što zastupaš od povjesti pa do danas zastupalo one moralne vrijednosti za koje se predstavlja?Ako je navedi mi koje?
03.10.2014. 16:43
Bocko:
Ta pitanja ipak moraš postaviti nekom drugom.
Iako poštujem kršćanske običaje,kao dio naše kulture i tradicije, ne smatram se vjernikom, prije agnostikom.
Nemam neko specijalno mišljenje o Crkvi, ali realno ta institucija je manje licemjerna od mnogih drugih u našoj civilizaciji.
03.10.2014. 22:02
za:
Znači tehnika opravdanja "manjeg zla" ili "manjeg licemjerstva".To me podsjeća na glasače koji govore "ovi su već dovoljno pokrali i dovoljno se namirili, a ovi drugi morali bi iz početka.
04.10.2014. 10:18
Bocko:
@za

Zašto skrećeš s teme i trollaš?

Tema je ovaj smušeni čkanak koji nema ni glave ni repa. Pročitaj ga još jednom.
Što je autorica uopće željela poručiti tim člankom?
Osim, naravno, paušalnih optužbi protiv svih i svakoga tko nije u političkom spektru autorice.

Crkva je libtardima uvijek Pedro po kojem se mlati - neka visi Pedro i za ono za što je kriv, i za ono što nije.

Evo ti jedna ilustracija - svećenici pedofili su stalno na tapeti.
Jedini je problem što kod nas baš i nismo imali niti jedan pravi takav slučaj.
Ali su zato npr. unutar britanskog BBC-a razotkriveni stravični razmjeri pedofilije. Ali začudo, nitko ne govori o novinarima pedofilima. Ili o školskim profesorima i profesoricama pedofilima i o školskom sustavu kao pedofilskoj organizaciji jer je tamo bilo mnogo više slučajeva.

05.10.2014. 06:01
za:
Nitko, pa ni ja neće optužiti neku organizaciju ili instituciju radi zločina koje počini pojedinac unutar iste.Pojedonac može štetiti ugledu organizacije ili institucije ali oni mogu zauzeti stav da osuđuju svaki zločin i ne štititi takvog pojedinca .U slučaju Crkve, a ti bocko navodiš primjer jednog od mnogih grijeha iste pedofilija je bila zataškavana.Znači stav vodećih u hijerarhiji bio je zataškavanje i štićenje zlodjela pojedinaca i to netko tko se predsavlja kao moralni autoritet, netko tko bi prema tome trebao imati mnogo veću odgovornost, a pri tome se još miješa u ljudske slobode pozivajući na taj svoj "moralni autoritet".
05.10.2014. 11:02

Iz drugih medija

AEM