Sa stavom

21.07.2014. 11:13:16 - Ivana Živković

jezik kao formativni element društva?

Operimo jezike od seksizma!

Pazi na jezik! (Ilustracija: S.K.)

Pazi na jezik! (Ilustracija: S.K.)

U naslovima kojekakvih mainstream medija uredno se pojavljujemo kao 'žena konzul' ili, još jednostavnije, 'konzul', kao da je vrhovna blasfemija dodati taj jedan nesretni sufiks –ica i umjesto 'žena konzul' dobiti sasvim legitimnu imenicu ženskog roda – konzulica. Osim toga, zanemarivanje pridonosi daljnjoj društvenoj 'nevidljivosti' žena te sustavnom podupiranju ideje podijeljenih, muških i ženskih, zanimanja. Svi ćemo reći 'čistačica', 'konobarica', 'blagajnica', 'frizerka' i 'tajnica', ali rijetko ćemo se obratiti 'kirurginji'.

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine 'diskriminacija predstavlja svako normativno ili stvarno, izravno ili neizravno razlikovanje, isključivanje ili ograničavanje temeljeno na spolu kojim se otežava ili negira ravnopravno priznanje, uživanje ili ostvarivanje ljudskih prava muškaraca i žena u političkom, obrazovnom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom, građanskom i svakom drugom području života'.

Ne obuhvaća li ova definicija, barem u posljednje četiri riječi, 'svakom drugom području života', i jezik kojim se služimo, da bismo, između ostalog, opisale i svoje mjesto u društvu?

Tu je i Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) u kojoj jasno stoji da je diskriminacija žena 'svaka razlika, isključenje ili ograničenje učinjeno na osnovi spola kojemu je posljedica ili svrha da ženama ugrozi ili onemogući priznanje, uživanje ili korištenje ljudskih prava i osnovnih sloboda na političkom, gospodarskom, društvenom, kulturnom, građanskom ili drugom području, bez obzira na njihovo bračno stanje, na osnovi jednakosti muškaraca i žena.'

Svrstala bih 'ženu konzula', recimo, u ovaj dio vezan uz onemogućavanje priznanja.

Uvijek simptomatično gledamo na rečenice kao što je, primjerice, 'Jezik je ogledalo društva'. Zvuči sasvim jasno – ako je nešto prisutno u društvu, bit će prisutno i u jeziku, odnosno nečega čega nema u društvu nema niti u jeziku.

Iskoristit ću na ovom mjestu UN-ove brojke koje kažu da žene obavljaju 67 posto svjetskoga rada, ali diljem svijeta zarađuju 20 do 50 posto manje za jednak rad nego muškarci; da žene zarađuju samo 10 posto svjetskog dohotka i da su vlasnice samo 1 posto svjetskog imetka; da od 1.3 milijarde ljudi koji žive u potpunom siromaštvu 70 posto čine žene; da žene zauzimaju samo 10 posto mjesta u parlamentima i da su tek u tek pet posto predsjednica država žene. Uzmem li u obzir ove postotke i na njih primijenim gore navedenu tezu, ne bi bilo teško zaključiti zašto je toliko seksizma u jezicima kojima se koristimo. Zar ne?

Nabacat ću, kad sam već krenula, još neke podatke. U EU žene obavljaju 80 posto kućanskih poslova, čak i ako su zaposlene izvan kuće te provode dvostruko više vremena u brizi oko djece nego muškarci. I dalje su sustavno potplaćene, a neplaćeni ženski rad kontinuirano je predmet zaborava i zanemarivanja. Možda zato što žene, recimo u Kanadi, odrađuju 2/3 od 25 bilijuna neplaćenih radnih sati svake godine, a podaci iz Velike Britanije govore da bi žene zarađivale oko 15.000 funti više kada bi im plaćali tržišnu cijenu za njihov neplaćeni rad. Mogla bih navesti još koji podatak, ali teško je doći do njih budući da se neplaćeni ženski rad i njegova vrijednost rijetko mjere. Pogađate, zato što na njemu počiva ekonomski sustav u obliku kakvog ga danas poznajemo. Sigurno ste, kao i ja, na ovom mjestu pomislili, 'bilo bi bolje da ga ne poznajemo'.

Slijedeći tezu da je jezična prisutnost uvjetovana društvenom prisutnošću, preostaje nam bespomoćno čekati da se ustaljene, kamenodopski postavljene uloge u društvu promijene kako bi nam se jezici promijenili i postali prijemčivi za cjelokupnu populaciju. 

Ili možemo upotrijebiti kopernikanski obrat i stvari postaviti potpuno drugačije.

Što ako su stvari postavljene potpuno obrnuto? Što ako jezik nije ogledalo društva, već formativni element društva?

Lingvistkinja Robin Tolmach Lakoff kaže: "Jezik rabi nas jednakom mjerom kao što i mi rabimo jezik". Tom je izjavom sažela Saphir-Whorfovu hipotezu koja tvrdi da korisnici jezika ne mogu iskusiti stvarnost osim posredstvom jezika, tj. 'oblici i strukture jezika koji oni rabe zaklanjaju im vidik ili im nude iskrivljene leće kroz koje gledaju na svoj svijet'.

Na tom tragu je i profesorica sa sarajevskog Filozofskog fakulteta, Marina Katnić-Bakaršić, kada kaže da 'kritička lingvistika, koja nastaje u okviru post-strukturalizma i postmoderne misli (a dio te kritičke lingvistike jeste i feministička lingvistika/stilistika), pokazuje da jezik nije samo odraz: naprotiv, on formira naš identitet, naša shvaćanja, nas same – zato jezik nas govori!'

I Ivana Lovrić-Jović iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u eseju Seksizam u jeziku: zamke i varke kaže da 'iako se zna da je jezik aktivni sudionik u društvenoj izgradnji stvarnosti i da na taj način znatno može oblikovati i pogled na ženu današnjice, njega se još uvijek drži samo sredstvom objektivna prenošenja sadržaja, ne misleći da je jezik taj koji kontrolira i manipulira našim umom. Osim što mi govorimo neki jezik, jezik govori nas'.

Dakle, kako bismo osigurale/i stvarnu jednakost, a ne načelnu, propisanu zakonima, koja se u praksi ne provodi, potrebno je riješiti se stereotipa koji se, između ostalog, svakodnevno reproduciraju i perpetuiraju putem jezika. Potrebno je shvatiti kako jezik nije samo odraz društva, već i sredstvo potvrde negativnih aspekata društva te kako ne moramo čekati društvenu promjenu da bi se promijenio jezik. Operimo jezike!


Akcija 'Operi jezik!' nastala je u sklopu projekta 'Mlade žene mijenjaju svijet' u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanja. Namjera je pokazati kako jezik perpetuira seksističke obrasce i pridonosi zadržavanju statusa quo. Cilj je pojasniti kako nije nužno čekati društvene promjene da bismo se borile/i protiv seksizma u jeziku.

 

Tagovi: cesi, diskriminacija, društvo, feminizam, hrvatska, izražavanje, jezik, komunicirati, komunikacija, lingvistika, mlade žene mijenjaju svijet, operimo jezike, predrasude, seksizam, stereotipi, sufiks, ženski rod

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (60)

Stari komentari

Đaja:
"Ono što ponajviše zabrinjava u vezi političke korektnosti jest njena sveobuhvatnost, pa nema više nijedne društvene manjine ili većine koja izbjegava takav utjecaj. Ponekad je riječ o manjinskim zahtjevima koji bi trebali riješiti vjekovnu diskriminaciju, kao što je forsiranje dvorodnog pisanja. Apsurd toga je, pak, u tome što queer teorija rod definira kao spektar, što znači da je i dvorodno pisanje zapravo diskriminirajuće."
21.07.2014. 16:46
još jedno muško :
Rekao sam da neću, ali si ne mogu pomoći. Osvrnut ću se samo na jezik jer to kao i je tema ovog članka, a o ovom drugom bi se dale knjige napisati. Uglavnom teški bullshit.
Oko izvještaja pravobraniteljice podigla se dosta velika hajka na forumima jer je potpuno neinformirana osudila jednu temu na našem najvećem forumu. Posljedica je bila da su se muškarci malo više zainteresirali za njen rad i najblaže što se može reći je to da ta institucija ne zaslužuje ime koje nosi budući se bavi isključivo ženama.
Na stranicama njenog ureda možemo naći i to kako se bori protiv seksizma u govoru. Zalaže se za to da se bez obzira na zastupljenost nekog spola u pojedinim područjime mora govoriti rodno korektno.
I onda izađe njeno ovogodišnje godišnje izvješće lišeno seksističkih izjava osim kada se govori o nasilnicima i silovateljima. Tu je ne zanima korektnost već koristi imenice isključivo muškog roda. Pa eto malo materijala za zamisliti se iako po prilici znam šta dalje ovdje slijedi.
21.07.2014. 17:10
muško:

a gledaj izvješće je prihvaćeno sa 100 glasova za i dva protiv, znači gotovo plebicitom, ali to je ipak manja podrška nego što ima recimo slanje naše vojske u Afganistan koje prođe sa jedim glasom protiv, potrošene miljarde koje su uzete radnom narodu imale su recimo rezultat da je nedavno njihov parlament dozvolio silovanje u braku. Uskoro se vojska povlači vrati će se talibani i uvest šerijatski zakon. Slično kao i Iraku koji se kad se vojska zapada povukla osniva se islamska država Iraka i levanta, čudim se što nas parlament nije plebicitom poslao vojsku dolje. Al ove godine bila su dva glasa protiv dogodine mozda četiri za pedeset godina mozda izvješće i ne prođe, a mozda se pojavi i muški pravobranitelj, al opet više vjerujem u raspad cviilizacije nego da se to desi.
21.07.2014. 17:41
mirela:
Iz dana u dan ovdje sve više provokatora koji nemaju život.
Dečki, nađite se neki hobi:plivanje, biciklizam, rolanje, ispijanje piva, šetnje, neko šutanje lopte. Puno je načina za liječit frustracije, u najgorem slučaju ako ništa ne pomogne tu se antidepresivi, vijagra, alkohol, nasilje...
21.07.2014. 20:53
muško:

@ mirela hvala na upisu, što volim kad feminiskinje ostanu bez argumenta pa počnu ad hominem,

p.s. ovaj život nije bitat važno je baštiniti život vječni, mnogo lijepih pozdrava!!
21.07.2014. 21:14
mirela:
ili se jednostavno umore od vaših idiotarija i baljezganja pa odustanu...
bog s tobom kolega
21.07.2014. 21:55
Lucija:
ašti gospe, al bi taj muški pravobranitelj imao pune ruke posla, lol
21.07.2014. 22:17
još jedno muško:
Pa za početak bi se pošteno naradio samo oko rastavljenih žena koje uz svesrdnu pomoć državnih institucija onemogućavaju očevima da vide svoju djecu. Ako se ne varam samo prošle godine broj prijava i pritužbi mjerio se tisućama.S obzirom na odziv i postupanje tih istih institucija veliki broj muškaraca ni ne pokušava se žaliti.
22.07.2014. 12:33
još jedno muško:
Pa za početak bi se pošteno naradio samo oko rastavljenih žena koje uz svesrdnu pomoć državnih institucija onemogućavaju očevima da vide svoju djecu. Ako se ne varam samo prošle godine broj prijava i pritužbi mjerio se tisućama.S obzirom na odziv i postupanje tih istih institucija veliki broj muškaraca ni ne pokušava se žaliti.
22.07.2014. 13:08
još jedno muško:
Pa za početak bi se pošteno naradio samo oko rastavljenih žena koje uz svesrdnu pomoć državnih institucija onemogućavaju očevima da vide svoju djecu. Ako se ne varam samo prošle godine broj prijava i pritužbi mjerio se tisućama.S obzirom na odziv i postupanje tih istih institucija veliki broj muškaraca ni ne pokušava se žaliti.
22.07.2014. 13:31
još jedno muško:
Pa za početak bi se pošteno naradio samo oko rastavljenih žena koje uz svesrdnu pomoć državnih institucija onemogućavaju očevima da vide svoju djecu. Ako se ne varam samo prošle godine broj prijava i pritužbi mjerio se tisućama.S obzirom na odziv i postupanje tih istih institucija veliki broj muškaraca ni ne pokušava se žaliti.
22.07.2014. 13:32
još jedno muško:
Ispričavam se zbog višestrukog postanja. Moram priznati da do sada nisam naišao na ovakav slučaj ponavljanj apostova u kombinaciji sa autorefresh pluginom.
22.07.2014. 13:34
žensko:
A da vas dvojica osnujete udrugu i bacite se u to? Umjesto da ovdje gubite vrijeme. Možete i svoj portal napraviti, nije to tako strašan posao.
22.07.2014. 14:08
još jedno muško:
Na vrhu stranice piše LIBELA-portal o rodu, spolu i demokraciji. Objasni gdje sam pogriješio. Vjerujem kako je ovo pravo mjesto. Tu ne piše LIBELA-portal o ženama, feminizmu i bez prava na drugačije mišljenje. Isto kao što se ni ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ne zove Ured pravobraniteljice za ravnopravnost žena i LGBT osoba. Ili skinite maske ili budite zaista ono za što se deklarirate.
22.07.2014. 14:30
CUra:
Moj prijedlog - maskulinizam.
Čemu se ovdje izdrkavat i liječit frustracije kad možete osnovat svoj pokret, udrugu, grupu šta već?
22.07.2014. 17:56
još jedno muško:
Pokaži mi jedan moj komentar koji bi se mogao nazvati izdrkavanjem. Jesam možda nešta izmislio? A zašto ovdje? Pa činim vam uslugu. Feminizam će u vrlo kratkom vremenu naići na prilično velike kritike koje neće ostati od javnosti nezamjećene. Ako na ovaj način pokušate poentirati brzo ćete biti izvrgnute podsmjehu. Onom istom podsmjehu i posramljivanju koji u pravilu koristite kada se nađete pred nepremostivim argumentima poput elementarne logike i matematike. Ja vam nudim besplatnu pripremu za ono što vas čeka-argumentirana rasprava o posljedicama poteza koje vuče feminizam.
22.07.2014. 18:53
CUra:
Uuuu, baš sam se uplašila, bliži se kraj feminizmu, brrr
I BTW, oduvijek se muškarci boje feminizma i kritiziraju ga, ali nažalost dragi koliko god bi ti to želio, nećemo past :P
I naravno, ni da mu se smijete nije ništa novo, tako da...
Neću moći spavat od brige, nisi nas trebao plašit :P ;)
22.07.2014. 19:38
mirela:
Meni samo nije jasno zašto dotični gospon smatra da je to nešto novo pa se osokolio?!
Poštovani gospodine, kao prvo mi smo navikle na kritike. Nikad muškarci nisu voljeli feminizam ili ga podržavali, pa i zašto bi, ne daj bože da postignemo ona prava koja vi stoljećima uživate. Među malograđanstvom feminizam je uvijek bio za podsmijeh, meta kritike i uvreda. Ali znaš što, a to bi ujedno bilo i kao drugo, nećete nas oslabit, što nas više omalovažavate, mi smo jače, svakim nas je danom sve više, sve više se prepoznaje važnost ovog pokreta,ono što on jest, pokreta da se žene tretira kao ono što jesu, dakle LJUDI, sve je više muškaraca koji su protiv patrijarhata. Sve je više momaka koji ne gledaju cure s visoka, koji ne podržavaju nasilje, koji su protiv diskriminacije, koji ne opravdavaju silovanje. Sve više ih je i ne možete tu baš ništa koliko god bi htjeli!
A tek vaša logika! Navest ću jedan klasičan naslov sa muških portala " Kako skupit što više drolja?" Ako imate imalo mozga, pokušajte osjetit ironiju (ako uopće možete). Osim ironije, zar ne vidite kako je krasna"muška logika".
Sjetite se poziva "ako ste muško i mlađi od 20 dođite na zrće, čekaju vas cure fleksibilnog morala". Govori li to nešto i o vašem moralu? Eh da, muška logika!
Sve što smatrate našim logičkim promašajem, sjetite se ovog naslova, toliko ste vi "logični". Nešto prekrasno!
Neće vaš stari, klišej šovinizam oslabit feminizam, boga mi neće. Ali ako je tebi tako lakše, tješi se ti slobodno.
Lijep pozdrav!
22.07.2014. 20:30
još jedno muško:
Mirela,
sve dok ste preuveličavale, fabricirale i izmišljale kojekakve studije ne bi li što više ocrnile muškarce nitko se nije previše obazirao. Imale ste podršku pa čak i moju zbog čega mi je sada neizmjerno žao. Međutim kada su se sve to počelo pretakati u zakone, kada su očevi stjerani u kut i kada svakodnevno nailazimo na zastrašujuće priče diskriminacije očeva u režiji feminiziranih institucija, kada dječaci iz godine u godinu postižu sve lošije rezultate u školi zahvaljujući feminiziranom školstvu koje je školu skrojilo po mjeri djevojčica (ove godine smo se približili broju od 70% gimnazijalki), kada ste počeli smišljati pristanak+ jedinstven po tome što okrivljeni treba dokazivati nevinost, kada su se počele uvoditi kvote gdje sposobnost više nije primarni kriterij, kada su žene počele dobivati povlastice i takva pozitivna dikriminacija je čak ugrađeno u Zakon o ravnopravnosti spolova (koji oksimoron), kada se vrše pritisci na policiju i sudstvo u vidu održavanja radionica i javnog prozivanja ne bi li se zataškalo sve prisutnije žensko nasilje kroz nebuloze tipa "rodno osviješten pristup", kada ne samo da ni jedna osoba ne odgovara za lažne prijave, već se sa najviših instanci hrabri lažno prijavljivanje, kada se u medijime neprestano govori o problemima žena, a znamo da i muškarci imaju jednake problem, kada je broj samoubojstava muškaraca 4x veći od ženskog (i to mladih), kada se 2/3 žena koje izlaze sa fakulteta smatra postignućem, a obrnuta situaciju signalom za hitnu akciju, kada se govori o problemima žena na tržištu rada, a u zadnjih 6 godina nestaju čitave grane industrije gdje su se zapošljavali muškarci bez ikakvih reakcija institucija koje se time bave (vidi statistiku DSZ tko najviše gubi posao zadnjih godina), kada se u firmama organiziraju preventivni pregledi dojke, ali ne i prostate, kada milijarda pleše zbog zlostavljanih žena i djevojčica, ali ne i dječaka, kada pojedine firme i udruge dodjeljuju stipendije isključivo ženama, a obrnuto se smatra diskriminacijom, kada postoje stotine studija o položaju žena financiranih iz zajedničkog džepa, ali ni jedna o položaju muškarca... E kada se sve to počelo događati, a još imamo i primjere poput onih iz Amerike i Španjolske gdje se same žene počinju buniti protiv lažnih prijava protiv njihovih sinova i unuka onda morate biti svjesni da će doći trenutak da se napravi revizija djelovanja feminizma. Pa vi čak tražite kroz EU institucije da se zabrani antifeminizam čije je jedino djelovanje da upozori na ovakvo stanje. Ne pada nikom dlaka sa glave, ali je isti izjednačen sa rasizmom i fašizmom.
I što ste još postigli? Ženi ste omogućili da bude rob velikim korporacijama i još ste joj omogućili da njena plaća zajedno sa suprugovom ne bude dovoljna za najmizernij život. A uz to ste je otrgnuli od obitelji. Pa cure morat ćete jednog dana sve to lijepo objasniti. I svaku treću pretučenu, i svaku četvrtu silovanu, i izmišljene pay gapove koja najjednostavnija računoovodstvena analiza isti čas obori... Trebat će dokazati da je baš takva situacija u našem civilizacijskom krugu, a to neće biti ni malo lako.
I daj mi već jednom objasni kako to danas jednu prosječnu Hrvaticu patrijarh tlači. Jel ti ikada palo na pamet provesti anketu među muškarcima i vidjeti koliko oni imaju problema sa tim što vi zovete patrijarh, a u stvarnosti ima drugo ime-pohlepa i želja za što većim bogaćenejm i to neovisno o spolu? Pa koliko ja vidim ženski šefovi nemaju nikakvih problema sa mobingom niže rangiranih kolegica. Jel to isto patrijarh? Jesmo mi krivi baš za sve stvari koje niste sposobne riješiti ne želeći prihvatiti odgovornos?
22.07.2014. 23:07
zašto se trudim?:
Kada je jedna skupina godinama, desetljećima, stoljećima diskriminirana i ta diskriminiranost se tako duboko uvukla u zakone i običaje da ju mnogi nisu u stanju niti prepoznati; tada je prirodan slijed događaja da se pokrenu razne mjere poticaja i tzv pozitivne diskriminacije kako bi se tu skupinu izvuklo na svijetlo dana i dalo joj se na znanje da se može uključiti u ona područja života u kojima prije nije sudjelovala.
Skupina koja je ta prava uživala oduvijek naravno teško podnosi nove sudionike na teritoriju koji je prije bio samo njen, teško se prilagođava i buni se protiv promjena.
Sve su to sasvim normalni događaji i viđenja situacije. Isto je bilo i s rasizmom i sa svim drugim oblicima i područjima diskriminacije.
Stvar može eskalirati i otići predaleko no treba joj dati vremena da se iznivelira i dođe do faze kad nitko više ne obraća pažnju na to tko je žena, a tko je muškarac.
A vi vodite svoje borbe, mi ćemo svoje, no podcjenjivati probleme jedne skupine da bi se istaknuli problemi druge skupine, to je apsolutno neoprostivo.
Kad su u pitanju rastave braka, svakako je problem kod dodjeljivanja djece, no ostaje i činjenica da u prosjeku ipak većina majki podnese veću žrtvu po pitanju karijere i ostalih aspekata života kad dobije dijete, počevši već od same trudnoće. Mislim da je opravdano da ima prednost pri dodjeljivanju skrbništva, no nije u redu da je ta prednost bezuvjetna.

Inače, ova rečenica :
Ženi ste omogućili da bude rob velikim korporacijama i još ste joj omogućili da njena plaća zajedno sa suprugovom ne bude dovoljna za najmizernij život. A uz to ste je otrgnuli od obitelji.
vrlo jasno pokazuje tvoj stav prema ženama i nakon nje više nema potrebe objašnjavati ti gdje se u društvu javlja patrijarhat, dovoljno je da se pogledaš u ogledalo.
23.07.2014. 09:24
još jedno muško:
Samo ovo zadnje ću odgovoriti. Moja baka imala je sedmero djece i nije imala izbora-morala je biti doma, a deda je donosio dovoljno novca da se preživi. Pazi-jedan radi, a devetero preživljava. Naravno imali su i nešta zemlje na kojoj su zajedno radili. Moja majka je radila dok nisu došla djeca. Nakon toga se posvetila djeci, a otac je zarađivao dovoljno za nas petero (računajući mamu i tatu). Moja majka je imala izbor i ona ga je iskoristila. Mogla je platiti nekog tko će nas čuvati i ići raditi. Moja supruga taj izbor već nije imala. Da bi školovali djecu (troje) morala je raditi, a ja sam često na dva posla. Nismo iz velikog mjesta pa školovanje prilično košta. Ni pomišljati nismo mogli da nam netko čuva djecu jer je sredstava ionako nedostajalo. Oboje smo visokoobrazovani.
I sada dolazi moja najstarija kći. I ona, i suprug rade, a plaća koju dobiju jedva da pokrije njihove troškove. A visoko su obrazovani. O djeci ne mogu ni razmišljati. Ona nema nikakav izbor osim da radi žele li preživjeti. Znači od moje bake koja nije imala izbora do biti doma "evoluirali" smo do toga da žena mora ići na posao. Kao ni baka ona izbora nema.
Lijepo je čitati propagandne pričice o uspješnim managericama koje guraju karijeru i još stignu biti sa djecom, ali koliko danas ima takvih? 1%? 2%? Ostalo su žene koje na posao idu za crkavicu ne bi li zajedno sa suprugom uspjeli školovati jedno jedino dijete. Ako su to postignuća kojima se hvalite i ako sam ja primitivac zato jer na to ukazujem onda prihvaćam sve optužbe.
Pa pogledaj kako nam izgleda demografska slika. Imamo gadan problem. Medicina je napredovala i ljudski vijek se produžio, ali sve je manje mladi koji svojim radom to mogu podržati. Ustalom evo link www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/220173/Default.aspx

Prije 100-ak godina kapitalisti su ženama prodali priču o Bakljama slobode i navukli ih na cigarete. Istu priču prodaju i sada samo što su ih ovaj put navukli na to da postanu jeftina radna snaga i stvore sebi extra dobit. Želi li žena živjeti kao prije 50 godina danas se ili ona, ili suprug moraju dvostruko više truditi nego ranije . Stvarno prekrasna mogućnost izbora. Zar zaista vjerujete da u ovakvom prebogatom svijetu to mora biti tako?
23.07.2014. 10:16
još jedno muško:
A što se tiče povlaštenih muškaraca kroz povijest i tih mi je sranja dosta. Povlaštena je bila samo aristokracija. I ženama tu uopće nije bilo loše. lagodan život i muškarac koji brine o svemu. Potpisujem za takav patrijarh. Ali 99% ostalih ljudi, bilo žena , bilo muškaraca živjelo je jednako loše.Muškarci su radili najteže poslove i bili izrabljivani do krajnjih granica, a po potrebi su služili su kao topovsko mesu u brojnim ratovima vođenim da bi društvena krema zadržala i dodatno popravila svoje privilegije. Uostalom to famozno pravo glasa, i to vrlo ograničeno, muškarci su i dobili kako bi im se zamazalo oči i kako se ne bi bunili. Jer vladari i sistemi padaju samo kada se muškarci pobune i kada krv teče potocima. I pravo glasa dobili su ne tako puno prije žena. Do tada je upravo ta aristokracija bila neosporni gospodar život i smrti te donosila odluke bez da je ljude išta pitala.
Kroz čitavu povijest taj zli muškarac mudima lupa po trnju ne bi li zaštitio svoju obitelj i suprugu. Napretkom mehanizacije , a osobito automatizacijom proizvodnje kada i malo dijete može upravljati strojevima odjednom zaboravljamo šta je prije par stotina godina značilo biti rudar ili industrijski radnik. Zaboravljamo da su stvari tada jednostavno morale biti takve-muškarci rade i ratuju jer su snažniji, a žene doma brinu o obitelji. Daj malo razmisli i nemoj slijepo gutati ono što ti današnji pupetmasteri serviraju.
23.07.2014. 10:33
zašto se trudim?:
Slažem se potpuno da je situacija takva i da je većini situacija u kojoj žena ostaje doma s djecom financijski nezamisliva i nedostupna. No za to nije odgovoran feminizam nego kompletno društvo. Feminizam je naprosto osigurao ženama mogućnost da rade. Želja za karijerom nije jednaka potrebi za novcem.
Nije li gubitak za cijelo društvo ako sposobna, inteligentna osoba sjedi doma, bila ona muško ili žensko?
23.07.2014. 14:18
mirela:
Jasno i glasno si izjavio da je ženi mjesto u kući i ja više s tobom nemam u čemu raspravljat.
Iskreno ti želim da crkneš od muke gledajući zaposlene žene, a još pogotovo one na funkciji bolje od tvoje!!
23.07.2014. 15:13
CUra:
"Ženi ste omogućili da bude rob velikim korporacijama i još ste joj omogućili da njena plaća zajedno sa suprugovom ne bude dovoljna za najmizernij život. A uz to ste je otrgnuli od obitelji."

Prokleti šovinisti. seksisti, čobani -.-
Hoće li ikad krepat više taj patrijarhat, hoće li ikad crknut to mišljenje da je ženi mjesto u kući i da vrijedi koliko rodi?!
Kad će na Balkan stići 21. stoljeće? Nikad?
23.07.2014. 17:24
K.D.:
Kad upišite u google women should pa ugledate stay at home, know their place, be in kitchen shvatit ćete da je svijet prepun kretena kakav je ovaj. Nije on nikakva iznimka, svi oni tako razmišljaju.
Pa dalje women cannot drive, be bishops, be trusted.
Women need to be controled, be slaves.
Pa women sholudnt vote, work i tako dalje i tako dalje.
Jadan je ovaj svijet u globalu, ne samo balkan.
Zašto se čudite ovom našem ženomrscu?
23.07.2014. 17:51
Darija:
K.D.@
I koliko je lakova na facebook stranicama "drolje, kurve" i slično - skoro 100000 i o čemu mi pričamo? Mislite da nam oni ne bi pisali ko ovaj? O i gore, ovaj bar napiše "otrgnute od obitelji" što je bar neka kamuflaža seksizma, oni ostali bi nam direktno rekli "vrati se u kuhinju".
Svi su oni na isti kalup!
23.07.2014. 19:18
još jedno muško :
@zašto se trudim
Feminizam se ne može gledati izolirano od kompletnog društva. Zar ne? Feministice itekako učestvuju u oblikovanju cjelokupnog društva i mogu reći da su brže bolje prihvatile mamac bačen od korporativnog, neoliberalnog kapitalizma. Nekritičko glorificiranje i stavljanje karijere ispred obitelji dovelo je do stvaranje velike količine prejeftine radne snage i do pojava koje sam opisao. Feminizam je prilično naivno vjerovao kako će majčinstvo i karijera biti lako ostvarivi. Međutim kapitalizam je preveslao žene uzevši od feminizma samo što je njemu pasalo, ali ne i ženi tj. obitelji.
Naravno da je velika šteta da sposobna žena sjedi doma, ali isto tako mi je strašno žao kada žena sa karijerom u kasnim tridesetim odluči roditi, a onda nastanu problemi koji idu uz kasne trudnoće-i za dijete, i za majku. Svjedok sam nemalog broja takvih problema, da ne kažem i ljudskih drama vezanih za kasne trudnoće. Žena u ovom trenutku mora pristati na to da su karijera i željeno majčinstvo prilično teško spojivi. Pa čak i da sve štima i muškarac ostane doma u 99% slučajeva i on će morti raditi jer tih top managerica i managera je svega par posto u u kupnoj populaciji i to se zasigurno neće mjenjati bez potpune promjene ovog sistema što neće ići bez revolucija.

@ostatak društva
Bez obzira na spol komentatora svakako bih savjetovao obavezan ostanak doma i potpunu izolaciju sve dok se ne savladaju osnove bontona i kulturnog ponašanja. Osobito je bitno naučiti komunicirati sa osobama koje misle drugačije jer je to najbitnije za one koje pucaju visoko. Dakle ostati doma, čitati bonton i po potrebi upisati tečaj anger managementa. Ovakav nedostatak kućnog odgoja upravo je rezultat obitelji gdje otac i majka nisu prisutni jer moraju gurati karijere ili, češće, boriti se za golu egzistenciju.
23.07.2014. 19:51
muško:

sramite se svi koji podržavate tkz. pozitivnu diskiminaciju a zašto se onda to načelo ne primjenjuje kada su muškarci podzastupljeni spol sramota i ona koja spominje da je u zakonu diskiminacija muškaraca nema niti jednog takovog zakona a tu je konvenckija o zabranih svih oblika diskiminacije žena
23.07.2014. 20:02
Netko:
Jako me rastuži vidjeti šta izbaci googlova tražilica na pojam žene. Jako.
Nikad mi nije bilo jasno zašto nas toliko mrze, baš žalosno.
Zašto muškarci uporno zaboravljaju da su im majke također žene, žena ih je nosila u sebi devet mjeseci, trpila agoniju rađanja, dojila, njegovala a šta oni nama žele? Da budemo robovi, da šutimo, da im se podređujemo, zovu nas droljama, govore "gdje nam je mjesto", siluju nas, udaraju, ubijaju, ponižavaju, obezvređuju, ponižavaju - strašno strašno strašno :(
Ako Boga ima, zašto to dopušta?
23.07.2014. 21:03
muško:
@ netko

Znaš zašto ti nije jasno zašto ljudi mrze žene zato što ih ne mrze broj ljudi koji mrzi žene broji se u promilima, ne razumiim taj sklop razmišljanja koji dovodi do toga da su pripadnici grupe kurve janjetina vuco mrzitelji žena
23.07.2014. 21:41
CUra:
Drago muško, I ŽENE SU LJUDI, ajd pokušaj to shvatiti! Dakle, muškarci mrze žene, kopčaš?
A kad nekoga zoveš kurvom, droljom i slično, to po meni baš i nije neka ljubav, znaš!
Kad napišeš "razbi joj zube, polomi rebra, poderi p... pa se izvini rakiji jer si je zbog kurve zanemario" što su uobičajeni tekstovi na takvim stranicama baš i ne zvuči romantično. Tebi da? Vau!
23.07.2014. 23:29
mirela:
kakav provokator, za ne povjerovat!
a šta onda po tebi jest mržnja prema ženama?
i znaš o koliko se zapravo "promila" radi? o nekih barem 70% (slovima sedamdeset posto)
pazi ti to, u promilima, ma kako da ne...
24.07.2014. 00:31
zašto se trudim?:
još jedno muško, slažemo se, no ja se nadam da ti možeš razumjeti zašto je jednoj ženi takva situacija neprihvatljiva. U redu, može se reći da imamo odabir, no što će se dogoditi kada sve više žena bude odabiralo karijeru umjesto majčinstva? Društvo treba majke i treba novu djecu, ali isto tako treba shvatiti da ih neće dobiti pritiskom na žene da ostanu doma (iako to nažalost funkcionira). Svaka osoba treba imati mogućnosti doživjeti svoj puni potencijal. Znam da je to idealizirano i da svatko od nas radi određene životne odabire i određuje prioritete. Ali ja smatram da nije samo moj osobni odabir roditi djecu nego da je to ipak nešto što je u interesu cijelog društva i između ostalog i muškarac (očeva). Pružiti mi određenu podršku bi trebalo biti nešto normalno u društvu. To se zove pronatalitetna politika i u Hrvatskoj ne postoji.

Također, koncept u kojem žene ostaju doma s djecom i ne rade se jako kosi sa pobunom vezanom uz dobivanje skrbništva nakon razvoda i plaćanje alimentacije. Jako me zanima na koji način bi to trebalo funkcionirati? Ako muškarac dobije dijete nakon razvoda, kako će se on brinuti za njega ako radi (a smatrate da žena ne može i raditi i brinuti o djeci)? I kako će on dobivati alimentaciju za dijete, ako žena s druge strane ne radi? Kad već definiramo uloge žene u društvu, onda i vi malo razmislite - je li žena ta čija je primarna zadaća briga o djetetu ili ipak nije? Ako ona u braku brine za dijete i ostaje doma voditi domaćinstvo, a muškarac ide na posao i zarađuje; zašto ne bi nastavili te uloge i nakon braka? Za koju opciju se vi zapravo zalažete?
24.07.2014. 09:12
zašto se trudim? :
Ja ne mislim da muškarci (globalno gledano) mrze žene. Niti da žene (globalno gledano) mrze muškarce. Postoje određene skupine ljudi koje misle da je ponižavanje drugih zabavno. A društvo je takvo da se situacije koje se za muškarce smatraju normalnima, za žene se smatraju ponižavajućima pa im to daje oružje. Ja znam tisuće muških na Facebooku koji objavljuju slike svojih pločica na trbuhu i nitko ne misli da su droljasti i jadni, a da im komentiram ispod da su sigurno potrošili pola grada, to bi im samo diglo popularnost. Kod žena je obrnuto, isticati atribute je jeftino, a seksati se s nekime je znak slabosti i jeftinoće. Ti si 'dala', a on je 'dobio', već se iz tih izraza vidi tko je na dobitku.
No da se vratim na ono što želim reći.
Muškarci i žene bi trebali imati iste interese - formiranje obitelji, stabilna zarada, osobno ostvarenje kroz društvo i karijeru, osjećaj uspješnosti... Mislim da je to nešto što želimo i jedni i drugi, i ne vidim zašto ne bi jedni drugima pomogli da to ostvarimo i našli ravnotežu. A ne radili jedni od drugih robove (ti radi 15-satne smjene da si ja kupim novu haljinu ili ti ostani zatvorena doma i rintaj oko djece da ja mogu mirno u birtiju).
Problem je nažalost uvijek karaktera, a samo ponekad i spola. No malo više razumijevanja jednih za druge bi stvarno dobro došlo. I suosjećanja.
24.07.2014. 09:22
CUra:
"Ja znam tisuće muških na Facebooku koji objavljuju slike svojih pločica na trbuhu i nitko ne misli da su droljasti i jadni, a da im komentiram ispod da su sigurno potrošili pola grada, to bi im samo diglo popularnost. Kod žena je obrnuto, isticati atribute je jeftino, a seksati se s nekime je znak slabosti i jeftinoće. Ti si 'dala', a on je 'dobio', već se iz tih izraza vidi tko je na dobitku."

E vidiš, tu počinje mržnja, htjeli mi to priznat ili ne. On se osjeća superiornim jer je ona "drolja a on jebač". Tu već počinje mentalitet "ja sam bolji od nje, vrijedim više, ona je moja kurva". Pa onda pobrojimo koliko momaka/muškaraca koristi izraze drolja s jedne strane, pa zavodnik sa druge strane. Kad je izašao članak da je dječak od 13 godina snimio oralni seks sa djevojčicom, komentari su bili "mali kuronja, kurve mu se same daju". Navest ću i primjer kako moji prijatelji dok smo kartali, karte sa oznakom D znači dama i J joker, čitaju "Drolja i Jebač".
Poprilično sam sigurna da mizoginija kreće od kreveta, gdje kao što si rekla ona gubi a on dobiva, i s tim sklopom u njegovoj glavi kreće sav ostali seksizam, ali sav. Upravo to licemjerje koje navodiš je početak kraja.
Dakle, ja se ne slažem da muškarci barem većina njih ne mrze žene. Mrze, pa bilo svjesno ili nesvjesno, što da su krivi oni sami jer su takvi rođeni, što je krivo patrijarhalno društvo koje ih je učinilo takvima. Iskreno, teže mi padaju oni drugi, jer da je društvo ravnopravno i da patrijarhata nema, barem oni takvi ne bi bili.
24.07.2014. 13:46
mirela:
izgleda da je naš provokator ostao bez teksta iliti provokacija, da čovjek ne povjeruje...
25.07.2014. 14:25
još jedno muško:
@zašto se trudim
Nemam ti šta odgovoriti na ovo. Da su članci i komentari na Libeli ovakvi ne bi me tu ni bilo. Upravo to-suradnja i pomoć jedni drugima. Međutim to se nikako neće dogoditi dok feminizam puni ženama glavu sa glupostima kao tisućljetni patrijarh i sagama o muškarcima kao ultimativnim nasilnicima i mrziteljima žena. Pa molim te pogledaj ove komentare tvojih kolegica. Jel to tebi normalno? A sve je to posljedica feminističke propagande koja, na žalost, sve više ulazi u zakonske odredbe. Pa jel to taj patrijarh koji u zakonu kaže kako diskriminacija u interesu žena nije dikriminacija. Sad stvarno nemam vremena i mogu ti reći da mi je neizmjerno drago što sam našao ovakav komentar ovdje. Samo na takav način može se boriti protiv korporativnog kapitalizma kojem odgovara da se muškarci i žene gledaju preko nišana.
25.07.2014. 16:53
mirela:
Uzmi si za primjer poduzetništvo u kojem je 85 ako ne i više posto muškaraca. Ako se uzme ženu pri zapošljavanju ili čemu već, zato jer je žena to JEST pozitivna diskriminacija. Da je omjer 50/50 pa neko zaposli ženu jer je eto žena, to bi onda bila spolna diskriminacija, ali ako se pokušava bar donekle približit omjer jednih i drugih, iako je to nemoguće, zašto to po tebi nije pozitivna diskriminacija? Šta sporno vidiš u pokušaju uravnoteženja prisutnosti oba spola?
Šta? Jel ti uopće možeš shvatit svrhu uvođenja pozitivne diskriminacije ili si čisti provokator pa se namjerno praviš blesav?
25.07.2014. 17:24
još jedno muško:
Nemam sad vremena pisati detaljnije, ali budem. Do tad evo jedno pitanje za tebe. Da li si za to da se u obrazovanju, predškolskom odgoju, sudstvu, socijalnim službama, državnim administraticnim institucijama, prilikom zapošljavanja liječnika, a konačno i prilikom upisa u gimnazije uvede pozitivna diskriminacija muškaraca zbog izrazite podzastupljenosti muškog spola u ovim prevažnim institucijama? Da li si za to da se uvede spolna ravnoteža i u redove Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao i Ured za ravnopravnost spolova? Naposlijetku jesi li za to da se u kreiranje važnih zakona, poput Obiteljskog zakona, u jedakoj mjeri uključe i muškarci.
25.07.2014. 17:48
mirela:
Naravno da jesam, u svemu trebaju biti jednako zastupljena oba spola. Od farmacije do građevine, od ekonomije do prava, od rudarstva do sporta. Znači ako ćemo zaposlit ženu na neku recimo političku poziciju jer su žene u njoj podzastupljene, isto je tako u redu dat prednost učitelju pred učiteljicom.
Pozitivna diskriminacija je u korist podzastupljenog spola ili bi tako barem po nekoj logici trebalo biti. Inače nije pozitivna. A onom tvom kolegi smeta pozitivna diskriminacija u poduzetništvu pa ne prestaje o tome.
I pitanje za tebe, šta znači "glupost o tisućljetnom patrijarhatu"? Jel to znači da su žene od pamtivijeka uživale jednaka prava kao muškarci ili ih je patrijarhat ipak držao u kuhinji i gazio?
25.07.2014. 18:02
muško:

@ Mirela za žene postoje dodatni bodov kada prijavljuju poduzetnički projekat za financiranje, a kad se muškaraca prijavljuje recimo u mirovinsko osiguranje di ima 90% žena nema nikakve dodatne bodove to je sramota i čista diskiminacija jer to načelo pozitivne diskiminacije ako se uvodi mora vrijedit za sve.
25.07.2014. 18:21
mirela:
Točno, ali shvati već jednom da je poduzetništvo grana gdje su žene podzastupljene i da je svako motiviranje žena da se uključe u njega potpuno opravdano. Ostavi poduzetništvo konačno na miru i isto tako srčano usmjeri energiju tamo gdje je situacija obrnuta, eto u mirovinsko i čist račun duga ljubav. Možda nešto i postigneš. Ali kritiziranjem motiviranja žena da se uključe tamo gdje su im vrata skoro pa zatvorena ne postižeš ništa produktivno, osim što nama kidaš živce.
25.07.2014. 19:00
mirela:
još jedno muško@
Zapravo, imam još jedno pitanje za tebe. Kažeš da feminizam laže da muškarci mrze žene, od kuda onda oni rezultati u googlovoj tražilici?
Ako želiš da ti neko bude rob, da nema prava, da ga treba kontrolirat, da ga treba udarat, da ne smije vozit, govorit u crkvi, da ne treba biti biskup i šta već sve ne izbaci, kako to po tebi nije mržnja?
Pa i sve one silne mizogine stranice na društvenim mrežama, kako to nije mržnja?
25.07.2014. 19:24
za:
@jos jedno muško, puno si lijepog napisao o evoluciji ili "evoluciji" tvoje obitelji, i upotrijebio zdravu logiku,ali za usporediti vrijeme tvoje bake i tvoje kćeri zaboravio si ukalkulirati u tvoje računovodstvene-statističke kalkulacije jednuu poprilično bitnu varijablu a to su troškovi ili rashodi u ondašnje i ovdašnje vrijeme.Potpuno sam sigurna da uzimajući u obzir potrebe čovjeka u ono vrijeme danas bi na taj način čovjek uz malo zemlje i pokoju domaću životinju na isti način kao i onda odhranio višečlanu obitelj, samo što danas kako navodiš uz napredak mehanizacije i automatizacije u proizvodnji ali i informatizaciji životni troškovi znatno skaču.Prijevozno sredstvo više nije voz, već automobil, danas ni jedno kućanstvo nije bez veš mašine,šzednjaka, hladnjaka, kompjutera, pametnih telefona........a što su oni od toga imali.Naranče su vidjeli za Sv.Nikolu a ti ovu "evoluciju" pripisuješ feminizmu.Bravo, svaka čast na računovodstvenoj logici.Ne, mi nismo postali zahtjevniji po životnim pitanjima i troškovima života, već smo postali manje plaćena radna snaga zbog feminizma.I da kapitalizam je nasamario, ali ne samo žene već i vas muškarce.
26.07.2014. 11:47
još jedno muško:
@mirela
Prvo da ti odgovorim u svezi kvota. Opet se ne slažemo. Nikakvu pozitivinu diskriminaciju za muškarce ne bih uvodio. Zašto? Jel im tko brani da studiraju pravo, pedagogiju. medicinu, sociologiju ? Jel postoje posebni kriteriji za žene? Ne postoje. Znači sasvim ravnopravno mogu upisivati te fakultete i aplicirati za radne mjesta. Tko im je kriv? Žene su pokazale veći interes za ove struke, poslodavci misle da kvalitetno rade i tu je priči kraj.
A s druge strane da li netko brani ženama da upišu za elektrotehniku, strojarstvo, rudarstvo pod istim uvjetima. Naravno da ne. I u čemu je problem? Kakve crne kvote? Isti kriteriji za oba spola i neka najsposbniji i najzainteresiraniji idu naprijed pa makar to bile sve žene ili svi muškarci. Odavno smo stvorili jednakost na ovim područjima i sve drugo vodi u propast jer je najbitnije da jedini kriterij bude sposobnost. Jel bi ti voljela da ti operaciju na mozgu radi netko tko je posao dobio po kriteriju sposobnosti ili je tu zbog kvote?
Međutim mi u nekim strukama sječemo granu na kojoj sjedimo. Recimo znamo da je za vatrogastvo, vojsku i policiju veoma bitna fizička snaga. I šta mi radimo? Uvodimo posebne norme za muške, a posebne za ženske. I opet te pitam-zamisli situaciju gdje je požar zahvatio kuću i ima tebi onesviješteni bliskih osoba. Vatrogasac koji je ispunio mušku normu uredno stavi unesrećenog na leđa i nosi ga. Međutim njegova kolegica koja je imala manju normu to nije u stanju. Gube se dragocjene minute dok se onesvješteni guši u dimu. A onaj muškarac koji je otpao zbog kvota bez problema bi odnio i drugog unesrećenog. Iste norme za sve pa ako ima jednako snažnih i sposobnih žena za ovaj posao samo naprijed.
Jedino gdje bih intervenirao jest osnovno školstvo. Tu bih uveo prijemne jer prilikom ocjenjivanaj velika se važnost daje komponentama koje nisu znanje, a dječaci ih u toj fazi razvoja još ne posjeduju ili su daleko manje izražene nego kod djevojčica. Zato djevojčice imaju bolji uspjeh koji prečesto ne prati adekvatno znanje. Budući da su kod nas ocjene jedini kriterij upisa, a gimnazije jedino što garantira kvalitetu da su ovdjedjčaci jako zakinuti za dobivanje kvalitetnog srednjoškolskog obrazovanja.
I još nešto . Svaki kapitalisti želi ostvariti veću dobit. Njega zaboli da li mu to može priskrbiti žena ili muškarca. Ako je ženska radna snaga jeftinija za isti posao, a žene jednako sposobne zašto onda poslodavac ne zapošljava samo žene? Ovo je samo mali dodatak za mozganje.
26.07.2014. 13:40
još jedno muško:
Slijedi pitanje o patrijarhu. Uzmi da se čitavo ljudsko postojanje svede u okvire od 18 godina . Iako ovdje postoji velika vjerojatnost da će neke komentatorice sve pogrešno shvatiti riskirat ću.
Vratimo se na same početke i život u pećinama. Žene su brale bobice i bile kraj vatre, a muškarci išli u lov. Međutim moramo se zapitati da li je moglo drugačije? Vani su bauljali mamuti, sabljasti tigar, spiljski medvdjedi i još kojekakve beštije. Da li bi bilo razborito poslati daleko slabije žene da ih love uz primitivno oružje koje se oslanjalo isključivo na snagu ili je normalno da to rade daleko snažniji muškarci.
Ta davna vremena oslanjala su se na snagu. Non stop ratovi i ubijanja. Zar su to žene trebale obaviti? Zar su one trebale stati pred Vikinge, Kublaj Kana, Atilu?Ili je normalno da snažniji pokuša zaštititi svoje potomstvo, a majke se doma brinu za njega.
Zatim dolazi vrijeme kada sukobi i ratovi postaju sve rijeđi, ali i dalje postoje. Međutim nema mehanizacije i poslovi su ekstremno teški. Opet je bitna ta fizička snaga i opet muškarci silaze u rudnike, kopaju, grade jer su daleko efikasniji. Žene su i dalje doma. A ti muški još povremeno uzmu oružje pa brane svoje domove od onih kojima nije dovoljno ono što imaju. I sve to još prati jedna bitna stvar-onaj koji brani dom, donosi hranu i novce od kojih će se preživjeti ima značajniju ulogu od onog tko je doma bez obzira što je njen posao značajan. Takva su to vremena bila.
Tek kada se industrija modernizirala, kada više ne treba na ruke dizati velike teret ili ručno kopati u rudnicima 16 sati fizički slabiji spol mogao je ući u igru i lagano izlaziti iz kuća jer je svijet postao za njih sigurnije mjesto.
I sad paralela sa 18 godina i djetetom. kada se dijete rodi ono ne može opstati samo u svijetu. Tu su roditelji koji u skladu sa njegovom dobi određuju što će ono smjeti, a što ne. Da li je dijete zato diskriminirano i ima manja prava zbog kojih bi udruge trebale skočiti na noge? Naravno da ne. Mi svi znamo da na taj način štitimo dijete sve dok se ne može samostalno snalaziti. Eto to je paralela sa tzv. patrijarhom. Vrlo često u povijesti ostanak doma nije značio represiju nego zaštitu. Danas, kada je svijet relativno sigurno mjesto svi imamo mogućnost biranja (uz ograničenja koja sam naveo u prijašnjim komentarima). Međutim i dalje postoji težnja muškarca da osobu koju voli i s kojom ima potomstvo što više zaštiti od poslova i situacija koje često nisu jednostavne. Dakle patrijarh je naziv za jedan prirodan poredak koji je sve manje potreban, ali još nije blizu svom prirodnom odumiranju. I dalje ima teških poslova, ratova, situacija koje mogu ugroziti osobe koje osiguravaju potomstvo tj. žene. Feminizam ne samo da to sve naziva opresijom, diskriminacijom i fašizmom nego je odlučio preskočiti jedan prirodi stupanj evolucije što nas sve može dovesti u ne tako ugodnesituacije već viđene u povijesti.
26.07.2014. 14:09
još jedno muško:
Što se tiče mržnje muškaraca prema ženama nisam to mislio komentirati, ali kud sve.. Internet je takav medij da na njemu možeš pronaći potvrde za sva svoja razmišljana. Zamisliš li da muškarci mrze žene taj čas ćeš naći tisuće potvrda. S druge strane i razni MGTOW momci vrlo lako nalaze potvrde i za suprotno-da žene mrze muškarce. Feminizam im itekako daje dovoljno materijala, a osobito radikalni i gender feminizam.
Problem nastaje kada ne želimo složiti upit suprotan od onog na što nas je propaganda navikla da vjerujemo. Zato ti poručujem u ime svih muškaraca koje poznam-mi ne da ne mrzimo žene, nego ih obožavamo. Istina, ponekad smo djetinjasti i nespretni u izražavanju emocija, ali žena koja voli i cijeni muškarce to zna i ne zamjera nam.
Zato bih volio vidjeti ovdje što više kolegica poput "zašto se trudim?"., a što manje prolijevanja žuži za sve s čim se ne slažemo. Jer mene je život naučio da su "ne slagati se" i "biti u krivu" ne tako rijetko sinonimi. Istina je uvijek negdje na pola puta.
26.07.2014. 14:20
mirela:
Naravno da se slažem sa time da bi bilo krajnje blesavo poslati ženu da skače na vrat mamutu (slikovito govoreći) ali kao što kažeš danas više nema mamuta a oružje je vatreno, ne primitivno. Dakle, nema razloga gledat ženu vojnika sa visoka. Ja ne kažem da u vojsci, policiji, vatrogastvu ili slično treba biti 90% žena, kažem da i ona kao žensko ima pravo uzet oružje u ruke ako to želi i branit svoju domovinu, zar ne? Zar nije to svrha spolne ravnopravnosti, da oba spola imaju jednaka prava u svemu, pa i u zanimanjima, profesijama, ratu, miru, da ni jednom spolu nigdje ne budu ni jedna vrata zatvorena?Jedna zaštitarska firma, nije bitno koja, je svojim zaposlenicama doslovno ovako rekla : vi nećete imati pištolje, oružje je za sposobne muškarce. Zar to nije čisto ponižavanje i obezvrjeđivanje žene? Ako je žena dobila dozvolu za oružje, prošla kojekakve vježbe uspješno, zašto je on sposoban, a ona nije? Ja sam zato da oba spola rade ono što vole, ono u čemu se vide, ono što im ide. Ako ona želi biti vojna pilotkinja, zašto da muškarci pišu "ko je nju pustio iz kuhinje" i da taj komentar pokupi najviše lajkova. Pa zašto tako po bogu? Isto tako, ako muškarac želi biti učitelj, pedagog, pedijatar ili bilo što tome slično, zašto ne bi mogao? Problem je u tome što je svijet još uvijek izrazito patrijarhalan i zaostao i koliko god bi se smijali pilotkinji, smijali bi se i muškarcu koji u vrtiću čuva djecu. Jel tako? I jel to u redu? Pa naravno da nije. Davno smo izašli iz pećine, ali mentalno još uvijek buljimo u špiljske crteže i svako radno mjesto je spolno segregiramo i svaki je posao nažalost "spolno obojen".
Isto tako, nisi u pravu u slijedećem. Rekao si da je bolje da ti mozak operira neko ko je tu zbog sposobnosti a ne zbog kvote. Naravno, ali kvota ne znači da će žena samo tako doći i reći ja želim biti kirurginja, a ovi joj kažu: ti si žena, upadaj. Naravno da na svakom mjestu čovjek, bez obzira na spol mora imati potrebne kvalifikacije, znanja, sposobnosti, pa se tek tada vodi računa o podzastupljenosti spola i tim kvotama. Ako vidiš kirurginju, ona je prvo pokazala svoju učenjem stečenu diplomu pa tek onda obukla kutu, i tako ti je bas svugdje gdje se primjenjuju kvote. Svugdje, prvo sposobnosti i znanje, pa onda ono ostalo.
Ja bi ti voljela povjerovat u vezi toga da muškarci ne mrze žene, ali uporno nailazim na suprotne dokaze. Ne namjerno, ne tražim ih, jednostavno su tu gdje god se okrenem i to je to. Sve vrvi time, novine, televizija, plakati, internet, nema gdje takvih gadosti nema. Svaki put kad se negdje pojavi seksizam i kad se ženski dio uvrijedi, uvijek ista mantra - vrati se u kuhinju. Ne kažem da lažeš već samo da ja imam drugačija iskustva. Kamo sreće da mržnje nema, ali ima je i više nego što misliš.
26.07.2014. 19:06
Ne sviđa mi se partijarhat:
Jedan citat za one koji tvrde da partijarhat ne mrzi žene :

"Obilježavanje Međunarodnog dana žena prije sto godina pokrenule su upravo radnice u znak protesta protiv teških uvjeta rada za žene i protiv potpunog isključivanja žena iz političkog života. Iako se kroz dugotrajnu i tešku borbu odonda u najrazvijenijim zemljama mnogo toga promijenilo, žene su još uvijek neravnopravne čak i u tim zemljama, dok su u ostatku svijeta izložene najbarbarskijim oblicima feudalnog potlačivanja.

U patrijarhalnom društvu, u kojem vladaju muškarci, žena se shvaća kao besplatna radna snaga u kućanstvu, stroj za rađanje ili seksualni objekt; ekonomski teže eksploatirana i manje plaćena, politički nezastupljena i svakodnevno izložena zlostavljanju. Nije nimalo slučajno da žene rade najslabije plaćene poslove (pogotovo u tekstilnoj industriji i trgovini). Gazde koriste činjenicu da su žene neravnopravne i žele zadržati takvo stanje da bi ih lakše eksploatirali.

Povrh toga, razni mračnjaci, pogotovo iz Crkve, žele izbrisati sve one dobitke iz teških borbi za ravnopravnost tijekom stoljeća. U kapitalizmu žene su dvostruko potlačene: kao žene i kao radnice i nema potpunog oslobođenja žena sve dok postoji klasna potlačenost i dok se ne uništi sistem kapitalizma i patrijarhata. "
27.07.2014. 01:12
za:
Kada se citira neki citat onda treba navesti tko je to napisao i s kojom namjerom, jer u suprotnom svaku budalu koja nešto napiše možemo uzimati/shvaćati ozbiljno.
27.07.2014. 10:46
zašto se trudim?:
Ja se recimo ne slažem s time da u svim granama muškarci i žene trebaju biti jednako zastupljeni, ne vidim zašto niti što bi se time postiglo. Mislim da svatko treba imati pravo raditi ono što želi, bez obzira na druge i njihovu zastupljenost.
Jedina razina na kojoj bih voljela da postoji određena ravnoteža u zastupljenosti spola je ona na kojoj se donose zakoni. Smatram da mi žene imamo određene specifične probleme i pitanja koja treba zakonski urediti, a koja muškarci ne doživljavaju na isti način kao i mi. Kad se priča o umjetnoj oplodnji, porodiljnom dopustu, abortusu i sličnim pitanjima, voljela bih da se više čuje one koje se ta pitanja direktno tiču odnosno žene (naravno da se tiču i muškaraca, ali razumijete što hoću reći). Iako mi dosadašnja iskustva pokazuju da nije nužno da žene bolje razumiju i štite žene.
28.07.2014. 10:10
zašto se trudim?:
Evo jedan link koji dobro ilustrira moje mišljenje vezano uz temu ovog članka:

viralwomen.com/post/sexism_hurts_everyone

29.07.2014. 11:05
još jedno muško:
!!??
Šta su oni dani u mjesecu ili je ručak zagorio pa si nas se sjetila? Uglavnom raduje me što smo ti u mislima. Kad već inzistiraš svakako ću navratiti kada bude interesantna tema i malo više vremena.
I nemoj se previše živcirati. S takvim riječnikom ništa od tvoje managerske karijere, a bojim se da ne buš prošla ni ako ljestvicu spustiš puno niže. Recimo da ne bi prošla ni kao kumica s placa.
03.08.2014. 16:46
mirela:
hvala za čisti seksizam uz poruku da to gore nisam napisala ja već opet neko krade nadimke...
i budi bez brige, u mojoj kući muž kuha ručak :D
03.08.2014. 17:36
Ne dopusti da misli tvog muskarca lutaju. Premale :
Haha opet jedna te ista uvreda, a jesu muškarci "kreativni" svaka im čast ;) Valjda će za 1000 godina s tim svojim mozgićima uspjet smislit nešto novo.
Estrogen bar ne divlja cijeli mjesec za razliku od testosterona koji lupa u glavu stalno. I momak, šta ima novo u garaži?
03.08.2014. 18:03
mirela:
Stvar je u tome da je to onaj isti koji nam je prodavao maglu da ne mrze baš svi muškarci žene. Bilo je dovoljno da neko ukrade nadimak i da pokaže svoje pravo lice.
Svi su oni "vrati se u kuhinju", samo jedni kažu odmah, drugi malo odgode i to je sva razlika među testosteroncima -.-
Znaš kad će smislit novu "foru"? Kad shvate da im je i majka žensko, ako ikad shvate, u to čisto sumnjam.
03.08.2014. 18:14
Mizoginija:
Eto cure moje, sad vidite da su svi muškarci isti, sve sami kuhinjičari. To je onaj što vam je govorio da muškarci ne samo da ne mrze žene nego ih obožavaju.To je onaj koji je rekao da nije ženomrzac, onaj koji je rekao da podržava ravnopravnost... sad vidite kako, onako lijepo na balkanski.
"Obožavam ja tebe draga ali ajde ti meni skuhaj nešto, znaj gdje ti je mjesto."
03.08.2014. 18:28
Netko:
Muškarčino, jel se tako obraćaš i svojoj ženi? Žao mi je sirotice, s kakvom je sirovinom završila!
Mlatiš li je kad su joj oni dani u mjesecu ili je privežeš negdje da ti ne smeta?
03.08.2014. 18:46
još jedan muškarac:
Ne mogu reći kako nisam na vrijeme pomislio kako ne trebam spomenuti kuhinju. U stvari to je bilo bezazleno jer kod mene u kući većinom ja kuham iz razloga što obožavam kuhanje (mogli ste me jednom prilikom vidjeti i u TV showu) i zaista popizdim kada jelo ne ispadne dobro,
Međutim, iako samo ovo mogao ispraviti, baš sam to ostavio u nadi da ne komuniciram sa bubuljičavim šiparicama koje pere pubertet. Bio je to mali test. Naravno, zalud sam se nadao.
Cure moje, a i dečki-ovo što vi radite u svojim komentarima graniči sa zdravim razumom. Ovo traženje seksizama, homofobija, patrijarhalnih izjava, diskriminacija u svemu što netko napiše i kaže ima sve crte ideološke zadojenosti koja, u danim okolnostima, može završiti samo kao režim i potpuno gašenje slobode misli i govora.
Ja sam ovdje došao da pokušamo usaglasiti stavove. Vi imate neke pogrešne stavove, a zasigurno i ja imam krivih razmišljanja. Međutim uspjeli ste me otjerati sa ovih stranica. I to, na žalost, ne zato što ste jako mudre i elokventne, već zato što mi je sada jasno da je ovo ovdje gubljenje vremena. Već sam spomenuo da sam se u svom životu susreo sa velikim ideologijama i znam da sa njihovim pripadnicima nema dijaloga. Nadao sam se da feminizam baš nije takav i da je razgovor moguć. Međutim razlike nema. Ja vas sada zaista lijepo pozdravljam i za svoje dobro naučite razmišljati i komunicirati. Ako na ovaj način budete zastupali svoje stavove možete, u najboljem slučaju, biti ignorirani što ću i ja napraviti. Jasno mi je da niste ništa skužili od onog što govorim, ali jednom, kada se mentalni prištići povuku, možda se sjetite još jednog muškarca. Eto, patetično završavam i pozdravljam vas.
03.08.2014. 19:22

Iz drugih medija

AEM