Razgovor

 • Kako izgubiti nevinost?

  Kako izgubiti nevinost?

  Donosimo intervju sa redateljicom dokumentarnih filmova Therese Shechter o njezinom novom projektu Kako izgubiti nevinost (How to Lose your Virginity). Što vas je navelo da upotrijebite nevinost kao temu za svoj idući projekt nakon filma Bila sam tinejdžerica feministkinja (...)

 • Izađite i ispričajte svoju priču o raku

  Izađite i ispričajte svoju priču o raku

  Profesorica i književna kritičarka, Indijka Brinda Mehta , naša je slijedeća sugovornica u ciklusu intervjua s poznatim svjetskim feministicama koje je u prosincu 2010. za vrijeme Globalne konferencije "Žene i 21. stoljeće: Feminističke alternative" vodila sudionica Konferencije (...)

 • Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Kongresnim izborima u SAD-u, održanim u 2010. godini u službu je ušlo 29 guvernera koji su protiv prava na izbor te se time broj država u kojima vlast drže protivnici prava na izbor povećao na 15. Pobornici/e prava na izbor strahuju da bi to u slijedeće dvije godine moglo znatno povećati (...)

 • Žene moraju cijeniti i naplatiti svoj rad!

  Žene moraju cijeniti i naplatiti svoj rad!

  Caroline Brac de la Perriere , porijeklom iz Alžira, slijedeća je sugovornica u ciklusu intervjua s poznatim svjetskim feministicama, koje je u prosincu 2010. vodila Ana Vranješ , predstavnica "Domina" i sudionica Globalne konferencije u Kairu "Žene i 21. stoljeće – (...)

 • Pitam se koliko su muškarci kvalificirani za politiku!

  Pitam se koliko su muškarci kvalificirani za politiku!

  Drude Dalerup , profesorica političkih znanosti i rodnih studija na Sveučilištu u Stockholmu, rođena je 3. veljače 1945. Živi u Taby, Danska, i aktivna je europska parlamentarka. Dalerup je kritičarka i jedna od glavnih glasnogovornica Europske unije, a tijekom 90-ih bila je (...)

 • Rodna ravnopravnost po Orwellu

  Rodna ravnopravnost po Orwellu

  "Bojim se da će nam se dogoditi slično kao na Zapadu, gdje stvari, što se tiče ravnopravnosti, stagniraju ili čak nazaduju, jer su djelovanje prebacili na zemlje u razvoju. Od ljudi iz zemalja koje su nedavno ušle u EU čula sam da im je još gore nego prije, i stvari idu unatrag.

 • Patrijarhat kao normalno stanje stvari

  Patrijarhat kao normalno stanje stvari

  U sklopu četvrtih po redu Dana Marije Jurić Zagorke, u organizaciji Centra za ženske studije, u četvrtak 25. studenog, dodijeljena je nagrada za najbolji studentski rad na temu rodne problematike. Za razliku od 2008. godine kada je nagrada 1. put dodijeljena, ove su godine uključena sva (...)

 • Svaki dan mi na pamet padne jedna feministička ideja

  Svaki dan mi na pamet padne jedna feministička ideja

  Michèle André, zastupnica je u francuskom Senatu od 2001. godine, a u razdoblju od 2004. – 2008. obnašala je funkciju potpredsjednice Senata. Bila je i državna tajnica za prava žena, od 1988-1991. Danas je u domeni njezinog parlamentarno-političkog djelovanja, između ostalog, (...)

 • Patrijarhalni mentalitet u Istri se sporo mijenja

  Patrijarhalni mentalitet u Istri se sporo mijenja

  Snježana Mekota , vijećnica u trećem mandatu u Gradskom vijeću Poreča rođena je 1949. u Rijeci, gdje je završila prvi stupanj Ekonomskog fakulteta. Još u gimnaziji je 1967. godine primljena u SK i odmah su joj povjerili dužnost blagajnice.

 • Godinu dana poslije

  Godinu dana poslije

  Prošlo je više od godine dana otkako je priča Ane Dragičević izašla u javnost.

  Da podsjetimo, Ana je provela preko pet godina  u Psihijatrijskoj ustanovi Lopača, u koju su je kao šesnaestogodišnjakinju smjestili roditelji kako bi je "izliječili" od homoseksualnosti.

Iz drugih medija

AEM