Razgovor

 • Mjesto je na kojem se učimo gledati na novi način

  Mjesto je na kojem se učimo gledati na novi način

  Kreativni kritički laboratorij: Zašto feminizam? je izvannastavni obrazovni modul koji se već nekoliko godina zaredom održava u Centru za ženske studije. Program se bazira na analizi sadržaja pop-kulture, poput serija i filmova, iz feminističke perspektive te se dotiče tema poput ženske (...)

 • "Žene ženama stvaraju sustav podrške i kreću prema zacjeljivanju nevidljivih rana"

  "Žene ženama stvaraju sustav podrške i kreću prema zacjeljivanju nevidljivih rana"

  Za kolektiv Žene ženama možda ste čuli_e ljetos kada su dobile nagradu Nada Dimić, no ako su vam prošle ispod radara evo prilike da ih upoznate, tko su i što rade, te na koji način grade bolje društvo. Kroz princip rada kolektiva i neka aktualna pitanja provele su nas kolektivno Žene ženama, (...)

 • #VolimTeBezAli: Priča o LGBTIQ pravima ispričana iz perspektive roditelja

  #VolimTeBezAli: Priča o LGBTIQ pravima ispričana iz perspektive roditelja

  Prvo ime fotografije aktivističkih, feminističkih i LGBTIQ događaja posljednjih godina u Zagrebu, Benjamin Strike , pokrenuo je inspirativan projekt #VolimTeBezAli na Instagramu. Strike svojim projektom želi podignuti vidljivost roditelja LGBTIQ djece, ali i ukazati na ohrabrujuće primjere (...)

 • #ženeujavnomprostoru je poziv na zaustavljanje nasilja nad ženama

  #ženeujavnomprostoru je poziv na zaustavljanje nasilja nad ženama

  Aktivistkinja, članica udruge PaRiter i Pl atforme za reproduktivnu pravdu Marinella Matejčić prošli tjedan reagirala je u dva vrlo bitna trenutka kako bi ukazala na stanje ženskih prava u Hrvatskoj te nužnost njihove zaštite i unaprijeđena.

 • Razglednica iz države u vanrednom stanju

  Razglednica iz države u vanrednom stanju

  U Srbiji, pandemijom trenutno najpogođenijoj zemlji na Balkanu, život za obespravljene građanke i građane nije bilo lagan ni prije nego što je Covid 19 do neugodne jasnoće istaknuo sve limite u javnom zdravstvenom sustavu, ekonomiji i razini poštovanja osnovnih ljudskih prava.

 • 'Želimo vratiti aktivizam zajednici i otvarati nove kreativno-zagovaračke prostore'

  'Želimo vratiti aktivizam zajednici i otvarati nove kreativno-zagovaračke prostore'

  Inicijativa 'Ponosni Zagreb' nastala je kao rekacija lokalnih aktivistkinja i aktivista na ograničenu vidljivost i podršku LGBTIQ+ osobama u Zagrebu uslijed potresa, pandemije i otkazivanja ovogodišnje Povorke ponosa. Cilj im je 'okupiti široku koaliciju saveznica/ka kako bi se ojačala (...)

 • 'Rješenje je u slušanju onih koji imaju hrabrosti dijeliti s nama svoja iskustva rasizma i diskriminacije, pružimo im podršku'

  'Rješenje je u slušanju onih koji imaju hrabrosti dijeliti s nama svoja iskustva rasizma i diskriminacije, pružimo im podršku'

  Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se već sedmu godinu za redom povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, kako bi se upozorilo na tešku situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

 • CHAZ: Zamislite svijet bez policije i bjelačkog supremacizma

  CHAZ: Zamislite svijet bez policije i bjelačkog supremacizma

  Proteklih tjedana, Seattle je zabilježio mnogobrojne instance policijskog nasilja, kao i napada Nacionalne garde na sudionike/ce prosvjeda Black Lives Matter , pretežito koncentrirane na četvrt Capitol Hill. No, sukobi s policijom su, čini se, potaknuli građansku samo-organizaciju na navedenom (...)

 • Klitoris je simboličan prikaz rodne nejednakosti

  Klitoris je simboličan prikaz rodne nejednakosti

  Young Feminist Europe pokrenule su kampanju #MyClitCounts. Kako i samo ime kampanje sugerira, kroz nju žele poseban naglasak staviti na ženski užitak i na različite probleme s kojima se žene danas susreću. Koje aktivnosti čine kampanju? Zašto je još uvijek vaginalan orgazam 'normalan i (...)

 • 'Vidimo opasnost od toga da se nezavisna kultura marginalizira i iskorjenjuje'

  'Vidimo opasnost od toga da se nezavisna kultura marginalizira i iskorjenjuje'

  Nakon uspješno održanog još jednog Vox Feminae Festivala, i to već 14. po redu, porazgovarale smo s ekipom iz K-zone koja stoji iza festivala i Vox Feminae portala, na kojem donose aktualne vijesti i obrađuju teme vezane za rodnu ravnopravnost, feminizam, socijalnu inkluziju, LGBTIQ (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM