Prozor u svijet

12.04.2017. 09:54:11 - Alex Portee (bust.com)

od 400 godine p.n.e. do danas

Menstruacija kroz povijest

'Menstruacija'

'Menstruacija' (Foto: Rupi Kaur)

Svijet je do sada prošao kroz različita razdoblja. Povijest je vrtjela i odvrtjela svoje cikluse: Prapovijest, Srednjovjekovlje, Pop Art. Ipak, jedan ciklus uporno ostaje, usprkos vremenu – onaj menstrualni. Stari/e Rimljani/ke su mislili/e da je menstruacija znak vještica, a danas svjetske vlade nameću ljudima poreze na uloške. Usprkos tome, žene (zajedno s trans muškarcima i nebinarnim osobama koje imaju mjesečnicu) su puno toga postigle.

Od spoznaje da mjesečnica ne liječi bolesti, preko uložaka u svemiru – menstruacija priča svoju povijest. Ovo je pregled ključnih momenata u toj povijesti s kojima bi trebala biti upoznata svaka osoba koja plaća mjesečnu članarinu u menstrualnom klubu.

400. prije nove ere: Hipokrat, Starogrčki liječnik, opisuje tampone od štapova omotanih platnom. To je vjerojatno jedan od najstarijih zabilježenih oblika tampona. Također i jedan od najbolnijih.

77–79: Rimski autor i filozof, Plinije Stariji, donosi tvrdnju da menstruacija ima moć ukiseliti vino, otupiti željezo i zaustaviti oluju i munje.

1098-1179: Hildegard von Bingen, svestrana njemačka skladateljica, filozofkinja i časna sestra Benediktinskog reda,  propisuje kupanje u menstrualnoj krvi kao lijek protiv gube.

1831: Francuski liječnik Charles Négrier postaje prva osoba koja je povezala ovulaciju i menstruaciju. Više manje do tada se vjerovalo da žene imaju lošu krv koja se čisti upravo u obliku menstruacije.

1885: Harper's Bazaar (američki modni magazin) reklamira remen koji može držati i uložak i gaćice. Kroz iduće stoljeće, žene koriste ovakve i slične remene kako bi držale higijenske uloške na mjestu.

Reklama

Reklama

1920e: Kotex je prvi brend koji počinje proizvoditi uloške za jednokratnu upotrebu. Inspiracija za ovo je dolazi iz Prvog svjetskog rata i medicinskih sestara Crvenoga križa. One su primijetile kako jednokratni zavoji koje su koristile za previjanje ranjenika, bolje upijaju krv od flanela kojeg su morale prati nakon svake upotrebe.

1933: Dr. Earle Haas dizajnira novi oblik tampona s aplikatorom na principu tube –u – tubi. Uskoro kupuje patent za prvi moderni tampon, kao i ime Tampax. No, nakon što nailazi na poteškoće oko komercijalizacije imena i produkta, oboje prodaje poduzetnici Gertrude Tendrich za 32,000 dolara. Ona osniva tvrtku Tampax i postaje njezina prva predsjednica.

1939 – 1945: Žene su sve aktivnije izvan kuće zbog Drugog svjetskog rata. Iz tog razloga tamponi postaju sve popularniji jer dolaze kao praktično rješenje. Sada nas je teško zaustaviti!

1946: Disney producira edukativni animirani film Priča o Menstruaciji , s ciljem da ga distribuira i prikaže pred oko 105 milijuna djece u američkim školama. Dakako, povezanost seksualnosti i reprodukcije, po uobičajenom Disneyevom principu, je slučajno izostavljena.

1969: Prvi čovjek na Mjesecu nije jedina zanimljivost ove godine. Stayfree predstavlja prve uloške sa samoljepljivom trakicom. Konačno, žene više nemaju potrebu za raznim podvezicama, zihericama ili kopčicama kako bi držale svoje uloške na mjestu.

1970: Judy Blume objavljuje knjigu Bože, jesi li tu? Ja sam, Margaret. Milijuni kopija se prodaju širom svijeta, čineći ovo jednim od najpopularnijih saveznika svih onih koji prolaze kroz pubertetske probleme.

1972: Američka nacionalna udruga radija i televizije konačno ukida zabranu reklamiranja higijenskih uložaka i tampona na javnoj televiziji i radiju.

1973: Feministička grupa The Boston Women's Health Book Collective, objavljuje legendarnu knjigu Mi i naša tijela ( Our Bodies, Ourselves). U knjizi progovaraju o raznim zdravstvenim pitanjima i problemima koji muče žene različite dobi, etničkog i rasnog podrijetla, ali i seksualne orijentacije. Ženski pokret otpora uzima ovu knjigu kao orijentir u raspravi o nekoj od tabu tema vezanih uz razne aspekte ženskog zdravlja i seksualnosti. Takve teme uključuju razgovor o seksualnom zdravlju, seksualnoj orijentaciji, abortusu, nasilju i menopauzi.

1976: Ova godina donosi izmjene i dopune postojećem zakonu o hrani, lijekovima i kozmetici, čime tamponi i ulošci se službeno ulaze u kategoriju "medicinskih pomagala". No, ovo također znači da proizvođači više nisu obvezni jasno pisati sve sastojke na poleđini pakiranja. Zakon nas još uvijek ne štiti.

1978: Gloria Steinem objavljuje esej Kada bi Muškarci Menstruirali: Politička Fantazija (If Men Could Menstruate: A Political Fantasy), u Mr. Magazinu. Među ostalim, Stainem piše da kada bi (cis) muškarci imali mjesečnicu, "hvalili bi se njezinom dužinom i količinom". Također zaključuje da kada bi (cis) muškarci bili ti koji bi menstruirali, ulošci bi bili besplatni i vlada bi pokrivala njihov trošak. Hrabra i bez dlake na jeziku!

1980: Ovo je grozna godina za proizvođače tampona. Naime, tamponi počinju biti asocirani sa simptomom toksičkog šoka. Tvrtka Rely je prisiljena povući svoje visokoupijajuće tampone s polica, nakon što je 55 slučajeva toksičkog šoka prijavljeno Centru za bolesti i prevenciju. Sedam od tih slučajeva je završilo fatalno.

1983: Sally Ride postaje prva Amerikanka koja odlazi u svemir, što izaziva lavinu pitanja u vezi njezine menstruacije od strane inženjera iz NASAe. Najviše su zabrinuti u vezi efekta gravitacije na njezino krvarenje, kao i pitanja hoće li ulošci upijati krv u svemiru. Prije samog odlaska, grupa inženjera ispituje Ride hoće li 100 uložaka biti dovoljno za nju. Huston, imamo problem seksualne edukacije.

1985: Courtney Cox postaje prva osoba koja upotrebljava riječ "menstruacija" u reklami emitiranoj na javnoj televiziji. Prije toga, tvrtke koje su proizvodile ženske higijenske proizvode su morale pronalaziti način kako pričati o tome, bez da upotrebljavaju takve riječi.

1997: Carolyn Maloney, zastupnica iz New Yorka, daje prijedlog Zakona o istraživanju i sigurnoj upotrebi tampona, zahtijevajući time transparentnost kemijskih sastojaka u tamponima od strane proizvođača. Zakon nije izglasan. Ipak, Maloney ne odustaje i nastavlja predlagati promjenjive nacrte zakona kroz 1999, 2003, 2005, 2008, 2011, 2014, i 2015 godinu!

1999: Novinarka Karen Houppert objavljuje Prokletstvo: Suočavanje sa zadnjim neizrecivim tabuom: Menstruacija (The Curse: Confronting the Last Unmentionable Taboo: Menstruation). Ovdje istražuje tabu kulturu nastalu u vezi menstruacije, kao i poražavajuće učinke koje ima po cijeni ženina fizičkog i psihičkog zdravlja.

2006: Nova kontracepcijska pilula Seasonique dobiva dozvolu. Ova pilula izaziva preskakanje krvarenja i omogućava ženi da menstruira samo četiri puta godišnje. Već do tada je uočeno da mnogi manipuliraju postojećim kontracepcijskim pilulama kako bi spriječili krvarenje ili se pak služe drugim medicinskim pomagalima kako bi to izbjegli. Ginekolozi i stručnjaci se slažu da ako nema menstruacije, nema ni problema.

2008: Hillary Clinton, tijekom svoje prve predsjedničke kampanje, možda ne uspijeva pobijediti sve predrasude, ali zadaje ključne udarce u borbi protiv njih. I sve to unatoč takozvanih stručnjaka koji redovito iskazuju "zabrinutost" u vezi utjecaja njezinih "ženskih hormona" na njezinu utrku za predsjedništvo.  Štoviše, kada je pitan o "lošim stranama žene kao predsjednice" za vrijeme emisije The O'Reilly Factor (Fox News), Marc Rudov, autor knjige Under the Clitoral Hood: How to Crank Her Engine Without Cash, Booze, or Jumper Cables, je počeo raspravljati o PMSu i promjenama raspoloženja. Sve to unatoč činjenici da je Clinton već tada imala 61 godinu i da vjerojatno već neko vrijeme nije imala menstruaciju. Uglavnom, molim vas – ne zaboravimo samo koliko ratova danas vode muškarci, ok?

2011: Na Reddit profilu Američke Medicinske Asocijacije (AMA) je osvanuo post pod naslovom: "Dizajniram tampone za AMA!". Iza njega je anonimni korisnik imenom "karnim"  koji se predstavlja kao muški istraživač i stažist koji radi za najbolje brendove tampona. Ovo je povod za razgovor koji traje oko deset sati, tijekom kojega Karnim odgovara na pitanja poput: "Tko ima plave mjesečnice?", i "Jesi li ikada dobio zahtjev od neke lezbijke da dizajniraš tampon u obliku kažiprsta Jodie Foster?". Zanimljivo koliki interes pokazuju muškarci za jednu ovakvu tabu temu.

2014: Paula Kragten, nizozemska novinarka, osniva Period! , prvi časopis potpuno posvećen temama vezanim uz menstrualni ciklus. Časopis, kao i vaša mjesečnica, dolazi jednom mjesečno.

2015: Reporterka Fox news – a, Megan Kelly suočava Donalda Trumpa s njegovim šovinističkim izjavama iz prošlosti. Nakon toga, Trump daje izjavu novinaru CNN-a, Donu Lemonu, "Mogli ste vidjeti kako krv izlazi iz njezinih očiju...Krv koja izlazi iz nje svugdje". Ovi komentari su izazvali lavinu reakcija i reorganizaciju unutar Republikanske stranke. Usprkos svemu tome – danas smo tu gdje jesmo.

Danas: Danas tamponi izgledaju bitno drugačije od štapića umotanih tkaninom iz prošlosti. Neki od njih su poprimili oblik cvijeta, dok su drugi ostali vjerni poznatijim kišobranastim i valjkastim oblicima. Ipak, mnogi vjeruju da tu ima još puno mjesta za inovaciju i unaprjeđivanje ovih higijenskih pomagala. Svakodnevno i dalje u Ured za Patente u SAD-u stižu razni prijedlozi i ideje za buduće tampone. Možda uskoro možemo očekivati tampone s indikatorom zasićenosti, višekratne ili pak vibrirajuće tampone!

Prevela i prilagodila: Tena Lavrenčić

Tagovi: menstruacija, povijest, tamponi, vještice

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM