Prozor u svijet

08.07.2009. 13:44:07 - Jelena Stanković

Kao u "dobra" stara vremena:

LOV NA VJEŠTICE i ostale razbibrige

 

 Ponoć je. Tišina para uši. Odjednom iza ugla protrči djevojka raspuštene kose i lica iskrivljenog od straha. Gonjena, bježi glavom bez obzira starogradskim ulicama. Za vratom joj dahće skupina muškaraca, svi odreda u crnom, s plamtećim bakljama.

  Potjera je sve napetija. Topot odjekuje mračnim vrtovima. Hvataju je, a ona pada pokošena silinom udarca. Plačući skriva rukama lice dok joj skvrčeno tijelo nestaje među tamnim plaštevima.

 

Uniforma je različita no mozgovi su ukalupljeni na jednak način

Uniforma je različita no mozgovi su ukalupljeni na jednak način

 

  Lov na vještice: omiljena srednjovjekovna zabava Inkvizicije doživjela je svoj revival i u 21. stoljeću. Probudilo se čudovište. Proključao je duh prošlosti i zapanjenom puku pokazao svoje pravo lice. U ovom su pak slučaju mjesto vještica zauzeli imigranti, stranci. Oni se (još) ne spaljuju na lomači, no sustavno se i bez imalo grižnje savjesti uništavaju njihove mogućnosti za "pošten" život.

 

  Da, dobro ste čuli ljudi. Lov na imigrante uskoro bi mogao zasjeniti nogomet i time postati novi nacionalni sport koji puni srca razdraganih sudionika. Takav "dragulj" mogao bi upotpuniti i ovako već raznoliku ponudu talijanskih turističkih odredišta.

  Već mogu zamisliti žestoku bitku između konkurentskih tvrtki koje se zdušno trude uvjeriti turiste kako će baš u njihovoj organizaciji lov postati nezaboravno iskustvo. U nadglasavanju  i nadjačavanju ne biraju se sredstva, jer ipak o tome  ovisi krajnji ishod sezone.

  Trebalo bi naravno  izmisliti i pravedan sistem bodovanja. Što je četvrt, u kojoj su pohvatani, zloglasnija i što je sam broj ulovljenih imigranata veći, priznanje bi trebalo biti značajnije. Bodovala bi se isključivo kvantiteta  (konkretan broj ulovljenih stvorenja) jer diskriminacija u stilu " 2 boda za crnca, 1 za kineza" nije dozvoljena u jednoj liberalnoj i demokratskoj zemlji kao što je Italija.

 

  Iako vam se ovo čini kao znanstvena fantastika i unatoč tome što sam si zaista dala mašti na volju činjenica je da tako zvane "ronde" u Italiji postaju sve prihvaćenije.

 

Oni su preživjeli imigraciju, sada žive u rezervatima

Oni su preživjeli imigraciju, sada žive u rezervatima

 

"Ronde" podrazumijevaju patroliranje 15 do 20 muškaraca, oboružanih fluorescentnim prslucima i jakim baterijama, opasnim gradskim četvrtima u potrazi za sumnjivim pojedincima ili pak jednako sumnjivim radnjama. One predstavljaju as iz rukava rasističkih i ksenofobičnih političkih stranaka kao što je "Lega Nord" (Sjeverna Liga). Treba pojasniti da "Lega" nije marginalna stranka opozicije već dio moćne vladajuće koalicije čiji broj simpatizera raste svakim novim izborima.

  Vladajući čelnici tzv. "leghisti", bez imalo susprezanja, na javnim okupljanjima pozivaju na oslobođenje Italije od imigranata. Jedan od izbornih plakata na ovogodišnjim lokalnim izborima uspoređuje stanovnike Veneta s Indijancima. Popraćen je porukom da će Talijani, baš kao i starosjedioci Amerike, biti strpani u rezervate od strane imigranata ako se nešto ne učini po tom pitanju (mislim da uopće nije potrebno komentirati apsurdnost poruke!!!).

 

Ilegalni imigranti: MUČITE IH, to je samoobrana!

Ilegalni imigranti: MUČITE IH, to je samoobrana!

 

  Unatoč tome što su donedavno bile "trademark" radikalnih desničarskih frakcija, "ronde" su počeli favorizirati i članovi ljevice. Nešto čega se "pošten" svijet grozio postaje "nužno zlo" u gradovima koji sve više nalikuju Divljem zapadu (kad ćemo se već igrati s "američkim" usporedbama).

  Oni koji su se prije busali o prsa, zalažući se za prihvaćanje različitosti, za integraciju a NE za asimilaciju, sada spuštaju glavu dajući riječ onima čiji je cilj stvaranje uniformiranog društva. Društva jedne boje, jedne vjere i jedne nacionalnosti, "čistog društva" - pojam koji zaista ulijeva strah u kosti.

 

Zar ljudi ne vide da se na taj način opasno koketira s duhovima prošlosti?  Zar ne shvaćaju kako su se upravo na taj način razvili i stasali totalitaristički režimi - monstrumi 20. stoljeća ?

 

  Jesmo li zaista toliko naivni da ne vidimo kako problem nisu "ronde" koje postoje danas, bezazlene i nenasilne, već ideja na kojoj se one temelje.

 

  Ponavlja li se povijest ? Je li opet došlo vrijeme kada će svaki pojedinac pisati vlastite zakone, provoditi svoju pravdu ? Je li došlo vrijeme kada naše djelovanje neće biti kontrolirano od strane legalnih institucija, već će se temeljiti isključivo na individualnim moralnim načelima, stavovima i predrasudama ?

 

  Ako je uistinu tako, imamo razloga za zabrinutost, jer činjenica da sloboda pojedinca ovisi o hiru druge individue, predstavlja početak kraja.

 

  Pa narode, neka igre započnu!!!

Tagovi: imigranti, italija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

maja:
katastrofa. ima sjajan film o imigrantima u francuskoj, bio je sad na libertas film festivalu u dubrovniku, zove se "Welcome!", to je cinična aluzija na tretman useljenika. najtoplije preporučujem. a tekst je baš dobar.
10.07.2009. 19:52
barbara:
novo inačica gladijatorskih igara. Ljudima nikad dosta. Tekst je super, nastavi dalje
16.11.2009. 18:07

Iz drugih medija

AEM