Prozor u svijet

01.07.2013. 13:16:06 - Halley Knigge (huffingtonpost.com)

Mijenja li prezime osobu?

Uzela sam suprugovo prezime i zadržala svoj identitet

Nikad nisam bila tip djevojke koja bi promijenila svoje prezime zbog svog budućeg supruga.

Dok nisam postala takva djevojka.

Nije da sam bila osobito vezana uz svoje djevojačko prezime – Halley Griffin – iako sam uz njega prošla dosta dobra vremena. Smatrala sam se snažnom, neovisnom ženom i mijenjanje prezimena se činilo protivnim svemu što sam dotad čula o toj temi.

"Ti nisi vlasništvo", pročitala sam. "Izgubit ćeš svoj identitet – što je tužno i tako staromodno."

Međutim, prije šest mjeseci, promijenila sam svoje prezime. I što sad? Znači li to da sam vlasništvo? Da sam jadna i staromodna, bez samopoštovanja?

Kad kažem da nikad nisam bila djevojka koja bi uzela suprugovo prezime, ne šalim se. Nikad nisam previše razmišljala o tome, ali znala sam da to nije moj plan. Halley Griffin mi je donijela prvi novinarski posao nakon fakulteta i ubrzo nakon toga postala prva profesionalna titula. Halley Griffin je bila pouzdana i tražena novinarka. Halley Griffin sam bila ja.

Čak i nakon što sam upoznala svog sadašnjeg supruga, bila sam odlučna da ću ostati Griffin. Mislim, "Knigge?" (Zar se šalite? Možete li zamisliti krivo izgovaranje? "Mogu li dobiti, uh, gospođu Nigg?"). Kako da ne.

Ali kako je vrijeme prolazilo, stvari su se počele mijenjati. Moj suprug ima vrlo malu obitelj. Svi u njegovoj najbližoj obitelji imaju različita prezimena. On ne poznaje svoju baku i djeda. I kada sam ga promatrala kako postaje članom našeg obiteljskog Dana zahvalnosti, kako se druži s mojom bakom i djedom i mojom braćom, sve sam više počela osjećati želju da postanem jedan dio tima Knigge.
Pa sam promijenila svoje prezime. Uzela sam slobodan dan na poslu i nabavila novu vozačku dozvolu, novo zdravstveno osiguranje. Nije bilo nimalo zabavno. Ako se dobro sjećam, došla sam doma tog dana, bacila hrpu papira i viknula: "Dobro, sad sam Knigge! I nikad, ali nikad se ne možemo razvesti." Nikad me nitko nije pitao kako se izgovara Griffin. Ali sada je to postao uobičajen dio upoznavanja.

I nisam zbog toga požalila ni sekundu.

Ali nije u tome stvar. Stvar je u tome da sam umorna od "Promijeni svoje prezime!" protiv "Nemoj mijenjati svoje prezime!" debate. Umjesto toga, mogli bi si međusobno dati malo oduška. Razumjeti da svatko ima svoje razloge i, bez obzira misliš li da bih trebala biti Griffin ili Knigge, nije na tebi da sudiš.

Poanta feminizma nije u tome da mi druge žene govore što da radim ili da mi, sad kad sam učinila suprotno, govore da sam zbog toga izgubila njihovo poštovanje.

Bila sam snažna, neovisna žena prije i ostala sam snažna, neovisna žena i sada.

Volim biti dijelom tima Knigge – super para koji ne podliježe tradicionalnim rodnim ulogama. Chuck slaže rublje, radi nabolje lazanje na svijetu i popravlja moj auto. Ja usisavam, pečem kolačiće i brinem se da imamo zdravstveno osiguranje.

I znate što? Osjećala bi se jednako dobro i da sam odlučila ostati Griffin. Možeš biti snažna, neovisna žena ako promijeniš svoje prezime i isto tako ako ga ne promijeniš.

Promijenila sam svoje prezime jer sam tako htjela i to je sve.

Na kraju krajeva, nije li upravo to odlika snažne, neovisne žene?

Prevela i prilagodila: Tea Stipan

Tagovi: brak, feministkinje, promjena prezimena, rodna ravnopravnost, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

V:
Sve je to divno, ali opet se radi o zeni koja je promijenila prezime i koja si o tome mora razbijati glavu do te mjere da je napisala clanak o tome. Muskima je lako. Neovisan ili ne, on nece mijenjati prezime, niti ce morati razmisljati o tome, niti ce ga itko zbog toga ista pitati.
01.07.2013. 14:06
andrea:
Ovo je strahovito glup članak. Svima je jasno da nije problem u mijenjanju prezimena već u samom činu sklapanja braka. Hajdmo jedan takav prevesti pa možda počnemo grebati ispod površine.
01.07.2013. 14:07
marta:
nije mi jasno zašto onda suprugu nije odjednom palo na pamet promijeniti prezime kad mu je obitelj već toliko mala i kad se toliko dobro slagao sa ženinom? ili je opet riječ o nastavku loze? ;) opet je na ženi izbor, a muškarac je ionako neutral pa mu je svejedno je li prezime NJEGOVO ili ne-NJEGOVO :)
01.07.2013. 15:59
Ivančica:
Mijenjanje isključivo ŽENINOG prezimena je u srži patrijarhalan običaj kojim žena simbolički postaje dio muževljeve obitelji. Dok god postoji takav običaj, do tad muškarci i žene nisu ravnopravni. Razumijem da se nekome teško suočiti s tim, ali to je tako. Ja sam toga svjesna stoga svoje prezime ne mijenjam.
01.07.2013. 16:19
andrea:
Il' si ćaćina il' si muževa! Žena imenom nije nikada 'svoja'. Nije poanta u imenu, kao što sam rekla, već u samom činu sklapanja braka. Te se gluposti žene trebaju osloboditi a ne propitivanja čije je što!
01.07.2013. 16:36
Ivančica:
"Il' si ćaćina il' si muževa! Žena imenom nije nikada 'svoja."
Ne bih se složila. Istina, ravnopravnije bi bilo da prezime nasljeđujemo od oba roditelja ili bilo kako samo ne isključivo od oca, ali prezime koje nosiš od rođenja, jest tvoje. Žena koja zadrži svoje prezime nije više ćaćina od muškarca koji zadržava svoje prezime. I crnci u SAD-u su u početku uzimali prezimena svojih robovlasnika, ali su se s vremenom emancipirali i ta prezimena danas funkcioniraju kao njihova - njihova djeca ih nasljeđuju i ona povezuju njihove obitelji. Ja sam za to da se kod pitanja prezimena žene i muškarci počnu tretirati ravnopravno - i kod sklapanja braka i kod nasljeđivanja prezimena kod djece. Kako će se ta ravnopravnost realizirati manje je bitno - uzimanjem obaju prezimena od obaju supružnika pa da dijete kad odraste bira koje će zadržati, izmišljanjem novih prezimena, zadržavanjem samo svog prezimena (to je moj izbor) i npr. mogućnošću da ženska djeca nasljeđuju majčino prezime, a muška očevo ili nešto deseto, manje je važno. Definitivno treba napustiti tradiciju i otvoriti što više ravnopravnih mogućnosti.
02.07.2013. 00:06
andrea:
Ivančice, poanta je u tome da ne postoje 'ime' koje možeš zvati 'svojim'. Sve ti je dano, ime i prezime. Moj je post išao u smjeru da su to (ovaj tekst i ovi komentari) samo trivijalnosti koje zamagljuju srž problema. Problema ravnopravnosti ili samosvijesti, nazovi to kako hoćeš.
02.07.2013. 11:27

Iz drugih medija

AEM