Prozor u svijet

14.04.2020. 12:08:17 - ASTRA/Libela

Ovaj tjedan očekuje se rasprava o prijedlogu zakona

Poljska: Moguća potpuna zabrana pobačaja i kriminalizacija spolnog odgoja

Ženski štrajk za pravo na pobačaj

Ženski štrajk za pravo na pobačaj (Foto: Agnieszka Czerederecka/Facebook)

ASTRA, Mreža za seksualna i reproduktivna prava zemalja Srednje i Istočne Europe izdala je priopćenje o solidarnosti s Poljacima/injama koji/e su suočeni/e s mogućnosti potpune zabrane pobačaja i kriminalizacije seksualnog odgoja u zemlji. 

"Već smo zabriniti/e stanjem reproduktivnih i seksualnih prava i zdravlja u Poljskoj te bi nacrt zakona o kojem će se raspravljati u poljskom parlamentu ovaj tjedan mogao pogoršati situaciju u neviđenim razmjerima. Uz to, zabrinuti smo činjenicom da je o oba pitanja poljska Vlada odlučila raspravljati za vrijeme pandemije COVID-19 čime je onemogućeno građanima i građankama demonstrirati i pokazati neslaganje s najavom zabrane", poručuju iz Mreže. 

Uzmemo li u obzir da zemlja već sada ima jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi i najgori pristup kontracepciji među europskim zemljama, te činjenicu da seksualni odgoj nije dio obveznog kurikuluma škola, ovime se omogućava osnaživanje radikalnih snaga u zemlji. 

"Kažemo NE tako grubom kršenju ljudskih prava. Prisiljavanje trudne osobe da nastavi trudnoću, unatoč saznanju o malformacijama fetusa, međunarodno je priznato kao tortura. Također, uskraćivanje medicinske skrbi krši brojne međunarodne zakone i legalne akte", poručuju iz ASTRE.

"Uskraćivanje pristupa obveznom seksualnom odgoju dokaz je ignoriranja njegova značaja u smanjenju spolno prenosivih infekcija, maloljetničkih trudnoća, kao i smanjenja seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja. Jako smo zabrinuti/e s razvojem situacije i pozivamo poljski parlament da odbaci nacrt zakona. Krajnje je vrijeme da poljske vlasti prepoznaju pravo poljskih građanki da same odlučuju o svojim tijelima i da građani i građanke te zemlje imaju pristup kvalitetnoj edukaciji, posebno uzimajući u obzir mnogobrojne proteste o stanju reproduktivnih prava od 2016. godine do danas u toj zemlji", dodaju iz Mreže. 

Tako je i inicijativa Poljski ženski štrajk pozvala na prosvjed povodom predloženog zakona. Svoje nezadovoljstvo Poljaci i Poljakinje mogu izraziti posterima/plakatima na balkonima, prozorima i sl., objavama putem društvenih mreža, mijenjanjem slike profila, slanjem e-mailova političarima i sl. 

Tagovi: koronavirus, maloljetnicke trudnoce, pobačaj, poljska, pravo an abortus, pravo da odlučujem o vlastitom tijelu, restrikcije, rodnouvjetovano nasilje, seksualna i reproduktivna prava i zdravlje, seksualno nasilje, spolni odgoj, spolno zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM