Prozor u svijet

26.02.2020. 18:54:32 - Libela

hvatanje u koštac s menstrualnim siromaštvom

Škotska: Higijenski ulošci i tamponi postat će besplatni

Škotski/e parlamentarni/e zastupnici/e podržali/e su prijedlog zakona koji nalaže da se na javnim mjestima omogući pristup besplatnim higijenskim ulošcima i tamponima.

Plan zakona predložila je zastupnica Monica Lennon koja je prvi put prijedlog zakona podnijela 2017. Očekuje se da će godišnji trošak biti oko 24,1 milijuna funti.

"Higijenski ulošci i tamponi nisu luksuz", rekla je Lennon i dodala da se prijedlog zakona odnosi na "menstrualno dostojanstvo".

Škotska je trenutno prva država na svijetu koja je od 2017. ponudila besplatne higijenske uloške u školama, fakultetima i sveučilištima.

U siječnju 2018. škotska vlada izdvojila je četiri milijuna funti za pružanje besplatnih higijenskih proizvoda u knjižnicama i zabavnim centrima.

Novim zakonom vlada bi se zakonski obvezala na to da higijenske uloške i tampone osigura "svima u Škotskoj koji te proizvode koriste" zajedno s vijećima i drugim "tijelima koja se bave javnošću" koja su potrebna za raspodjelu higijenskih uložaka i tampona.

Prema istraživanju kompanije Plan International UK iz 2017., jedna od 10 djevojčica i djevojaka pati od "menstrualnog siromaštva", to jest, nije u mogućnosti priuštiti higijenske proizvode. Istraživanje je također otkrilo da 15% djevojaka u dobi od 14 do 21 godine nije moglo priuštiti higijenske proizvode, 14% je moralo iste zatražiti od prijateljica, a 12% je koristilo improvizirane proizvode kućne radinosti.

Tagovi: menstruacija, menstrualno siromaštvo, prijedlog zakona, škotska, tamponi, ulošci

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM