Prozor u svijet

03.10.2019. 17:38:09 - Owen Daugherty (The Hill)

Savezna država najstrožijih zakona

Planned Parenthood: nova, u tajnosti izgrađena klinika u Illinoisu

(Foto: Planned Parenthood)

Organizacija Planned Parenthood objavila je otvaranje nove klinike od skoro 1700 m² u južnom Illinoisu nakon godinu dana tajne gradnje ovog kompleksa.

Nova klinika je udaljena samo dvadesetak kilometara od posljednje preostale klinike za pobačaje u državi Missouri, a smještena je u St. Louisu.

CBS News izvještava da je Planned Parenthood koristio "paravan" tvrtku (shell company) kako bi izgradili masivnu građevinu, te da nije ostavljen trag tko stoji iza te operacije.

Colleen McNicholas, glavna službenica Planned Parenthooda u regiji St Louis i Jugozapadni Missouri izjavila je da je klinika građena u tajnosti kako bi se izbjegli_e prosvjednici_e i moguće odgađanje radova.

"Svjesno i promišljeno smo htjeli osigurati da ćemo ovaj projekt moći završiti što je moguće brže jer je bilo očito da pacijentice trebaju bolju dostupnost pobačaja", rekla je McNicholas.

Ekipa CBS Newsa prvi je puta na gradilištu bila u kolovozu, a završetak radova je nastupio kada je u sudskom postupku zatvorena posljednja klinika za pobačaje u saveznoj državi Missouri, odnosno nakon što je Ministarstvo zdravstva odbilo toj klinici obnoviti licencu.

Zakon koji je ove godine izglasan u državi Missouri zabranjuje pobačaj nakon osmog tjedna trudnoće i jedan je od najrestriktivnijih u SAD-u. U kolovozu je federalni sudac privremeno blokirao primjenu ovog zakona.

Dok nekoliko država uvodi sve restriktivnije zakone o pobačaju, Illinois pokazuje drugi trend - u smjeru povećanja dostupnosti pobačaja i labavljenja restrikcija. Ranije ove godine je država Illinois izglasala Zakon o reproduktivnom zdravlju  (Reproductive Health Act) kojim je dostupnost pobačaja definirana i potvrđena kao temeljno pravo.

Predviđeno je da nova klinika s radom započne još tijekom ovog mjeseca. McNicholas kaže da očekuju veliki priljev pacijentica iz Missourija.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević

Tagovi: abortus, obrani pravo na izbor, planned parenthood, pobačaj, sad

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM