Prozor u svijet

 • Konzervativna sutkinja koja želi zabraniti pobačaj imenovana u Vrhovni sud

  Konzervativna sutkinja koja želi zabraniti pobačaj imenovana u Vrhovni sud

  U fotelju borkinje za ljudska prava i kultnu ikonu feminizma Ruth Bader Ginsburg sjest će Amy Coney Barrett , konzervativna sutkinja koja se zalaže za nošenje oružja, a protiv pobačaja, migranata i Obamacarea. Republikanci su 'progurali' svoju kandidatkinju u Vrhovni sud (...)

 • Poljska: gotovo potpuna zabrana pobačaja

  Poljska: gotovo potpuna zabrana pobačaja

  Poljski vrhovni sud presudio je da je pobačaj u slučajevima malformacija fetusa neustavan. Poljski zakoni o pobačajima već su bili među najstrožim a u Europi , ali ova presuda značit će gotovo potpunu zabranu. Nakon što odluka stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u (...)

 • Spomenik 'ženi za utjehu' do daljnjeg ostaje u Berlinu

  Spomenik 'ženi za utjehu' do daljnjeg ostaje u Berlinu

  Sud u Berlinu 14. je listopada privremeno odgodio planirano uklanjanje brončanog spomenika žrtvama seksualnog ropstva. Spomen obilježje za sada može ostati na mjestu dok se "ne razmotre argumenti svih strana uključenih u ovaj složeni spor", rekao je nakon presude okružni gradonačelnik Stephan von (...)

 • Stotine žena na ulici u borbi protiv femicida

  Stotine žena na ulici u borbi protiv femicida

  Feminističke organizacije Gvatemale organizirale su u subotu prosvjed u nekoliko gradova zemlje, osuđujući nasilje nad ženama, koje je poraslo tijekom pandemije COVID-19. Prosvjede je potaknuo nedavan slučaj studentice socijalnog rada Litzy Amelie Cordon (20) koja je oteta u ponedjeljak, a (...)

 • Peru: Donesen zakon o zaštiti trudnica na radnom mjestu u vrijeme COVID-19 krize

  Peru: Donesen zakon o zaštiti trudnica na radnom mjestu u vrijeme COVID-19 krize

  Predsjednik Perua, Martin Vizcarra , potpisao je u srijedu izmjenu zakona o zapošljavanju kako bi se osigurala zaštita trudnica i dojilja tijekom pandemije COVID-19. Izmjenom je utvrđeno je da tijekom pandemije poslodavci moraju omogućiti rad na daljinu za trudnice i dojilje.

 • Ženska revolucija u Egiptu. Napokon!

  Ženska revolucija u Egiptu. Napokon!

  Egipat doživljava revoluciju, a pokrenule su je žene. Ne marširaju ulicama Kaira ili Aleksandrije, nego ruše sustav u prostoru koji je tih koliko je snažan. Društvene su mreže bojno polje arapske avangarde. Egipćanke na Facebooku , Twitteru i Instagramu objavljuju (...)

 • Freedom Fighters: film koji u fokus stavlja pakistanske heroine

  Freedom Fighters: film koji u fokus stavlja pakistanske heroine

  Pakistanska policajka koja se bori protiv rastućeg nasilja nad ženama u svojoj zemlji jedna je od tri žene prikazane u filmu nominiranom za Emmyja, za kojeg se režiserka Sharmeen Obaid-Chinoy nada da će nadahnuti i druge žene. Obaid-Chinoy, dobitnica dva Oscara i sedam Emmyja , (...)

 • Egipat donio zakon kojim štiti identitet žrtava seksualnog nasilja

  Egipat donio zakon kojim štiti identitet žrtava seksualnog nasilja

  Egipatski parlament ovog je tjedna konačno odobrio zakon koji štiti identitet žrtava seksualnog uznemiravanja i napada, čiji je cilj potaknuti žene koje se boje socijalne stigme da prijavljuju takve zločine. Mjeru je predložila vlada nakon javne rasprave o seksualnim zločinima, koja je (...)

 • Prosvjednica ubijena u iračkom gradu Basra

  Prosvjednica ubijena u iračkom gradu Basra

  Jedna je aktivistkinja ubijena, a tri su osobe ranjene ove srijede, kad su neidentificirani napadači otvorili vatru na njihov automobil u južnom iračkom gradu Basri, piše Thomson Reuters Foundation. Riječ je o već trećem incidentu ovog tjedna u kojem su napadači targetirali aktiviste/kinje (...)

 • Meksiko: Vrhovni sud u Veracruzu odlučit će o legalizaciji pobačaja

  Meksiko: Vrhovni sud u Veracruzu odlučit će o legalizaciji pobačaja

  Prema vladinim podacima, pobačaj je treći uzrok smrti među ženama u regiji Veracruz. Meksički Vrhovni sud sljedeći će tjedan razmotriti prijedlog zakona koji bi, ukoliko bude prihvaćen, omogućio da dobrovoljni prekid trudnoće bude priznat kao pravo.

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM