Preko plota

12.06.2016. 17:39:49 - Libela

3. Prosvjed protiv rušenja u četvrti Savamala

25 000 ljudi na ulicama Beograda tražilo smjene i osude!

(Foto: Facebook 'Ne da(vi)mo Beograd')

Na trećem protestu u mjesec dana u Beogradu se okupilo oko 25 000 ljudi.

Mnoštvo je prosvjedovalo zbog rušenja objekata u četvrti Savamala i izgradnje kontroverznog projekta "Beograd na vodi". Zahtijevali su smjene i osude za odgovorne za rušenje, ugrožavanje sigurnosti i slobode kretanja građana i građanki koji su se našli u toj četvrti.  

"Građani su jasno ukazali da je projekat "Beograd na vodi" društveno i ekonomski štetan i da bestijalan čin koji je počinjen u noći između 24. i 25. aprila predstavlja vrhunac nasilja koje se sprovodi radi realizacije ovog projekta.", stoji u izjavi inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

Uz to, dodaju: "građani i građanke su jasno pokazali/e da ne trpe laži, manipulacije i nasilje, kao način regulisanja društvenih odnosa i raspodele resursa. Od početka realizacije "Beograda na vodi" ukazivali smo na svu njegovu štetnost po interese građana Beograda i Srbije. Flagrantno kršenje zakona, pravila i procedura razvoja grada i na kraju otvoreno nasilje, samo su posledica politike koja javne resurse koristi za bogaćenje ekonomsko-političke elite. Njihove "najbolje namere" su teror i kriminal, i oni to ne kriju. Mi se nećemo kriti pred njima. Priznanje nije dovoljno. Zločin zahteva kaznu."

Osim toga naglasili su da ne traže 30 fantomki, nego imena i ostavke. 

(Foto: FB 'Ne da(vi)mo Beograd')

(Foto: FB 'Ne da(vi)mo Beograd')

Sudionici/e protesta nosili/e su transparente "Čiji grad? Naš grad!" (što je ključna parola ovog prosvjeda), "Mali batali", "Stop bezakonju" "Pozdrav za Nebojšu iz Beograda", "Ko tebe bagerom, ti njega u zatvor" te su uzvikivali "Ostavka!", i parole protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i premijera Aleksandra Vučića. 

Na skupu su govorili Dragoljub Bakić, ispred Akademije arhitekture Srbije, Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta "Union" i bivši sudac Vrhovnog suda, Janko Baljak, režiser, a ispred Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" prisutnima su se obratili Virdžinija Đeković, Luka Knežević Strika i Dobrica Veselinović.

Tagovi: beograd, beograd na vodi, ne davimo beograd, protest, savamala

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM